İnanın 2022 için çok daha umut verici bir makale kalem alabilmeyi isterdim ancak realist olmak, doğruları açık açık konuşabilmeyi zorunlu kılıyor. 2022’de Türkiye’yi bir tufan bekliyor. Oldukça dalgalı geçen bir 2021’i uğurlarken, ondan çok daha dalgalı geçeceği kesin gözüken bir yeni yıla adım atacağız. Gelin önce 2021’i yad edelim, sonra da 2022’ye (elimizden geldiğince) optimist bir şekilde bakmaya çalışalım.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
2021: Deneyim tasarımının anlamına vakıf olabildiğimiz yıl
İçinden “Koskoca 2021’den çıkara çıkara bunu mu çıkartıyorsun?” diye düşünebilecekler için “Benim alanım bu, üzgünüm.” dışında bir yanıtım yok. Ama yanıtımı destekleyecek oldukça fazla kanıtım var:
2021 Kasım ayı itibariyle, Amerika’da 10.755, EMEA bölgesinde 9.323, Asya Pasifik bölgesinde ise 6.268 fintech start-up’ı bulunuyor. Bu start-uplar’ın geleneksel dünyadaki dinozorlardan en büyük farkları, tüm adımlarının başına kullanıcının ihtiyaçlarını koymaları, “Onların ağrılarını biliyoruz. Çözümlerimiz bu ağrıları gidermeye yönelik olacak.” diyerek risk almaları ve önce tahta kılıçlarıyla (sonra da aldıkları yatırımlarla omuzdan atılabilen ve uçak dahi düşürebilen güdümlü füzeleriyle) yel değirmenlerine saldırmaları…
Kurucusu olduğum deneyim tasarım stüdyosu SHERPA’da, 2013’den bugüne hiçbir yılda, 2021 yılında finansal teknolojiler alanında verdiğimiz teklif kadar teklif vermedik. Gelenekselciler, yeni nesil bankalar, fintech start-uplar’ı, iş modelini validasyona sokmak isteyenler derken nereye baksak yeni bir finansal hizmet deneyimi tasarlatmak isteyen proje sahipleriyle karşılaştık. Gerçek kişilerin mevduatlarını envai çeşit yenilikçi yöntemle değerlendirmeyi öneren, tüzel kişilerin iptidai yollarla çözmeye çalıştıkları finansal problemlerine odaklanarak onlara dijital transformasyonun kapılarını ardını kadar açmayı vadedenlerle sohbet ettik. “Bizim için kullanıcı deneyimine yatırım yapmak bir lüks değil, zorunluluk.” diyenlerin karşısında mest olduk. Yıllardır ilk defa kendimizi Müslüman mahallesinde salyangoz satıyor hissetmedik. 2022’nin yıldızı olması kesin olan proje sahipleriyle birlikte ter döktük. “Kullanıcı için en iyisi nedir?” sorusuna birlikte yanıt aradık.
2022 için neden tufan diyorsun? Hani, “güçlü devlet, güçlü millet”?
Elbette devlet güçlü, milletimiz de cefakar. 1000 yılda bir ortaya çıkan bir devrimci, güçlü bir devlet ve cefakar bir halk olmasaydı, bugünleri bambaşka kimlikler altında, bambaşka bir dili konuşarak yaşardık. Lakin piyasalar millet, din, dil veya ırk tanımaz. Kimsenin gözünün yaşına da bakmaz. Şu anda, 17 Aralık’ta, yaşanan döviz dalgalanmasıyla kaybedilenlerin yerine koyulması için bir sonraki jenerasyon, bedel ödeyecek. Hayalperestliğe hiç gerek yok.
2022 yılı, finansal teknolojiler altında faaliyet gösterenler için yıllardır ektikleri rüzgarları fırtına olarak biçmeye çalışacakları bir yıl olacak. Tüm odak, oldukça kısıtlı hale gelecek mevduatın kimin web varlığında ya da mobil uygulamasında işlem göreceği vahşi bir savaşta galip gelmeye kitlenecek. Mobil cüzdanlar, yatırım & menkul değer alışveriş uygulamaları, kripto para borsaları, NFT pazaryerleri, Metaverse rüzgarıyla ortaya çıkacak adını bile henüz kimsenin uyduramadığı deneyimlerin tamamı gözünü enflasyon altında ezilen mevduatlara dikecek. Kullanıcıyı daha iyi anlayabilen, kazanmaktan önce vermeyi, güven tesis edebilmek için şeffaf olabilmeyi ve sabırla, gerçekten büyük bir sabırla dirayet gösterebilmeyi becerebilecek insan-sistem etkileşimlerinin sahiplerinin yılı, 2022 olacak.
Muhtemelen senenin ortalarına doğru, Mayıs ya da Haziran’da, bir erken seçimle 2. yarı yıla adım atacağız. Liyakata dayalı bir yönetimi kendisine esas alan bir iktidara sahip olabildiğimizde, uzun yıllardır deneyimlemediğimiz kadar sert bir kemer sıkma politikasına tabi olacağız. Düze çıkışın başka bir yolu yok. İşte böyle bir Temmuz’a uyanabilirsek, güven tek geçer akçe olacak. O güne kadar kullanıcılarının güvenine ihanet etmemiş olanlar da yegâne kazananlar.