Google Analytics raporlarında domain ve subdomain’i aynı ekranda görebilmek
Google Analytics kullanarak hem sitenizi hem de alt alan adında duran blogunuzu aynı anda mı izlemek istiyorsunuz? Nasıl yapılacağını bu yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Hem web sitesine hem de bir bloga sahip kişi veya şirketlerin, bu internet varlıklarını ölçümlerken yaşadıkları sorun, her iki siteyi aynı ekranda ölçümleyememektir. Örneğin, www.sirketadi.com şeklinde bir web siteniz olduğunu ve blog.sirketadi.com adresinden de işinizle ilgili bilgi birikiminizi paylaştığınızı varsayalım. Bu yöntem günümüzün en ilgi çeken pazarlama yöntemlerinden biri olan Inbound Marketing’in vazgeçilmezidir ve sıkça kullanılmaktadır.
En basit şekilde, her iki web sitesinin anasayfasının da ‘/index.html’ olduğu durumlarda, böyle bir yapıyı aynı ekranda görebilmek için aynı Google Analytics (GA) Tracking ID ile takip etmek istediğinizde, karşınıza birleşik verilerden oluşan bir sonuç çıkar. Çünkü raporlarınızda her iki sayfa da tek bir sayfa gibi algılanır ve rapor ekranına sadece ‘/’ olarak işlenir. Aşağıdaki görselde bunu görebilirsiniz. Bu sebeple, ziyaretçinizin aslında www.sirketadi.com‘un anasayfasında mı yoksa blog.sirketadi.com‘un anasayfasında mı olduğunu anlayamazsınız.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Söz konusu bu sorunu aşabilmek için, GA Admin sayfasında takip etmek istediğiniz View’u seçerek aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
GA Admin sayfasında uygulayacağınız her bir filtre, gol vb. işlemleri için öncelikle bir TEST View açarak onun üzerinde denemenizi şiddetle tavsiye ederim. Böylece, eğer ayarı yanlış yaparsanız, esas verilerinize zarar vermemiş olursunuz. Bunun için aşağıdaki adımlara geçmeden önce, eğer yoksa Test View adında yeni bir view oluşturmanız yararınıza olacaktır.
Daha sonra aşağıdaki ekranda gösterildiği gibi, Test View altında yer alan Filters‘a tıklayın.
Açılan Filters ekranında +NEW FILTER butonuna basarak filtremizi ayarlamaya başlayalım.
Örnek olarak Tam Domain Gösterimi adını Filter Name alanına yazalım.
Filter Type seçeneğinde Custom seçeneğine tıklayarak, aşağıdan Advanced seçeneğini işaretleyelim.
Açılan alanları aşağıdaki gibi dolduralım.
Field A -> Extract A seçeneğinde listeden Hostname‘i seçeceğiz, karşısındaki alana da (.*) tanımlamasını yapacağız.
Field B -> Extract B seçeneğinde listeden Request URI‘ı seçeceğiz, karşısındaki alana da (.*) tanımlamasını yapacağız.
Output To -> Constructor seçeneğinde listeden Request URI‘ı seçeceğiz, karşısındaki alana da $A1$B1 tanımlamasını yapacağız.
Checkbox olarak gelen aşağıdaki dört seçenekten ise sadece Field A Required ve Override Output Field seçeneklerini işaretleyeceğiz.
Save butonu ile ayarlarımızı kaydedebiliriz.
Böylelikle, aşağıdaki gibi kimin hangi internet varlığınızın anasayfasını (ve varsa diğer aynı isimdeki sayfaları) ziyaret edebildiğini raporlayabilir ve analiz edebilirsiniz.