Makaleler

Bilgi mimarisi (information architecture) nedir ve neden önemlidir?

Bilgi, hiç şüphesiz ki çağımızın en önemli değeri. Bilgiyi gerçekten değerli yapan ise anlaşılabilir ve erişilebilir oluşu. Artık hemen hemen her konuda, son derece kapsamlı içeriklere saniyeler içinde ulaşabiliyoruz. Ancak bu verilerin sadece kısıtlı bir kısmını anlamlandırabiliyor, doğrulabiliyor ve neticede nitelikli bilgi olarak edinebiliyoruz. İşte tam burada bilgi mimarisinin önemi ortaya çıkıyor.

Eser Teker 16 Ağustos 2017

Bilgi, hiç şüphesiz ki çağımızın en önemli değeri. Bilgiyi gerçekten değerli yapan ise anlaşılabilir ve erişilebilir oluşu. Artık hemen hemen her konuda, son derece kapsamlı içeriklere saniyeler içinde ulaşabiliyoruz. Ancak bu verilerin sadece kısıtlı bir kısmını anlamlandırabiliyor, doğrulayabiliyor ve neticede nitelikli bilgi olarak edinebiliyoruz. İşte tam burada bilgi mimarisinin önemi ortaya çıkıyor. Peki, nedir bu bilgi mimarisi dedikleri ve işlevi neden bu kadar önemli?

Fiziksel bir yapı inşa ettiğinizi düşünün; bu bir bina, bir araç ya da bir parça mobilya olabilir. Hepimizin aşina olduğunu düşündüğüm (mobilya örneğiyle ilerleyelim: Neredeyse tüm dünyada faaliyet gösteren IKEA, demonte ürünler satar ve müşteriler kullanıcılar) bu ürünleri basit el aletleri yardımıyla, mümkün olduğunca basit kılavuzlarda belirtilen adımları takip ederek kendileri kurarlar. Bu kılavuzlar bir anlamda mobilyanın bilgi mimarisi dokümantasyonudur. Kullanıcı bu dokümanda hangi parçaları, hangi aletleri kullanarak, hangi adımları izleyerek, ne şekilde ve ne gibi hatalardan sakınarak bir araya getireceğini görebilir.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
  • Ömer Korkmaz

    Elinize sağlık, güzel özetlemişsiniz. Peki konuyu biraz daha netleştirmek adına sherpa.blog ‘un tamamı değil de sadece anasayfa kırılımını ele alarak örneklendirecek olursak; Raporlar, Online Eğitimler, Videolar vs. gibi alt kırılımlarımız olacak. Bunun haricinde bir takım componentleri mikro düzeyde birer başlık olarak ele almalı mıyız? Örneğin slider, search, feedback butonu, sosyal medya yönlendirmeleri. Yani yazıda da bahsettiğiniz o içerik ve işlevsellik arasındaki ilişkiyi hangi sınırlar çerçevesinde ele alarak bir diagram oluşturmalıyız?

Keşfetmeye Devam Et