Makaleler

Sosyal paylaşımın psikolojisi

Paylaşımcılar: İletişimciler, kariyer odaklılar, hipsterlar, ve seçiciler. Motivasyonları: Aidiyet, kişilik özellikleri, maddi kazanç. Neyi, neden ve nasıl bir motivasyonla paylaşıyoruz? İçerikler için doğru hedeflemenin temelindeki bu soruyu yanıtlamaya çalıştık.

Erdem Yıldız 11 Kasım 2015

Oldukça dar bir kitleye hitap edildiğinin farkında olunduğu durumlar da dahil olmak üzere, içerik yaratımının temelinde, mümkün olduğunca çok insana ulaşma isteği vardır. Bundan alınacak keyif ya da tatmin olma eşiği hedef kitlenin hacmine göre değişse de, tek bir kişi bile başta çıkılan yolun boşa yürünmediğinin anlaşılmasına yol açabilir son noktada.

Paylaşılmak demek beğenilmek demektir. Esas meselenin başladığı yer de burasıdır. İnsanlara kendi içeriğini beğendirmek. Hele ki, ortalığın, tüketilmek üzere hazır bekleyen içerikten geçilmediği böyle bir zamanda. Bunun, içeriğin kaliteli ya da kalitesiz olmasıyla direkt alakası olduğu söylenemez. Birincisi, kalite başlı başına beğenilme ya da beğenilmeme garantisi sunmaz. İkincisi, kalitenin çoğu durumda net bir tanımı yoktur. Yani, ortadakinin kaliteli olduğuna karar verecek bir merci olduğu durumlarda dahi, bunun kaliteli olmadığını düşünen tek bir kişinin ortaya çıkması, var olan kaliteli algısının sorgulanması için yeterli sebeptir.

Bundan dolayı asıl dikkat edilmesi gereken, kaliteli yazmaktan ziyade, hedef kitlesi dahilinde mümkün olduğunca çok kişinin beğeneceğinden emin olunan şekilde yazmaktır. Bu da, hedef kitleyi tanımayı ve beğeni psikolojilerine hakim olmayı gerektirir.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Senin İçin Öneriyoruz