Sizlere hiç kimsenin kolay olduğunu söyleyemeyeceği ama bir hayli ilgi çekici bir dünyanın kapılarını aralamak istiyorum. Basit olan en iyisidir ya da kullanıcılar için en kolay olanını yap gibi genel geçer kullanıcı deneyimi mottolarının çoğu zaman farklı açılardan ele alındığı bir dünya: Finans.
Kullanıcı deneyimi profesyonellerinin temel amacının bir ürünü geliştirmek veya iyileştirmek için stratejik tasarımlar yaparak, hedef kitleye baştan sona kadar mümkün olan en iyi deneyimi yaşatmak olduğunu söyleyebiliriz. Ama benim gibi finans alanında bu işin hakkını vermeye çalışan arkadaşlarım bilirler ki, çıtayı en yükseğe çıkarmanız gereken nitelik “sorun çözücülük”tür. Unutmamak gerekir ki, finans dünyasında uygulamaların kullanımını kolay hale getirmek, kullanıcıların hatalarının paraya mal olmasına neden olmayacak kadar ya da finansal okur-yazarlığı destekleyecek kadar kolay ile sınırlıdır. Belki haberdar olanlarınız vardır; 2020 yılında Amerika’da genç bir trader Robinhood uygulamasında yüklü miktarda zarar ettiğini düşünüp arkasında şu notu bırakarak intihar etti.
Ne yaptığım hakkında hiçbir fikrim yok. Eğitimsiz ve genç bir yatırımcı olarak bana bu kadar zahmetsizce bu kadar çok para ticareti yapma gücünün neden verildiğini merak ediyorum.
Merak edenler için vakanın açıklandığı linki, makalenin sonundaki Kaynaklar bölümünde bulabilirsiniz.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Tasarımcılar açısından finans sektörü yeterince yaratıcı görünmüyor olabilir. Aslında hiç de öyle olmadığını, dünyanın bu denli hızla değiştiği bir dönemde finans endüstrisinin deneyim tasarımına odaklanan kişiler için her gün yeni bir meydan okuma ile karşılaşabileceğiniz bir vaha olduğunu söyleyebilirim.
Şimdi sizleri başarılı finansal kullanıcı deneyiminin özelliklerini yansıtan örnekleri inceleyerek ufkumuzu açmaya davet ediyorum.
Güvenilirlik: Venmo örneği
Para transferi yaparken yanlış kişiye gönderme veya yanlışlıkla fazladan bir sıfır ekleme korkulu rüyamız olmasın diye birçok finansal uygulama fonksiyon akışına son bir onay adımı ekler ki yaptığımız işlemden emin olalım. Amerika’da bireyler arasında hızlı ve kolay transferlere izin veren mobil bir platform olan Venmo da bunu düşünerek akışını kurgulamış. Venmo’ya dair güzel bir UX vaka çalışması için şu linki paylaşmak istiyorum: usabilitygeek.com/ux-case-study-venmo-app/
Danışmanlık: Monzo örneği
Yapılan araştırmalar, müşterilerin bankalarından tasarruf etmelerine ve verilere dayanarak finansal kararlar almalarına yardımcı olacak araçlar ve hizmetler sağlaması gerektiğine inandığını gösteriyor.
İngiltere merkezli dijital bir banka olan Monzo’nun “Summary-Özet” adlı bütçeleme aracı da bu iç görüden ortaya çıkmıştır. Monzo bu araçla müşterilerine bütçelerini kontrol etme olanağı tanırken mali durumları hakkında genel bakış sunuyor, mali hedefler belirlemelerine yardımcı oluyor.
Yönlendiricilik: Lemonade örneği
Müşterilere daha fazla seçenek ve bilgi sunmanın faydalı olduğunu düşünsek de insanın bilgi işleme kapasitesini göz ardı etmemek gerekir. UX tasarımı açısından, bir ara yüzün bilişsel yükü kullanıcıları bunaltmayacak seviyede olmalı hele ki bu uygulama finansal konular ile ilgili ise.
Lemonade, 2015 yılında kurulmuş, ev, hayat ve evcil hayvan sigortası gibi ürünler sunan yenilikçi bir sigorta şirketidir. Odaklandığı temel vaat 21. yüzyıl için inşa edilmiş sigorta servisi sunmak ve bunu yaparken kullandığı en temel özellik de yönlendiricilik diye düşünüyorum.
Şirketin sohbet botu Maya, ziyaretçilerin bilgi almasını ve kaydolmasını kolaylaştırıyor. Maya’nın, müşterileri en uygun hizmetlere yönlendiren ve hızlı teklifler sağlayan bir kurgusu var.
Şeffaflık: MasterCard örneği
Finansal servisler söz konusu olunca müşterilerin en çok ihtiyaç duyduğu yaklaşımlardan biri de şeffaflık oluyor. Bir ürün veya servis kullanıldığında sonraki adımda neler olacağı haklı olarak bilinmek istiyor. MasterCard da, müşterilerinin ön ödemeli kartlarını yönetmelerine ve ayrıca kayıp/çalıntı kart veya PIN blokesi gibi sorunları çözmelerine olanak tanıyan başarılı bir proje geliştirmiş.
Finans konusuna değinmişken Akbank’dan bir örnek vermeden kapanışı yapamazdım ☺ Eylül 2019’da tümüyle yenilenen Akbank Mobil’in ana sayfasında kişiselleştirilmiş bir alanda, kullanıcılar finansal hayatlarını kolaylaştıracak akıllı iç görüleri görebiliyorlar. Erken uyarı sistemi diye adlandırabileceğimiz bu iletişim alanında, harcama alışkanlıkları, hesap ve kart işlemleri gibi verilerden elde edilen iç görüler var. Veriler yapay zeka altyapısı ile inceleniyor, kişisel aylık ve haftalık nakit akış özetleri, harcama iade bilgileri, nakit akış tahmini ve kredi kartı harcamaları gibi birçok finansal bilgi sunuluyor.
Özetle…
Müşteriler varlıklarını emanet ettikleri için finansal kurumlardan beklentileri yüksek. Bu nedenle, deneyim tasarımı hafife alınamayacak kadar değerli. Güven, şeffaflık, finansal danışmanlık, yönlendiricilik ve kişiselleştirme titizlikle ele alınması gereken başlıklar. Ama iyi haber, finans sektöründe tasarım odaklılığın stratejik bir olgu olarak ele alındığını ve en önemlisi bu alanda yapılan yatırımların çok büyük olduğunu söyleyebilirim.
Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!
Bunlar da ilgini çekebilir
Keşfetmeye Devam Et
DAM BİLGİ TEKNOLOJİLERİ A.Ş. | SHERPA BLOG SİTE KULLANIM KOŞULLARI
Demek şifreni unuttun.
Olsun, hangimiz unutmuyoruz ki... Yeni bir şifre oluşturmak için e-posta adresini girmen yeterli.
Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!