Makaleler

Matematik sevmeyen yöneticiler için “Data-Driven Decision Making”

Bugünün iş hayatı, reklamdan pazarlamaya, İnsan Kaynakları'ndan finansa kadar birçok alanda ham veriyi adeta vakumlayan iş süreçleri üzerinden işlem görüyor. Peki veri deyince, matematik de otomatikman sürece dahil oluyor mu?

Yakup Bayrak 17 Mart 2015

Big data, medium data, small data, nano data derken içimiz dışımız data oldu. “Yahu eve kadar indirin şu sanal zekalı aletleri de benim yerime bir -şey- karar alsın, yürüsün. Ben de işime bakayım.” deme noktasına varmamıza çok az kaldı.

Mevzu karışık gözüküyor. Biliyorum. Başlıktaki “Data Driven Decision Making (bizim ofisteki adıyla kısaca DDDM)” bile insanın tüylerini diken diken etmeye yeterken, bir de o başlığın başına “Matematik Sevmeyen” ekleyince, kendinize “Gördüğüm anda beyinciğime karıncılar bastıran türevli & integralli günlere mi dönüyoruz?!” diye sormuş olabilirsiniz. Korkmayın. Türev de integral de geçmişte kaldı. Aksine bu yazıda, verilere dayalı karar mekanizmaları oluşturmanın aslında ne kadar kolay ve zaman kazandırıcı bir çalışma sistemi olduğunu sizlere aktarmaya çalışacağım.

Ufak bir flashback desteği ile geçmişi tarayıp, yanıt verin; sizin hiç MS Excel üzerindeki verileri mıncık mıncık edip, rapordan rapora koşarken “Yahu ben senin o 4 saatte yaptığını, bir Macro yazarak 15 dakikada yapabiliyorum.” modeli ağzına klavyeyle vurmak istediğiniz bir iş arkadaşınız olmadı mı? Hah, evet o adam. İçinizi rahat tutun, ben bu yazıda, hiçbir zaman o role bürünmenizi gerektirecek ya da “Aslında, istatistik gurusu olarak standart sapmaların içerisinde sapıtmanıza gerek var.” diyeceğim bir dünyanın kapısını aralamayacağım.

Kantitatif (niceliksel) veri gibi bir başlık var ki işte onun temellerini doğru anlamak tüm bu DDDM dediğimiz dünyanın da ömür boyu geçerli vizesini oluşturuyor. Vizenin detaylarına girmek için “Neden?” sorusuna yanıt vermem doğru bir çıkış noktası olacak gibi…

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
  • M.Hüseyin Yıldırım

    Yakup bey,

    Emeğinize sağlık. Oldukça faydalı ve net bir yazı olmuş.
    Yazılarınızı zevkle ve merakla takip ediyorum.
    Umarım yakında çalışma şansımız olur.

    • Yakup Bayrak

      Beğendiğinize çok sevindim Hüseyin Bey. Umarım yakın bir tarihte bir araya gelir ve birlikte çalışma fırsatı da yaratabiliriz.

Keşfetmeye Devam Et