E-ticaret'in kasası olan ödeme adımlarında müşterinizi daha iyi ağırlamanız için gerekli ipuçlarından bahsetmek istedik. Müşteriye güven vermek ve onu oyalamamak eksenindeki temel ipuçlarını inceleyerek siz de kendi sitenizi değerlendirebilirsiniz.
E-ticaret siteleri de alışveriş yaptığımız mağazalardan farklı olmaksızın, bizlere en iyi deneyimi sunabilmek için tüm mağazayı en rahat şekilde gezmemizi amaçlarlar. Buna ödeme için tasarlanmış sayfalar da dahildir.
Bir e-ticaret sitesinin UX tasarımı, mağazadaki satış danışmanının yerini tutar. Satış danışmanınız ne kadar iyiyse, satış performansınız bir o kadar artacaktır. Tabii ödeme adımlarınız bu süreci baltalamıyorsa. Baltalamak derken, sonuna kadar getirdiğiniz bir yolculukta müşterilerinizi çileden çıkartacak kadar önemli noktalardan bahsediyorum. Bu noktaları ise şu şekilde sıralayabilirim.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Bu yazıda ödeme basamakları olarak belirlediğimiz adımlar, sepet safhasının ardından gerçekleşen işlem adımlarını kapsamaktadır. Bunlar;
Teslimat ve Fatura Adresi
Ödeme (Kredi Kartı, Paypal, Havale/EFT vb.)
Özet ve Onay Ekranları
Üye olmalı mı, olmamalı mı?
Potansiyel müşteriniz konumundaki bir ziyaretçiyi üye olmaya zorlamanızda fayda var. Üyelik oluşturmuş olmak ileriki zamanlarda ona online ve/veya offline deneyiminde daha iyi destek olabilmenizi sağlayacaktır. Bu sebeple fatura bilgisini almadan veya aldıktan sonra, sisteminize üyeliğin faydalarını ona anlatmalı ve onu ikna etmelisiniz. Özellikle, sadece e-posta adreslerine odaklanılarak insanların artık e-posta almaktan bıktırıldığı noktada, şirketinizin katma değerlerini güzel bir şekilde vurgulamak iyi bir tercih olacaktır.
Daha fazla dikkat dağınıklığı yaratmayın
Müşteri sepet ekranını da geçtiğine göre artık alışverişini tamamlıyor demektir. Bu ilerlemeden sonra onun dikkatini sadece ödeme ekranında tutmalıyız. Bu sebeple sitenizin kategorileri, footer’da yer alan güvenlik bağlantıları hariç linkler, header’da yer alan arama çubuğu ve eğer varsa sağ/sol blok olarak tanımlanan kısımlardaki reklamlarınızı yukarıda yazılı olan 1. adımdan itibaren kaldırmış olmalısınız.
Kuralları belirlenmiş alanlar ile doldurulması kolay formlar oluşturun
1. Adımda müşterinin ilk bakacağı şey fatura ve teslimat alanlarıdır. Bu formlarda il ve ilçelere varana kadar veritabanı kullanarak seçtirmeniz, müşterinin girdiği adres bilgisinin emin ellere gittiğinden emin olmasını kolaylaştırır. Telefon numarası girerken de 0(_ _ _) _ _ _ _ _ _ _ şeklinde bir şablon ile yönlendirme yapmak, ‘başında sıfır olmadan mı numaramı girsem’, ‘sıfır koysam mı acaba’ ve kimi vakalarda ‘+90’la mı başlasam’ ikilemlerini ortadan kaldırabilir. Benzer şekilde vergi no, T.C. kimlik no gibi alanlarda da aynı fonksiyonları uygulayabilirsiniz. Hızlı aksiyon aldırmanız açısından bu gibi ufak dokunuşlar her zaman müşterinizin işine yarayacak ve nihayetinde ona hızlı bir form doldurtmakla sizin yaşattığınız deneyimi de güçlendirecektir.
Potansiyel müşteriniz kredi kartı ile ödemeyi seçerse burada sayfanın gerçekten güvenli olduğunu teyit etmek isteyecektir. Burada kullanılabilecek öğelerden önce, kullandığınız SSL sertifikasının da önemli rol oynadığını belirtmek gerekir. Adres çubuğunda firmanızın resmi adının yeşil bir barda çıkması, SSL sertifikanızın gerçekten var olan tüzel bir firma olduğunu kanıtlamasını kolaylaştırır. Footer alanında kullanılabilecek logolar, girilen bilgilerin direkt olarak bankaya iletildiğini açıklayan bir metin ile güven duygusunu güçlendirebilirsiniz. Güveni sağladıktan sonra müşteriye ait kart numarası alındığı sırada, canlı olarak kart numarasını işlemeniz ve yalnızca ilgili karta ait seçenekleri ekrana yansıtmanız da daha kolay bir kullanım sağlayacaktır.
Yasal onay süreçleri için okunaklı ve tek bir tıklama gerektiren onay ekranları yaratın
Yürürlükte olan kanun gereği mesafeli satış olarak geçen işlemlerde iki belgeyi onaylatmanız gerekir. Bu belgeler, Ön Bilgilendirme Formu ve Mesafeli Satış Sözleşmesi’dir. Mesafeli satış sözleşmesi çok uzun olabileceğinden genellikle okunmadan geçilir ve siparişle ilgili sıkıntı olması durumunda müşteri ne yapacağını pek bilemeyerek sizinle offline iletişime geçmek isteyebilir. Ön Bilgilendirme Formu tam olarak bu aşamada devreye girer ve Mesafeli Satış Sözleşmesi’nin bir özeti gibi kurgulanarak ona sipariş sonrası süreçlerin firmanız tarafından ve aynı zamanda kanunlara uygun olarak nasıl ilerleyeceğini anlatır ve sitenizden ilk defa alıveriş yapacak müşteriye sizin kanunlara bağlı, güvenilir bir firma olduğunuz gerçeğini son kez hatırlatır.
Kredi kartı görünümlü formlardan bahsedilmeliydi. Örneğin:
http://kenkeiter.com/skeuocard/
ve
https://creditcardjs.com/
Geri bildiriminiz için çok teşekkür ederiz. Bu konuyla alakalı yazacağımız 2. bölümde mutlaka önerinizi de dikkate alacağız.