Makaleler

Çektiğiniz fotoğrafların ne kadarını hatırlıyorsunuz?

Bilgi akışının sonsuz, erişimimizin ise hiç olmadığı kadar kolay olduğu çağımızın başrol oyuncusu beynimiz, kısacık bir süredir hayatımızda olan internet sebebiyle değişimler geçiriyor: Artık bilgiyi değil, ona ulaşma yolunu hatırlıyoruz.

Serdar Arıçelik 20 Nisan 2018
digital amnesia

Yaşadığımız dünya içinde çok fazla bilgi var ve her gün yeni yüzlercesine maruz kalıyoruz. İnsanın bilgi depolama konusundaki eğilimi, genelde ileride ne kadar fayda sağlayabileceğine göre değişiyor ve bu bilgilerin hepsi tabii ki beynimizde hemen yer edemiyor. Unutup hatırlamaya çalıştıklarımız üzerinde ise sürekli en iyi tahmin ile bahse girip, bazı durumlarda ikisi arasında takas yapmak zorunda kalıyoruz.Tıpkı hatırlamak istediklerimizi tüm detayları ile hafızada tutmak yerine, onlar hakkında edindiğimiz genel geçer bilgiyi saklamayı tercih etmemiz gibi. İndirgenemez detayların çok olduğu durumlarda ise, öne çıkan öğeleri seçip geri kalanını atarız. Aşırı bilgi yüklemesine maruz kaldığımız bu gibi durumlarda, kaydedilmesi uygun görülenler, konu hakkında genel bilginin yanında eksik detayları doldurmak veya tetiklemek için seçtiğimiz öğelerdir.

Bir bilgiyi doğru bir şekilde hatırlamak için kritik öneme sahip olan 3 şeye ihtiyaç duyarız:

  • Bilginin doğru okunup genelleştirme noktalarının doğru belirlenmesi,
  • İndirgenemez detayların doğru seçilmesi,
  • Eksik bilgiyi tamamlayacak öğelerin seçilip saklanması.

Bu 3 nokta bize, hatırlamak istediğimiz bilgiler hakkında noktaları doğru birleştirip boşlukları daha başarılı şekilde doldurma şansı verir. Fakat bilginin nasıl deneyimlendiği — bilgiye maruz kalındığı sırada çevrede olup bitenler, sunuş şekli ve tekrar ulaşmak istenildiğinde nasıl bir yol izlenmesi gerektiği gibi durumlar, hafızadaki saklanma şeklini de etkiler. Bilginin kendisi ve hafızadaki hali arasındaki fark da, bilgiyi ilk olarak nasıl okuduğumuza ve saklanma şekline göre değişiklik gösterir.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
İlgini çekebilir