Tasarım kariyeriniz için 4 yeni trend: 2021’de göreceğimiz yeni tasarım rolleri
"Farklı bir şey" arayanları bekleyen pek çok yeni fırsat var. Bu yıl keşfetmek isteyebileceğiniz dört farklı kariyer trendi ve yeni tasarım rolleri bu makalemizde.
Tasarım uygulamaları, geçtiğimiz birkaç yıl içinde şirketlerin dijital dönüşümlerinde bir kuantum sıçraması yapmalarını ve büyük kazançlar elde etmelerini sağladı. Geçen yıl ise COVID-19, endüstrileri teknolojik bir dönüm noktasına kadar itti ve sadece birkaç ay içinde, yıllara bedel dijital değişimi beraberinde getirdi.
Artık 2021 yılındayız ve tasarım her zamankinden daha fazla şirkette kendine yer buluyor. İşletmeler, tasarım uygulamalarını temel işlevlerine entegre etmeye ve bunları organizasyonun tamamında ölçeklendirmeye devam ediyor. Bu, tasarıma yönelik harika bir bütünsel bakış sağlıyor ancak tasarımcılar, ekibini oluşturmak isteyen liderler ya da meraklı ürün paydaşları olarak bizim için ne anlama geliyor? Invision ekibi bu büyük endüstri eğilimlerinin kariyerimiz ve gelecekteki fırsatlarımız üzerindeki etkilerini bulmak için iş ilanlarını gözden geçirdi, orijinal raporları araştırdı ve uzman görüşlerine başvurdu. Birçok tasarımcının temel isteği hala yıldız ürünler geliştirmek ancak farklı bir şey arayanları bekleyen pek çok yeni fırsat var. Bu yıl keşfetmek isteyebileceğiniz dört farklı kariyer trendini şöyle listeleyelim:
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Tasarıma yatırım yapan şirketler ve dijitale öncelik veren şirketler benzerlerinden daha iyi performans gösteriyor; daha iyi müşteri deneyimleri ve ürünler sunuyor. Kuruluşlar, ekiplerin uyumlu kalmasına yardımcı olmak için DesignOps pozisyonuna yönelik yatırımlarını artırmaya başladı. Ancak şimdi, olgunlaşan şirket sayısı arttıkça ve önce dijital (digital first) yaklaşımını daha hızlı benimsedikçe, tasarım operasyonları rollerinde bir yükseliş görmeyi bekleyebiliriz. Bu unvan Grammarly, Afterpay ve DocuSign gibi şirketlerin iş ilanlarına girmeye başladı bile.
Design Engineer (Tasarım mühendisi)
Tasarımcılar kodlamalı mı? Ne kadar bayat bir tartışma! Mailchimp’in kıdemli kullanıcı deneyimi mühendisi Adekunle Oduye’nin Tasarım Mühendisliği El Kitabı‘nda belirttiği gibi, kuruluşlarda hem kodlayabilen hem de kodlayamayan tasarımcılara yer var. Kuruluşlar ölçeklendikçe, ürün ekiplerinin kodun kısıtlamalarıyla boğulmuş hissetmeden, yaratıcı olmak ve özgürce keşfetmek isteyen tasarımcılara ihtiyacı var. Ama aynı zamanda, tasarımlarının doğasında olan zorlukları önceden görebilen ve aynı zamanda tasarım ile mühendislik arasındaki sürtüşmeyi azaltan tasarımcılara da ihtiyaçları var. İyi haber şu ki, birçok tasarım bütçesi artık her iki uzmanı da yan yana istihdam edecek kadar büyük.
“Bu iki tür tasarımcı güçlerini birleştirdiğinde, fikirlerin hızlı bir şekilde prototipini oluşturabiliyor ve yenilikçi çözümler üretebiliyor.” diye yazıyor Oduye.
Kodlama yapabilenler için tasarım mühendisliği, UX organizasyonlarının ölçeklendirilmesinde önemli bir rol oynayacak ve tasarım ile mühendislik işbirliği arasındaki sürtüşmeyi azaltmaya yardımcı olacak, gelişmekte olan bir karma konum. Tasarım mühendisleri yalnızca kullanıcıların sorunlarını çözmekle kalmaz, aynı zamanda kuruluşlarındaki tasarım ve mühendislik süreçlerini iyileştirir ve işin uygulanabilirliğine katkı sağlar.
2021’de, tasarım mühendisliği rollerinin kariyer sitelerinde (bu adla veya başka pek çok şekilde) yükseldiğini göreceğiz. Ürün geliştirme süreçlerinde bu unvanı olmasa da, tasarım mühendisliği ilkelerini kullanan kuruluşları da göreceğiz. Bunlar, “Mühendisler özellikleri mevcut zaman, kaynaklar ve teknoloji dahilinde inşa edebilecek mi?”, “Ürün kullanıcılara değer katıyor mu ve mevcut sorunları çözüyor mu?” gibi sorular üzerine kafa yormaktan sorumlu tasarımcılar olacaklar.
Tasarım ölçeklendikçe ve bir organizasyon içinde daha entegre bir görev haline geldikçe, tasarımcılar artık tamamen “yaratıcı alanda” çalışamayacaklar. Tıpkı takım elbise giyen iş arkadaşlarımız gibi, somut iş sonuçlarını yönlendirmek için bulguları ve kullanıcı deneyimini birbirine bağlamak gerekiyor. Pek çok IC’nin (Bkz. Individual Contributor) bunu rollerinin bir uzantısı olarak yapması beklenirken, daha büyük kuruluşlar artık tasarım liderlerinin yanında oturmaları ve kuruluş genelinde tasarım odaklı düşünceyi yaymak için çalışmaları için tasarım stratejistlerini işe alıyor.
Nationwide’da Kullanıcı Deneyimi Başkan Yardımcısı Heidi Munc, bu pozisyonların genellikle rafine bir iş anlayışına sahip tasarımcılar tarafından doldurulduğunu açıklıyor. Indeed’de, bu yazı hazırlanırken doldurulmaya hazır 4.000’den fazla pozisyon listeleniyordu.
“Tasarım için iş düşüncesi”nin ardındaki ilkeler hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Ryan Rumsey, bu el kitabında tasarım ilkelerinin nasıl iş ilkelerine dönüşebileceğini paylaşıyor.
Inclusion designer (Kapsayıcılık tasarımcıları)
Teknoloji etikçisi (tech ethicist) Nancy Douyon, geçen yılın başında Design Better Podcast’te, tasarımcıların sahip oldukları ayrıcalıkları veya önyargıları fark etmediklerinde, bunun yerini asalet kompleksinin alabildiğini söylemişti. Geçtiğimiz ilkbahar ve yaz ayları boyunca filizlenen ırksal adalet hareketi, kuruluşların değişime atıfta bulunmanın ötesine geçmeleri — ancak çeşitlilik, eşitlik ve katılımı çevreleyen duruşlarına göre hareket etmeleri gerektiğini açıkça ortaya koydu. Bunu yapmalarının bir yolu ise, daha çeşitli paydaşları masada buluşturmak.
2021 Ürün Tasarım Eğilimleri Raporu‘na göre, ankete katılanların %62,3’ü takım üyeleriyle işte çeşitlilik, eşitlik ve katılım hakkında bir konuşma gerçekleştiğini ve %26,4’ü ise bunu ilk defa yaptıklarını söyledi.
2021’e başlıyorken kuruluşlar ürünlerinde kapsayıcı olmayan, ırkçı ve önyargılı dili ve tasarımı ortadan kaldırdıkça, kapsayıcılık her şeyden önemli olmaya devam edecek. Tasarımcıları daha kapsayıcı tasarımlar ortaya koymaları için sorumlu tutmaya odaklanan şirketlerde daha fazla kapsayıcılık uygulamaları göreceğiz.
Google’dan Annie Jean-Baptiste, daha kapsayıcı ürünler tasarlamanın, düzenli olarak farklı bakış açıları edinerek ve sürekli olarak test ederek, tarihsel olarak yeterince temsil edilmeyen kullanıcıların farklı ihtiyaçlarını değerlendirerek ve iyileştirerek başarılabileceğini söylüyor.
Editörün notu:
2020 Şubat’ında Nancy Douyon’un konuk olduğu Better Design Podcast’ini dinlemek isterseniz: