Makaleler

UX ajansına nasıl brief verilir?

Brief, diğer bir deyişle, kullanıcı deneyimi hedef belgesinin evladiyelik ve ever-green tek bir şablonu yok. Neyse ki sektörün öncülerinin attığı tohumların, gelişen teknoloji ve ihtiyaç/limit setlerine göz kırparak yeşerttiği bir “olmazsa olmazlar listesi” mevcut.

Yakup Bayrak 21 Temmuz 2017

Uzun yıllar öncelikle sektör dergilerinde, sonra da yaratıcı reklam işlerine odaklı içerik web sitelerinde “Reklam ajansına nasıl brief verilir?” başlıklı yazılar okuduk. Onlarca farklı kombinasyonda çözüm kaleme alındı. Tutkulu reklamcılar, işini doğru yapmak isteyen pazarlama profesyonellerinin çabaları sonuç verdi ve reklamveren de reklamcı da nihayet “brief” belgesinin gerekliliği konusunda hemfikir olabildi. Şimdi sıra, bir UX ajansı ile (aslında burada “ajans” ile size kullanıcı deneyimi tasarımı konusunda danışmanlık verecek tüm hizmet sağlayıcıları kast ediyorum) çalışırken de yola bir brief ile çıkmanın ne kadar faydalı olacağını tekrar keşfetmeye geldi. Başlığı bilinçli olarak tam bir Google sorgusu olacak şekilde yazdım ki bu aralar hızla artan UX farkındalığının sağlam bir zemine oturmasında faydam olabilsin.

Her ne kadar UX konusunda tasarım ve danışmanlık hizmeti sunan işletmelere otomatik olarak neden “ajans” deniliyor halen anlayabilmiş olmasam da yazının içeriğinin bu detayda boğulmaması adına brief’i alan tarafı UX ajansı, brief’i veren tarafı da proje sahibi olarak kodlayacağım.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Senin İçin Öneriyoruz