Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
SSL geçişinde web sitenizin SEO açısından sorun yaşamaması, hatta tam aksine trafiğinizin olumlu yönde etkilenmesi için yapılması gerekenler.
Google, arama algoritmasında kullandığı metrikler hakkında nadiren de olsa ipuçları veriyor. Bu ipuçlarından biri, Ağustos 2014’te yayınladıkları HTTPS as a Ranking Signal başlıklı blog yazısı ile duyurulmuştu.
Her ne kadar bir platformun SSL geçişi ilk bakışta oldukça kolay gözükse de, konu SEO perspektifinde oldukça karmaşık, riskli ve bunların toplamında da maliyetli olabiliyor. Özellikle, çalıştığınız site/platform ne kadar büyük ya da karmaşıksa kontrol etmeniz gereken noktalar da o denli artıyor.
Sisteminizi HTTPS’e geçirmenizin öncelikli 2 ana faydası var: İlki, özellikle popülerliğini yitirmemiş olan man-in-the-middle-attack yöntemine karşı güvenlik önlemidir.
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Wikipedia’ya göre bu saldırının tanımı şu şekildedir:
“Bir network üzerinde kurban bilgisayar ile diğer ağ araçları (yönlendirici, switch, modem ya da sunucu gibi) arasına girerek verileri yakalama ve şifrelenmemiş verileri görebilme ilkesine dayanan bir saldırı çeşidi.”
Bu saldırı yöntemi için en temel güvenlik önlemi ise parola, kredi kartı numarası gibi değerli bilgilerin HTTPS gibi şifrelenmiş protokoller üzerinden gönderilmesidir. Paketler saldırganın eline geçse dahi içerikleri görüntülenemez ve değiştirilemez. Tek başına SSL site güvenliğini elbette sağlamayacaktır ama veri akışını şifrelemesinden dolayı ciddi bir güvenlik önlemi olarak kabul edilebilir. Dünyada yaygın olarak kullanılan CMS’lerden biri olan WordPress uygulamasını kullanıyorsanız, başımdan geçen yoğun bir saldırı sonrasında aldığım güvenlik önlemlerini şu yazımı okuyarak öğrenebilirsiniz. Özellikle blackhat SEO dünyasında sitelere saldırı gerçekleştirme ve hack işlemi sonrasında gizli backlink yaratma, günümüzde halen popülerliğini koruyor. Bu tür saldırılar sitenizin organik trafik performansını da negatif yönde etkiler.
Diğeri ise, bu yazının da amacı olan SEO performansına olan katkısı. Google’ın arama algoritmasında mevcutta 200’den fazla metrik olduğu her fırsatta ifade ediliyor. Sitenizi SSL’e geçirmek tek başına illaki sıralamada sitenizi zıplatmayacaktır fakat Google bu konunun pozitif yönde bir metrik olduğunu resmi olarak açıkladı. Bizim de tüm “+” ‘ları toplayıp elimizden geldiğince arama sonuçlarındaki sıralamayı ve beraberinde trafiği artırmak nihai hedefimiz.
Bonus 1: “Referrer” verilerin daha sağlıklı toplanabilmesi için SSL geçişi, kullandığınız ölçümleme aracını normalize edecektir. Örneğin; siteniz HTTP ise ve HTTPS olan bir siteden size trafik geliyorsa, bu trafik ne yazık ki ‘direkt’ olarak gösteriliyor. HTTPS geçişi sonrasında bu sorun da düzelmiş olacak ve verileri referrer altında görebileceksiniz.
Bonus 2: SSL geçişi sonrasında sunucunuza HTTP/2.0 modülünü kurarsanız, aynı zamanda sitenizin yüklenme süresinin de iyileştirilmesini sağlamış olursunuz. HTTP/2.0’ı kullanabilmenizin tek ön şartı sitenin SSL olması. Yüklenme süresi, tıpkı SSL gibi, arama algoritmasında bir metrik olduğu için, böylece tek seferde iki iş birden halledilmiş olur.
BuiltWith verilerine göre; top 10k siteler listesinde yer alan sitelerin %27’si, 100k’de yer alan sitelerin %26’sı, 1M’da yer alan sitelerin %24’ü kullanıcılarını HTTPS sürümüne yönlendiriyor. Önümüzdeki dönemlerde ise bu oranın daha da artması kaçınılmaz.
Kullanacağınız sertifika tipine ve aldığınız ürünün sağlayıcısına göre fiyatlar değişkenlik göstermekle birlikte sertifika çeşitleri ve maliyetleri ortalama şu şekilde:
Not: Belirtilen fiyatlar sertifikaların 1 yıllık ücretidir. Fiyatlar değişkenlik gösterecektir; fikir edinmeniz adına eklenmiştir.
Rand Fishkin Google+ üzerinde yaptığı bir paylaşımda, moz.com’un SSL’e geçişi sonrasında 3 ay süreyle %11 seviyesinde bir trafik kaybı yaşandığını ifade etmişti. Sitenize ait profiller değişeceği için, özellikle kurumsal sitelerde bu işlemi uygulayacak kişilerin üst yönetime, trafik üzerine bazı tahminler (forecast) üzerinde çalışıp sunmalarında fayda var.
SEO performansının SSL geçişi esnasında sorun yaşamaması, hatta tam aksine trafiğinizin olumlu yönde etkilenmesi için hazırladığım kontrol listesini, SSL öncesi ve sonrası olarak 2 parçada ele aldım.
Yukarıda bahsetmiş olduğum SSL geçişi öncesi ve sonrasında yapılması gerekenlerin birçok senaryoyu kapsadığını umuyorum. Sizler de SSL geçişi hakkında tecrübelerinizi ve varsa yazıda yer almayan kontrol noktalarını yorum olarak eklerseniz sevinirim.
Olsun, hangimiz unutmuyoruz ki... Yeni bir şifre oluşturmak için e-posta adresini girmen yeterli.
Kapat
Yönlendirmeyi neden 301 yapıyoruz? Google’ı kontrol ettiğimde 302 olarak yönleniyor. Arasındaki farkı açıklayabilir misiniz?
Serhat merhaba, eski URL’lerin Google dizininden hızlıca yeni versiyonu ile yer değiştirilmesini sağlamak için 301 yönlendirme tipi kullanılmalıdır. 302 tipi kullanıldığı taktirde çift indeks oluşma durumu ortaya çıkıyor.
Google’ın neden 302 ile yaptığını bilemiyorum, belki farklı bir sebepten ya da teknik bir konudan dolayı yapmış olabilirler. Büyük platformlarda bazen bizlerin bilemeyeceği detaydaki konulardan dolayı best-practice’leri uygulamadıklarını çok sık gözlemliyoruz.
Google ilk sayfada olan sitemize ssl almak istiyoruz sıralamadan düşmemesi için ücreti destek verebilirmisiniz?
Kadir bey selamlar,
Ne yazık ki mevcut profesyonel hayatındaki iş temposu, bu tür dış danışmanlıklara müsade etmiyor; kusura bakmayın lütfen. Sadece fırsatım oldukça bazı önemli konuları kaleme alarak sektöre yardımcı olmaya çalışıyorum.
Sevgilerle