Makaleler

DDDM 101: Verilere dayalı karar mekanizmalarına giriş

Eğer siz de “Benim matematikle pek aram yok; o yüzden big data, small data falan bu işlere başka arkadaşlar bakıyor.” diyen yöneticilerdenseniz, kafayı duvarlara vurmadan önce bu yazıya bir göz atmanızda fayda var.

Yakup Bayrak 17 Eylül 2018
Data-Driven-Decision-Making-101

“Big data, medium data, small data, nano data” derken içimiz dışımız data oldu. “Yahu eve kadar indirin şu sanal zekâlı aletleri de benim yerime bir -şey- karar alsın, yürüsün. Ben de işime bakayım” deme noktasına varmamıza çok az kaldı.

Mevzu karışık gözüküyor. Biliyorum. Başlıktaki DDDM, bizim ofiste “Data Driven Decision Making” yaklaşımı için kullandığımız kısaltma ve bu bile tek başına insanın tüylerini diken diken etmeye yeterken, bir de o alt başlığa “Matematik Sevmeyen” ekleyince, kendi kendinize “Gördüğüm anda beyinciğime karıncalar bastıran türevli ve integralli günlere mi dönüyoruz?!” diye sormuş olabilirsiniz. Korkmayın! Türev de integral de geçmişte kaldı. Aksine bu yazıda, verilere dayalı karar mekanizmaları oluşturmanın aslında ne kadar kolay ve zaman kazandırıcı bir çalışma sistemi olduğunu sizlere aktarmaya çalışacağım.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
  • ahuseynovteymur@gmail.com

    Doğru metriği bulmak yine kolay (aslında zor) en zor olanı o verileri toplamak (tabii psikolojide), keşke daha kolay yolu olsa. Yine deney kısmı eylenceli, veri analiz kısmı saç yolduruyor. Sonra hocam gelip diyor ki, sen daha deneye başlamadan önce verileri hangi yolla analiz edeceyini bilmeliydin…#error404

Keşfetmeye Devam Et