Kıyaslanabilir Test: Benzer işler yapan ancak doğrudan rakibiniz olmayan bir şirketin web sitesini ya da uygulamasını test edin.
İstekli Test: Bir adım önden gidin ve rakibiniz olmasını istediğiniz firmaların dijital varlıklarını test edin.
Bilinmeyen Rakip Testi: Kullanıcılarınızdan, sizin sektörünüzde bir ürün ya da çözüm aramalarını isteyin ve kime gideceklerine bakın.
Rakip olmayanlar: Sizin sektörünüzle hiç ilgisi olmasa bile bir sitenin ya da uygulamanın çok sevdiğiniz bir yönünü bulun ve kullanıcılarınız için uygun olur mu diye bakın. Hangi konuda sizin sektörünüze fayda sağlayabileceğiyle alakalı analizler yaparak, çözümü tasarlamanızda büyük fayda sağlayabilirsiniz.
Kendi hedef demografiniz, kullanıcı testinizin önemli bir öğesidir ancak rakibinizin hedef kitlesi de size faydalı bilgiler sunabilir.
Sizin hedef kitleniz ve onların ürünü: İdeal kullanıcılarınızı, rakibinizin sitesine ya da uygulamasına yönlendirin ve neleri tercih ettiklerini veya sevmediklerini gözlemleyin.
Onların demografisi ve sizin ürünleriniz: Rakibinizin hedef pazarını, kendi sitenize ya da uygulamanıza yönlendirin. Ürününüzde bulunmasının iyi olabileceği, onların ihtiyacını karşılayabilecek veya onları sizle çalışmaya ikna edebilecek ama eksik bıraktığınız herhangi bir şey var mı? Test etmeden bilemezsiniz 🙂
Ne öğrenmek istediğinize ve kullanıcılarınızın site veya uygulama ile nasıl iletişim kurmasını istediğinize bağlı olarak rakiplerinizi test etmenin iki etkili yolu vardır.
Doğrudan kıyaslama: Sitenizin veya uygulamanızın rakibiniz tarafından daha iyi yapılan yönlerini test etmek istediğinizde çevrimiçi bir test aracı kullanın. Doğrudan kıyaslama testinde her katılımcı hem sizin web sitenizi veya uygulamanızı, hem de rakibinizin web sitesini veya uygulamasını ziyaret eder ve her ikisini kıyaslar.
Objektif kıyaslama: Bu yöntem, sitenizin ya da uygulamanızın performansını rakibinize uzun vadede kıyaslamak istediğinizde işe yarar bir stratejidir. Objektif bir kıyaslama testinde, her katılımcının sadece bir site veya uygulamayı ziyaret etmesi gerekir ve amaç, davranışları uzun vadede gözlemlemektir.
Tüm bu önerilerden de anlayacağınız gibi, bir ürünün stratejisini, deneyimini doğru kurgulayabilmeniz için her zaman test etmeniz, test ettirmeniz ve iterasyonlarla ilerlemeniz gerekecektir. Bu ilerleyiş biçimi de aslında hiç bitmeyen, her zaman yeniliğe ve iyileştirmeye açık bir süreçtir.