Makaleler

Tanıştıralım: Attribution Model

Attribution Model denilen kavrama göre mantalite şudur: Çoğu zaman insanlar tek bir yoldan ürününüzle etkileşime geçip size dönüşüm sağlamaz. İnsanlar genelde bir çok farklı kanaldan ürününüzle ilgili iletişim bombardımanına maruz kalır ve bir noktada dönüşüm sağlanır.

Can Taner 05 Mart 2015

Polisiye dizilerde veya filmlerde duymaya alışık olduğumuz tanımlamalardan biri “yardım ve yataklık” deyimidir. Hani şu esas adamı koruyan çok sevgili “best man” veya milleti seriye bağlayarak harcayan kaçığın, kendisinden şüphe duymadığımız, kendinden daha “sayko” kız arkadaşı. Her ne kadar bu dönemde film sektörüyle haşır neşir olma oranım arttığından mütevellit böyle bir giriş yaptıysam da aslında konumuz da bu duruma benzer birçok özellik içeriyor: Suçu işleyen tamam da ona kim yardım etti?

Attribution Model denilen kavrama göre mantalite şudur: Çoğu zaman insanlar tek bir yoldan ürününüzle etkileşime geçip size dönüşüm sağlamaz. İnsanlar genelde bir çok farklı kanaldan ürününüzle ilgili iletişim bombardımanına maruz kalır ve bir noktada dönüşüm sağlanır. Bu modelleme kapsamında yapılmak istenilen de hangi kanallar dönüşüme yardımcı olmakta, bu yardımcı olma serüveninde hangi paternler daha verimli sorularına yanıt bulabilmek. Kavramı daha da iyi anlamak için Google tarafından eğitimlerinde kullanılan metaforu kullanabiliriz; “Bir basket maçındasınız ve oyuncunuz çok güzel bir basket atarak sizi öne geçiriyor. Peki sadece o oyuncu mu bu başarıdan pay almalı? Sahanın öbür ucundan topu oyuna sokan, pas veren, oyun kuran, adam eksilten, oyuncunun önünü açan diğer takım arkadaşlarının bu sayıda hiç mi payı yok? “ Bu örneği arzu ederseniz diğer takım oyunlarına da adapte ederek tekrar tekrar senaryolaştırabiliriz. Ana fikri şu ana kadar fark etmişsinizdir diye tahmin ediyorum. Aksi halde devamını okumanızı tavsiye etmem zaten.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
  • Sinan Soysal

    Merhaba,

    Yazı için teşekkürler.

    Son tıklama modelinin; Google analytics’in standart raporlamasında kullandığını belirtmişsiniz. Standart raporlamadan kastınız tam olarak nedir? Açabilir misiniz?

    Eğer standart raporlamadan kastınız, edinme> kaynak/araç sekmesindeki (e-ticaret modülünün kurulduğunu veya hedeflemenin tanımlandığını varsayarak) leadleri ya da satışları görmemiz ise; google analytcis bu modeli kullanmıyor.

    • Can Taner

      Merhaba Sinan,
      Öncelikle ilgin ve dikkatin için teşekkür ederim. Evet burada çeviri esnasında bir hata yapmışım (dahil değil hariç olacak). Google Analytics Son Etkileşim Modeli (Last interaction / Last-click Attribution Model)’ten ziyade Son direkt-olmayan Etkileşim Modeli (Last Non-direct Click Attribution Model)’ini kullanıyor. 2 yıl önce yaptığım bu hata için özür dilerim 🙂
      Fakat genel olarak bu modelin kullanıldığı kısmı doğrudur 😉
      Sevgiler

İlgini çekebilir