Evet biz “ölçümleme takıntısı” olan bir grubuz. Bir aksiyonun mantıklı olup olmadığını, kişisel beğenilere / fikirlere dayalı öznel değerlendirmelerden ziyade, objektif verilerden beslenerek ortaya çıkan, ölçümlenebilir veriyi analiz ederek belirlemeyi tercih ediyoruz.
Sayılar her zaman tüm hikayeyi anlatmayabilir fakat hızlı aksiyon / karar almanızı sağlayabilecek, değerlendirme yapabileceğiniz datayı size verir.
Kullanıcı deneyimi için harcadığımız efor, kullanıcı deneyimi etkileşimini artırmak, kullanıcı deneyimi memnuniyetiyle alakalı niteliksel sonuçlar elde etmeye yönelikse o zaman elimizde ölçümlenebilir bir data olması gerekiyor ki, atacağımız adımları, iyileştirmeleri ona göre yapıp, sağlıklı bir sonuç elde edebilelim.
Peki kullanıcı deneyimini de ölçümleyebilir miyiz? Sizi bilmem ama biz ölçümleyebiliyoruz.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Kullanıcı deneyimi metrikleri, satış, pazarlama ve finans departmanlarının metriklerinden biraz farklılık gösterir çünkü kullanıcı deneyimi, insan davranışlarına ait tutumları yansıtır. İş insan davranışlarına / tutumuna geldiğinde, rakamsal bir data elde etmek, bu davranışları gözlemlemek haliyle daha da zor olabiliyor.
Size yol göstermesi açısından, bu süreci nasıl bir veriye dönüştürebileceğinizi aşağıda kısaca açıklayacağım.
Kullanıcıya verdiğiniz görevlerin başarı oranlarını ölçümleyin
Bu ölçümlemeyi hem birçok online tool ile hem de kullanıcı testleri sırasında yapabilirsiniz. Kısaca, eğer bir projenin re-design’ını yapıyorsanız, hali hazırda yer alan ekranlar üstünde tanımlayacağınız kullanıcı görevlerinin, kullanıcılarınız tarafından ne kadarının başarıyla tamamlandığını ölçümleyebilir, sonrasında re-design ettiğiniz deneyimde de aynı görevleri kullanıcılara atayıp, aradaki farkı analiz edebilirsiniz.
Sıfırdan yaptığınız bir projede ise, kullanıcınızın hangi alanlarda, nasıl aksiyon alması gerektiğini başta tanımlarsanız, deneyimi kurguladıktan sonra, bu tanımlamalara göre kullanıcılarınıza atayacağınız görevlerin ne kadarının başarılı olduğunu öçümleyip, iyileştirmelerinizi de sağlıklı bir veriye göre gerçekleştirebilirsiniz.
Görev tamamlama sürelerini ölçümleyin
Burada aslında “nasıl” ile birlikte “ne kadar sürede” kavramlarını da ölçümleyebiliyoruz. Yukarıdaki test senaryosuyla hareket ettiğinizde, kullanıcılarınıza verdiğiniz görevlerin ne kadarının başarıyla tamamlandığını analiz etmekle birlikte, başarıyla tamamlanan görevlerin ne kadar sürede bu başarıya ulaştığının da ölçümlenmesi gerekmektedir.
Navigasyon ve arama kutusunun kullanımı
Bu, bilgi mimarisi ve navigasyon verimliliğini değerlendirmek için alabileceğiniz bir aksiyondur. Kullanıcılar genelde, sağlıksız bir navigasyon kurgusunda arama kutusuna yönelir. Bir e-ticaret sitesi için kullanıcılarınıza atayacağınız kullanılabilirlik görevlerinde, kaçının navigasyonu sağlıklı kullandığını, kaçının arama kutusuna yöneldiğini gözlemleyebilirsiniz.
Kullanıcı hata oranı
Kullanıcı performansını değerlendirirken, hataları göz önünde bulundurmak yararlı bir yoldur. Hatalar size, kullanıcı ile ürün arasındaki etkileşim sorunlarını, bu sorunların nereden doğduğunu söyleyebilir.
Sistem Kullanılabilirlik Ölçeği
Bu yöntem, bir ürünün kullanıcı tarafından nasıl algılandığını ve kullanılabilirlik kriterlerinin neler olduğunu anlamanın en yaygın biçimidir.
Kullanıcının, ürünün genelinde yaşadığı “tüm deneyim”e dayalı bir ölçümleme biçimidir ve basit istatiksel verilerle hesaplanamaz. Tanımladığınız personalardan oluşan bir focus grup ile yapılacak kullanıcı testleri sırasında izleyeceğiniz test senaryosunun bir parçasıdır. Ürünün, kullanıcı tarafındaki memnuniyet kriterini nitel verilere dayandırarak ölçümlemenin bir yoludur.
Sistem Kullanılabilirlik Ölçeği ile alakalı çok daha detaylı bilgiye şuradan, datayı hesaplayıp, analiz edebileceğini şablona da buradan ulaşabilirsiniz.