Son 10 yılda bu altyapının üzerine onlarca özellik eklenen Google Analytics'in içinde sessizce uyumakta olan canavarların birinden bahsedelim istedik: Benchmarking.
Web analytics konusundan en çok üzerine kafa patlattığımız aracın Google Analytics olduğunu sanırım on yüz milyon kere söylemiş olabiliriz. Her ne kadar fanatiklikle birebir itham edilmiş olsam da, bu aracın üzerine eğilmemizin temel nedeni, en çok kullanılan ve bu nedenle de üzerine en çok kafa patlatılan araç olması. Hani klasiktir; bilmediğiniz bir yerde yemek yiyecek mekan arıyorsanız “tercih edilmesinin bir sebebi vardır” mantığıyla hep en dolu mekana gidersiniz. Tabii bu mantığın patladığı örnekler de çoktur ama genelde işe yarar. Velhasıl, biz de her geçen gün Google Analytics okyanusunda yeni bir adacık buluyor, yeni şeyler keşfediyoruz. Yeni dediğim illa ki 0 kilometre bir özellik olmak zorunda değil. Google Analytics’in 2005 yılında Urchin altyapısı üzerine geliştirilerek yayınlandığını ve son 10 yılda bu altyapının üzerine onlarca özellik eklendiğini düşünürseniz, aracın içinde sessizce uyumakta olan canavarların varlığını kabul etmek gerekir. Bu sefer de size böyle bir özellikten bahsedelim istedik; Benchmarking.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Adını duyunca “ya bildiğimiz benchmarking” motifleriyle racon kesmeye niyetlenen dostlarıma arama kutusunu kullanmadan sol menüden benchmarking’i 5 tıklamada bulma oyununu oynamalarını tavsiye ederim. Bulamayanlar için harita vesaire temin edebiliriz 🙂 İşin geyik kısmını geçersek, benchmarking ta 2008 yılında bir özellik olarak eklenmiş ancak 2014 Eylül ayında yenilenerek tekrar hizmete alınmış nadide bir özelliktir. Alamet-i farikası ise size aynı sektörden diğer analytics hesaplarına göre (yani rakiplerinize göre) nasıl bir durumda olduğunuzu görme, nerede onlardan önde olduğunuzu, nerede geride kaldığınızı bir kabak formunda gösterme yeteneğidir. Rüya gibi değil mi bu şimdi? Şimdi biraz rüyadan uyanalım ve bu önermeyi nasıl ve ne seviyede gerçekleştirebiliriz hep beraber bir göz atalım.
5 tıklama oyununda sıkılan veya kopya çekmek isteyenler için Benchmarking özelliğine Audience > Benchmarking üzerinden ulaşabilirsiniz (evet bu kadar da kolay bir yerdeydi). Eğer ki ulaştığınızda aşağıdaki gibi bir bu özelliği açınız tadında bir uyarıyla karşılaşırsanız, admin alanından ver paylaşım özellikleri ayarlarından benchmarking’i açmanız gerekir.
Benchmarking üç ana sayfaya ayrılmış durumdadır:
Channels (Kanallar)
Location (Lokasyon)
Devices (Cihazlar)
Bu 3 tip Benchmarking’in hepsine bakacağız ancak önce rapor nasıl ayarlanır ona bir bakalım;
Benchmarking ayarı
Burada commodore 64 kafa ayarı gibi bir şey gelmesin aklınıza (evet yaşlanıyoruz), tamamen alıştığımız Google Analytics rapor konfigürasyonları kolaylığında birkaç başlıkta seçimler yaparak çok hızlı sonuca varabiliyoruz. Hemen üzerinden geçelim:
1) Industry Vertical: Websitenizi hangi sektörde ve sektörün dikeyinde alternatifleriyle karşılaştırmak istediğinizi seçebildiğiniz yerdir. Her ne kadar ağzınız sulanarak “Yahu adeta her alanda bir dikey var, şaka gibi” demek gelse de içinizden acele etmeyin derim. Seçtiğiniz dikeyin derinliği ve ne kadar spesifik bir alan olduğuna göre elde bulunacak örnek sayısı az olacağından hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Buradaki en iyi yöntem, en derinden başlayıp yeterince örnek var diyebileceğiniz, sizi tatmin edecek sayıya kadar yukarıya çıkmanızdır. Örneğin araç sigortası satıyorsanız öncelikle araba sigortası dikeyinde raporu oluşturup, eğer sonuçlar kafi gelmezse bir üst seviye olan araç sigortası, olmaz da yine bir üst seviye olan tüm sigorta tipleri üzerinde aynı raporu koşturabilirsiniz.
2) Country / Region: Bu alan size ülke ve içindeki bölgelere özel olarak raporu özelleştirmenizi sağlayacaktır. Eğer ki ülkelere veya şehirlere göre farklı bir edinim politikanız varsa mutlaka kullanın diyeceğim bir özelliktir.
3) Size by daily sessions: Sitenizi (yani şirketinizi) diğer işletmelerle karşılaştırırken küçük balık büyük balık farkından dolayı “Elmayla armut karşılaştırması olmasın, çapımıza göre karşılaştırma yapalım” veya tam tersine “Büyüklere/küçüklere göre nasıl bir düzlemde ilerliyoruz?” gibi soruların cevabını bulmanızı sağlayacak sitenin günlük aldığı ortalama sessions boyutuna göre filtreleme yapabileceğiniz ayardır.
4) Benchmark group size: Seçtiğiniz ayarlara göre kaç adet Google Analytics Property’nin bu benchmark’ı oluşturmak için kullanıldığını gösterir. Her ne kadar bu alan otomatik gösterilen sizin interaksiyona girmediğiniz bir alan olsa da, çok ama çok önemlidir. Sonuç tablosunu oluşturmak için 1 firmayla karşılaştırılma yapılmasıyla 100 firmanın ortalamalarını almak arasındaki istatistiksel farklara girerek kimseyi rencide etmeyelim şimdi değil mi? O nedenle sonuçları analiz etmeden önce mutlaka bu alana bir göz atınız!
5) Benchmark dimension to chart: Şu ana kadar özelleştirme için yaptığınız seçeneklerin üzerine bonus ayarlama yapmanızı sağlayan ve bilimum dimension üzerinde benchmarking koşturmanıza imkan veren alandır. Bir dimension ile bir diğerini çarpıştırarak veri analizinde ufka doğru yol almanızı sağlayan bu alandan şu dimension’ları seçebiliyorsunuz: % Benchmark New Sessions, % New Sessions, % New Sessions Benchmark Delta, Benchmark New Users, Benchmark Sessions, New Users, New Users Benchmark Delta, Sessions Benchmark Delta, Avg. Benchmark Session Duration, Avg. Session Duration, Avg. Session Duration Benchmark Delta, Benchmark Bounce Rate, Benchmark Pages / Session, Bounce Rate, Bounce Rate Benchmark Delta, Pages / Session, Pages / Session Benchmark Delta.
Şimdi raporun ayarlama kısmını konuştuğumuza göre, gelelim şu 3 ayrı rapor tipine.
Channels (Kanallar)
Bu aslında en çok kullanacağınız, default dersek yalan olmayacak benchmarking view tipi. İsminden de anlaşılacağı gibi benchmarking’i edinim kanallarına göre yapmaktadır. Bu rapor sayesinde e-posta kampanyalarım sektöre göre nasıl gidiyor? acaba adwords’te diğerlerine göre daha fazla mı harcıyorum? SEO’da rakiplerime fark attım mı ki? gibi sorularınıza ışık tutabileceksiniz.
Location (Lokasyon)
Ülkeler arası iş yapan arkadaşlarımız için biçilmiş kaftandır. Farklı lokasyonlarda hangi metriklerin ne durumda olduğunu bir anda göz önüne serer. Hem de “Yahu dünyada bu alanda nasıl oluyor acaba?” demenize gerek kalmaz. Kendinizi aniden Eurovizyon’da gibi hissedersiniz.
Devices (Cihazlar)
Mobil apayrı bir dünya haline gelmedi mi? Kullanılan kampanyalar, mobil edinimin dönüşüm oranları, beklentileri, alışkanlıkları farklı değil mi? E bu kadar nevi şahsına münhasır bir alan varken ona ayrı bakmamak zaten düşünülemezdi. Tablet için de ayrıca görebilmeniz demek optimizasyonda tavan yapabilmenizi sağlamak için birebir.
Sonuç olarak,
Benchmarking özelliğinin katılmak isteyen hesaplar arasında yapıldığını ve Türkiye’den bu katılımı sağlayanların sayısının çok olmayacağını hepimiz öngörsek de (sektöre göre değişkenlik gösteren bir veridir), alabileceğimiz her indikatörün bizler için kendimizi hizalamaya fayda sağlayacağını unutmamamız gerekiyor. Ülkemizdeki en büyük sorunlardan biri sektörlerin pazar durum ve paylaşımlarında neyin nasıl ve ne kadar olduğunu bilememek. Bunun sağlamasını herhangi bir hızlandırıcı demo gününde pırıl pırıl yeni girişimlere “E peki, pazar payınız nedir?” veya “Pazarda x işlemi ne kadar yapılmakta ve siz bunun neresindesiniz?” denildiğinde derin sessizliğe bürünen salonlarda yapabilirsiniz. Tamam bu özellik tabii ki bu soruların cevabını çıkartıp şak diye masanın üzerine bırakmıyor. Ama “X sektöründe mobil ekseninde ortama session duration nedir?” veya “Y dikeyinde e-posta pazarlama özelinde bounce rate nedir?” gibi sorularda en azından size fikir verebilecek bir kaynağınız olması fena mı ? Bence bir deneyin.
Bu yazı hazırlanırken şu kaynaktan hunharca yararlanılmıştır.