Pandemi sürecinde başarı getiren oyunlaştırma uygulamaları
2020 yılında birçok işletme oyunlaştırma çalışmaları yaptı ve pek çok başarıya imza attı. Gelin, bu uygulamalara göz atalım ve kullanıcı deneyimi açısından bazı dersler çıkaralım.
Değişen ve dönüşen dünyada işletmelerde hem çalışan personelin motivasyon ve performansını artırmak ve bağlılıklarını sürdürmek amacıyla hem de işletmenin pazar payını korumak ve artırmak amacıyla çeşitli yöntemlere başvuruluyor. Bu yöntemlerden biri de 2010’lu yılların başında hayatımıza giren ve her geçen yıl etkinliğini arttıran “oyunlaştırma”. Günümüzde oyunlaştırmaya eğitimden sağlığa, spordan iş dünyasına kadar sürdürülebilir başarı sağlamak için her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Örneğin 2020 yılında birçok işletme oyunlaştırma çalışmaları yaptı ve pek çok başarıya imza attı. Gelin, bu uygulamalara göz atalım ve kullanıcı deneyimi açısından bazı dersler çıkaralım.
Onboarding (karşılama)
Ben oyunlaştırılmış onboarding sürecini, bir restorana gittiğinizde hızlıca garsonların “Çocuğunuz var mı?”, “Kaç kişi olacaksınız?” gibi sorular sorarak size en iyi masayı ve deneyimi sunmaya çalışmasına. Burada, size uygun masa ise “ödül” olacaktır.
Bir uygulamanız var ve uygulamanın ilk açılışında uygulamanızı sadece birkaç ekranı kaydırarak tanıtıyorsanız bilmelisiniz ki bu, artık yeni nesilden kullanıcıların dikkate almadığı bir onboarding şekli. Zira oyunlarda gördükleri ve alışkın oldukları onboarding süreçleri böyle değil.
Gelin, iyi onboarding örneklerine bakalım.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Duolingo ilk karşılamada size hangi dili öğrenmek istediğinizi ve buna ne kadar zaman ayırabileceğinizi soruyor, devamında Kanca Modeli’nden yararlanarak size uygun hatırlatmalar yapıyor: “Hani her gün 10 dakika çalışıyorduk?”.
Borsa Ligi
Borsa Ligi uygulaması kullanıcılarına, İstanbul Borsasında işlem gören kurumların hisselerini canlı izleyerek hisselerin yükselme ve düşme hareketleri üzerinden yarışma imkanı veren ve kullanıcılarını ödüllendiren bir uygulama. Her ay binlerce yarışmacı büyük ödül için piyasayı takip ediyor ve portföyündeki değişimlere bağlı puanlar kazanarak sıralamada ilk 100’e girmeye çalışıyor. Bu uygulamanın hedef kitlesinde hem borsaya ilgili yatırımcılar hem de borsayla daha önce hiç ilgilenmemiş genç kullanıcılar da var. Oyunlaştırma da burada devreye giriyor. Uygulamanın açılışında kullanıcıya hemen borsa konusunda bilgisi ve uygulamaya neden geldiği soruluyor. Bilgisi olmayanlar öncelikle Borsa Ligi Akademisi’nden ilk “Kep Rozetini” almaya yönlendirilirken, hisse alıp satan kullanıcılar ise portföyünü oluşturmaya ve “İlk Adım” rozetini almaya yönlendiriliyor.
Twing
Young Guru Academy’nin (YGA) çocuklara deney yapmayı öğreten ve pandemi döneminde popülerleşen platformu Twing de onboarding sürecinde çocuklara sorduğu sorularla en doğru ilk içeriği sunmaya ve deneyimi sunmaya çalışıyor.
Kullanıcı eğer daha önce bir deney yaptıysa deney izlemek yerine direkt deney yapmaya yönlendirilirken, “Bilgisayar Kahramanı”, “Bilim Canavarı” gibi hikayeleştirme kurgularıyla çocukların ilgi alanları keşfedilere onlara özel içerikler öneriliyor ve kullanıcılara özel puanlar ve rozetler veriliyor.
Habit Building (alışkanlık geliştirme)
Wellbees
Pandemi döneminde, getirilen kısıtlamaların da etkisiyle insanların evlerinde hareketsiz kalarak geçirdikleri sürelerde ortaya çıkan artış, sağlık alanında hizmet veren uygulamaları ön plana çıkardı ve Türkçeye İyi olma olarak çevrilebilecek “wellness” alanında birçok girişim hayata geçti. Bunlardan biri, kurumlara bu hizmeti oyunlaştırma desteğiyle sunan “Welbees” uygulaması.
Bu uygulamada, “sosyal oyuncu” türünde kullanıcılar birbirlerine daha çok su içme ya da daha çok adım atma gibi konularda meydan okuyor ve uygulamayı kapattıktan sonra diğer oyuncu onu geçerse uygulama kullanıcıya “(Başka bir kullanıcı) seni adımlarıyla geçti!” gibi mesajlar ileterek kullancıları oyunda tutmaya çalışıyor. “Ödülsever” oyuncu tiplerine ise “Bu ay hangi ödülü istersin?” diye soruluyor, böylece ödül listesinde seçtiği ödüle ulaşmak için neler yapması gerektiği, “1000 TL hediye çeki için biraz daha adım atmalısın!” gibi hatırlatmalarla bildiriliyor, böylelikle kullanıcılarda alışkanlık yaratılıyor.
Mastery (uzmanlık)
Efsanelerin Yolu
KOÇTAŞ, pandemi döneminde oyunlaştırma projelerine yatırım yapan yenilikçi firmalardan oldu. Çalışanlarına yönelik olarak hayata geçirdiği “Efsanelerin Yolu Kurumsal Oyunlaştırma Platformu” ile bilgi yarışmaları yaparak ve iş hedeflerine yönelik düellolar ile bir rekabet ortamı yaratarak çalışan bağlılığına, öğrenmeye ve performansa olumlu katkılar sağladı.
Uygulamanın uzun süreli kullanılması için her hafta belli bir gün ve saate kullanıcılara bilmeceler ve sorular soruluyor; bilmece ve sorulara en çok doğru yanıt veren kullanıcılara “EFSANE” rozeti veriliyor, bunun yanı sıra kullanıcının platforma sorular ve bilmeceler eklemesi mümkün kılınıyor.
Atasun Akademi
Atasun Optik, Atasun Akademi uygulaması ile çalışanların kendini geliştirdiği yeni popüler eğitimlere anında ulaştığı ve eğitim kategorilerinden istedikleri seçimleri filtreleyerek becerilerini geliştirerek dilediği yer ve uygun zamanda eğitimlerini tamamladığı bir oyunlaştırma kurgusunu hayata geçirdi.
Atasun Optik Game2023’te oyunu tamamlamak için kullanıcıların 7 video eğitim içeriğini tamamlaması ve bu eğitimlerle ilgili birçok soruyu yanıtlaması gerekiyor. Maksimum puanı toplayan kullanıcılar ise oyunda “uzmanlık” değerini ön plana çıkartmak amacıyla kendi takımlarını kurarak “Atasun Olimpiyatları”na katılmaya yönlendiriliyor, bu aşamada aynı içerikleri diğer takım arkadaşlarına tamamlatma görevini üstleniyor ve takım ödülleri kazanma fırsatı yakalıyor.
Pandeminin etkisi altına aldığı 2020 yılında doğru oyunlaştırma kurgularını hayata geçerek başarıyı yakalayan birkaç projeyi sizinle paylaştım. 2021 yılında takım motivasyonunu artırmayı ve oyunlaştırma ile başarı elde etmek isteyen kurum ve organizasyonların, oyunlaştırmada 3 önemli aşama olan onboarding, habit building ve mastery aşamalarına önem vermesini öneririm. Oyunla kalın!