Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Analytics Taxonomy terimi hayatımıza, onyüzmilyon event'i olan ve Google Analytics üzerinde detaylı bir raporlamaya ihtiyacı olan Nesine projemiz üzerinde çalışırken girdi. Kurucumuz Yakup Bayrak “Ya bu böyle olmaz; bizim bu eventleri öncelikle sınıflandırmamız lazım!” demesiyle ortaya çıkan bir doküman aslında.
Şimdi “O ne yahu?” dediğinizi duyar gibiyim. Bu terim hayatımıza, onyüzmilyon event’i olan ve Google Analytics üzerinde detaylı bir raporlamaya ihtiyacı olan Nesine projemiz üzerinde çalışırken girdi. Kurucumuz Yakup Bayrak “Ya bu böyle olmaz; bizim bu eventleri öncelikle sınıflandırmamız lazım!” demesiyle ortaya çıkan bir doküman aslında. Peki nedir bu Anlaytics Taxonomy dokümanı? Yenilir mi? İçilir mi? Anlatayım…
Öncelikle ‘taksonomi’ nedir diye bir bakalım; vikipedya taksonomi kelimesini basitçe sınıflandırma olarak anlatmış. Bizim terminolojimizde bir adım daha önem kazanıyor ve ‘eventlerin doğru sınıflandırılması’ halini alıyor. Nedenselliğine gelince; bu doküman sayesinde pazarlamadan IT’ye, iş geliştirmeden projenin içinde bulunan ve bulunacak olan tüm 3.parti firmaların referans alıp antant kalacağı bir referans doküman olmasını sağlıyor. Bu sayede, herhangi biri “Ya bizim şu event’i takip etmeye ihtiyacımız var; dur, hemen yaratalım” demeden önce mevcut web varlığında neler takip ediliyor, neler nasıl sınıflandırılmış bunun görülmesini sağlıyor. Böylece gereksiz tekrarlara, tanımlanmış event’i Google Analytics üzerinde görünce anlam veremeyen masum veri analistlerinin ve yöneticilerin kendilerini kesme noktasına getirmelerini engelliyor. Daha da önemlisi, tüm event’lerin belirli bir hiyerarşiyle raporlanmasını, böylece oluşturulacak raporların kolaylıkla hazırlanmasını sağlıyor. Bu güzel değil mi?
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.