Ölçümlenebilir Pazarlama'da, yola çıkış noktanız neresi sorusuna yanıt versek, bu merakın arkasındaki sis perdesi biraz daha dağılmaz mı? O zaman, haydi çomak sokmaya başlayalım...
Sadece dijital pazarlama alanında değil, verinin ve onu ölçümlemek adına teknik araçların kullanıldığı her iş alanda, veri madenciliği uzmanı, istatistiklerini yorumlayan analist ve tüm bunları bilgiye dönüştüren stratejistlerin “ulu manitu”ya sahip olduğu düşünülüyor. Bir gizem, bir “Şimdi orası senin bildiğin gibi değil canım!”dır gidiyor. Merak büyüyor ve ne yazık ki bu merakın engellemeyen arzı beraberinde, pragmatist bir zümreden çıkışa alan yeni bir “bilgisi olmadan fikir sahibi olan” güruhun doğumunun da habercisi oluyor. Gelin, buna çomak sokalım.
Örneğin, Marketing Analytics yani Ölçümlenebilir Pazarlama’da, yola çıkış noktanız neresi sorusuna yanıt versek, bu merakın arkasındaki sis perdesi biraz daha dağılmaz mı? Peki ya o terminoloji bombardımanı altındaki sohbette, kendinizi biraz daha az yalnız hissetmez misiniz? Ya da bir sonrakinde “siz de fikrinizi beyan edebilecek” aralığı kovalamaya başlamaz mısınız?
O zaman, haydi çomak sokmaya başlayalım…
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
1. Dave McLure ile tanıştın ve onun Pirate Metrics’ine 5 dakinanızı ayırın
Dave McLure tarafından yaratılmış olan Pirate Metrics, Ölçümlenebilir Pazarlama’yı anlayabilmeniz için tüm mambo jambo’yu 5 ana bölüme ayırıyor. Aşağıdaki basit şema her bir adımın ne anlama geldiğini özetliyor.
Şimdi aşağıdaki, 5 dakika 15 sn’lik videoyu izleyin.
Hoşunuza mı gitti; o zaman Pirate Metrics ile yeni tanışanlar düşünülerek hazırlanmış şu makaleye bir göz atın.
2. Basit bir “Ölçümlenebilir Pazarlama Çatısı” oluşturun
Ölçümleme araçlarının kaotik dünyasındaki çılgın özelliklere bakıp, hayallere dalmadan önce yapmanız gereken ilk iş, en zor adımı başarıyla atabilmektir: bugüne kadar hep başkalarının sizin adınıza yaptığı, pazarlama çatınızı kendi ellerinizle oluşturmak. Sizden hepi topu 3 basit eylemde bulunmanızı bekliyoruz:
Web varlığınızı ziyaret edenlerin istatistiklerini gösterecek aracı tayin edin. Sonra da kullanmaya başlayın. Önerimiz Google Analytics‘i kullanmanızdır. Aklınızda belirlemesi muhtemel “Neden Google Analytics?” sorusuna da Google’da yapabileceğiniz basit bir arama ile 100’lerce yanıt bulabileceğinizi not düşmek isterim. Google Analytics’in takip kodunu sitenize ekleyin sonrasında da sol bölümde yer alan hazır raporlardan Audience > Overview ve Acquisition > Channels raporlarını incelemeye başlayın. Bu sayede;
Ziyaretçilerinizin tarih/dönem bazlı ve karşılaştırmalı ziyaret istatistiklerini,
Bounce rate’lerinizi,
Hangi kanallardan daha çok trafik aldığınızı öğrenebileceksiniz.
Ziyaretçilerinizin dönüşüm hikayelerini gözlemlemek adına kullanacağınız yol haritasını belirleyin. Yol haritasında olan biteni gözlemleyebileceğiniz aracı kullanmaya başlayın. Ziyaretçiniz siteye hangi sayfadan giriş yaptı? Giriş yaptıktan sonra öncelikle hangi içeriği görüp, eyleme geçmesini bekliyorsunuz? Eylem, bir butona basmak veya formu doldurmak ise bu eylem sonrasında ne oluyor? gibi soruları sizden iyi yanıtlayabilecek birisi bulunmuyor. Yanıtlarınızdan emin olduğunuzda, bir ziyaretçinin sitenizdeki dönüşüm yol haritasını da basit bir hikayeyle betimleyebileceksiniz. İşte bu hikaye sizin dönüşüm hikayeniz. Hikayeniz de hazırsa, bu dönüşümü sizin adınıza analitik ortamda takip edecek yazılımı pekala tayin edip, ölçümlemeye başlayabilirsiniz demektir. Google Analytics‘e ek olarak Kissmetrics ve Mixpanel bu konuda size fazlasıyla yardımcı olacaktır.
Dönüşümün başlaması demek monologdan dialoga geçişin çanları çalıyor demek… Dönüşüm aksiyonunun akabinde tetiklenecek e-posta pazarlama faaliyetlerinizi hayata geçirin. Örneğin, sitenize kayıt olan kullanıcının e-posta adresini (ve muhtemelen adını ve soyadını) edindiğinize göre ona ismiyle hitap ederek “Sıcak bir merhaba” olarak özetlenebilecek bir e-postayı gönderme işlemini otomatize etmek istemez misiniz? O zaman Mailchimp, Customer.io, Intercom.io ve Trak.io gibi, e-posta otomasyonu özelliklerini oldukça basit şekilde konfigüre edip devreye alabileceğiniz bir SaaS’ı devreye alma vaktiniz geldi diyebiliriz.
3. “Sizin için gerçekten önemli” tek bir metrik üzerine odaklanın
Önerim, Alistair Croll ve Ben Yoskovitz tarafından yazılmış olan Lean Analytics‘i okuyarak yola çıkmanız ve bu sayede data kusmuğunda boğulmaksızın ilerleyebilmenizdir. Kitapta da yer alan aşağıdaki şema, web varlığınız üzerinde yürüttüğünüz işlerin hangi alanda odaklandığına ve tipine göre hangi tekil metrik üzerine odaklanabileceğinize dair güzel bir a-la-carte menu sunuyor.
Lütfen, metriğinizi belirlemeden önce, iyi düşünün. Sonra, tekrar düşünün. Ve karar verdiğinizde, odaklanın.
Pirate Metrics ile ilgili çok daha detaylı bilgi vereceğimiz bir yazı hazırlığında olduğumuzun müjdesini paylaşıyor ve Ölçümlenebilir Pazarlama Çatınız hayırlı olsun diyerek yazıma son veriyorum.