Makaleler

“Use Case” mi, “User Story” mi?

Google'da "UX" arama sorgusunda kaç sonuç çıktığını biliyor musunuz? (Incognito Mode'da) Tam 234.000.000. Hakkında bu kadar çok içerik bulunan UX dünyası içerisinde, terminolojik kavramlarda trafik kazalarının olması da bir o kadar normal. Lakin bazı kazalarda, eğer ki dikkatli olunmaz ve önlem alınmazsa, ekip üyelerinden can kaybı olma ihtimali de çok yükseliyor. Gelin, en çok kaza olan alanlardan bir tanesine birlikte göz atalım.

Yakup Bayrak 23 Ekim 2015

Google’da “UX” arama sorgusunda kaç sonuç çıktığını biliyor musunuz? (Incognito Mode’da) Tam 234.000.000. Hakkında bu kadar çok içerik bulunan UX dünyası içerisinde, terminolojik kavramlarda trafik kazalarının olması da bir o kadar normal. Lakin bazı kazalarda, eğer ki dikkatli olunmaz ve önlem alınmazsa, ekip üyelerinden can kaybı olma ihtimali de çok yükseliyor. Gelin, en çok kaza olan alanlardan bir tanesine birlikte göz atalım ve ölümcül sorulardan bir tanesini birlikte yanıtlayalım: UX dokümantasyonunda “Use Case” mi yoksa “User Story” mi yazmalıyız? (“İkisini de” diyorsanız, yazıyı hiç okumayın, çıkın bir hava alıp, geri gelin, sonra tekrar başlayalım.)

Agile fırtınası Türkiye’yi vurdu vuralı, meraklıların arasında Use Case ve User Story’lerin yazımı konusundaki tartışmaların ateşi de harlanmaya yüz tuttu. Eğer ki Agile metodolojisinin taşıdığı ana kaygı, “İşe yarayacak en basit adımları önce atıp, diğer endişeleri ürün komponentlerinin yaratım sürecine kadar – detayda boğulmamak amacıyla – ertelemek” olarak yorumlanabilirse, bir UX projesinde hem Use Case hem de User Story yazmak, bu durumla tam anlamıyla bir antitez oluşturuyor.

Neden mi? Gelin, bu iki arasındaki temel farklara, kullanımları esnasında ortaya çıkan risklere ve yaklaşımlara değinerek, biraz detaya girelim.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
  • Bayram Üçüncü

    Bu güzel paylaşımınız için teşekkür ederek başlamak istiyorum. Use Case gibi UML kavramları ile proje modellemek ve User Story gibi iterasyonel Scrum modelleri ile çalışmak arasındaki farklar üzerine bende araştırmalar yapıyorum. iterasyonel yaklaşımların ortaya çıkışı aslında değişime karşı aya uydurabilme arayışının sonucu gibi duruyor. Örneğin yeni bir sosyal medya platformu tasarlıyorsunuz ve insanların bu ortamda nasıl bir davranış sergileyeceğini kestiremiyorsunuz. Belki resim paylaşımları ilgi görecek ve siz o tarafta işin içine görüntü işleme ile renk katmak isteyeceksiniz. Belki başka başka yönler gelişmeye başlayacak ve bazı özellikleri kaldırmak zorunda kalacaksınız. Bu gibi durumlar değişimdi ve buna ayak uydurabilmek şarttır. Kullanıcının neler isteyip neleri reddedeceğini kestiremezsiniz.
    Diğer taraftan öyle projeler olur ki matbu evrak gibi sık değişmez kuralları vardır. Baştan sona tüm iş adımları belirlidir. Bu durumda projeye göre yöntem seçmek mi gereklidir? Örneğin yeni bir startup ise ve sürekli gelişim öngörülüyor ise User Story, Süreci belli kurumsal proje ise Use Case denilebilir mi?

İlgini çekebilir