SEO görünürlüğünden çok daha fazlası için SEOmonitor
2014 yılında yayımlanan ve üç sene gibi kısa bir sürede getirdiği yeniliklerle SEO ile ilgili hemen herkesin şapka çıkardığı bir çevrimiçi “SEO Performans Ölçümü ve Raporlama” aracı olarak rüştünü ispat eden SEOmonitor’ü bizim için özel kılan, şu an için Türkiye’ye ve Türkçeye bu kadar çok yatırım yapan bir başka SEO firmasının bulunmayışı.
2014 yılında yayımlanan ve üç sene gibi kısa bir sürede getirdiği yeniliklerle SEO ile ilgili hemen herkesin şapka çıkardığı bir çevrimiçi “SEO Performans Ölçümü ve Raporlama” aracı olarak rüştünü ispat eden SEOmonitor’ü bizim için özel kılan, şu an için Türkiye’ye ve Türkçeye bu kadar çok yatırım yapan bir başka SEO firmasının bulunmayışı.
Öte yandan, topics.seomonitor.com adresinde bulabileceğiniz Topic Explorer ile şu an için sadece İngilizce, Romence ve Türkçe dillerinde, belli bir konu başlığına göre ilgili arama sorgularını ve bunların yıllık değişim trendlerini listelemek mümkün.
SEO çalışmalarında, marka adı ile yapılan aramalarda hedeflediğiniz domain ile çoğu zaman birinci sırada çıkmak gayet olası. Bir SEO projesinin asıl başarısı ise, marka adı haricinde yapılan jenerik aramalarda üst sıralarda yer almak. İşte SEOmonitor tam da bu noktada biz SEO profesyonellerinin imdadına yetişiyor. Search Console ve Google Analytics entegrasyonu ile organik trafiğinizi marka (branded) ve marka harici (non-branded) olarak ikiye ayırması, üstelik bunu desktop ve mobil için ayrı ayrı yapması, işimizi oldukça kolaylaştırıyor.
SEOmonitor başka hangi araçları sunuyor?
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Bununla birlikte, 2016 European Search Awards ödüllü tahmin modülü (forecast) sayesinde, hedef anahtar kelimeleriniz (keyword) ile belirli artışları öngörme ve bu artışların yaratacağı ekstra organik trafiği ve bu trafiğin Adwords karşılığını hesaplayabilme imkanı sunuyor. Bu modül aracılığıyla öngörüde bulunurken, SEOmonitor algoritmasının takip ettiğimiz her bir anahtar kelimenin mevsimselliğini ve aylık arama trendlerini de dikkate alması, bu aracı diğer SEO tahmin araçlarından daha tutarlı hale getiriyor. Özellikle, patronlarından daha fazla SEO bütçesi isteyen dijital pazarlama yöneticileri tarafından kullanılabilecek bu araç, elbette müşterilerini Adwords reklamları yerine SEO çalışmasına ikna etmek isteyen SEO profesyonelleri tarafından da değerlendirilmeli.
SEOmonitor’ün desktop ve mobil SEO görünürlüğü (visibility) sunması, SEO performansının gidişatını takip etmek açısından oldukça önemli. Bunu yaparken tüm arama kelimelerinin mevsimsel iniş-çıkışlarını da işin içine katması, bu aracı benim gözümde ayrıca değerli yapıyor. Zira, çoğu durumda organik trafik düşüşünün neden kaynaklandığını görmek için detaylı analizler yapmak durumunda kalıyoruz. SEOmonitor’ün görünürlük düşüşlerini, arama kelimelerinin mevsimselliğine bağlaması ve bunu ekranda bir mesaj olarak iletmesi, panik butonuna basmamızın önüne geçiyor.
2017’nin Kasım ayında yayımladıkları site üstü değişiklikler (on page changes) özelliği ile SEO çalışmalarımıza yeni bir soluk getirdiklerini de belirtmek gerek. Çoğu zaman Google sıralamaları ile site üstü değişiklikler arasında bağ kurmak oldukça zordur. Çünkü sıralamaları etkilemesi muhtemel çok fazla faktör mevcut. Bu yeni özellik sayesinde, sıralamaları etkilemesi muhtemel ve sizin haberiniz bile olmadan hayata geçmiş site üstü değişiklikleri fark etmek oldukça basit.
Örneğin; sizin gözünüz gibi baktığınız önemli bir giriş sayfası (landing page), site üzerinde yapılan bir güncelleme esnasında farklı bir canonical URL ile servis edilmeye başlamış olabilir. İşte bu yeni özellik sayesinde, bu ve bunun gibi önemli site üstü değişiklikleri takip edebilirsiniz. Ahrefs.com gibi bir backlink aracından aldığınız güncel backlink profilinizi SEOmonitor’e aktarabilir (import), site üstü değişiklikler özelliğinin zaman tüneli (timeline) bölümüne backlink aldığınız zaman ile sıralamalardaki değişimlerin korelasyonuna bakabilirsiniz. Böylece, sıralamaları belirleyen çok fazla değişken olsa da, en azından site üstü değişiklikler ve backlink’ler ile eşgüdümlü bir artış ya da azalış söz konusuysa, hangi aksiyonu almanız gerektiği konusunda elinizde güçlü bir argüman olabilir.
Rekabet içgörüleri (competition insights) bölümünde ise, SEO kampanyanızda takip ettiğiniz anahtar kelimelerde, hem sizin hem de rakiplerinizin değişimlerini günlük olarak takip edebilirsiniz. Örneğin, herhangi bir anahtar kelimede bir rakibiniz önemli bir sıralama artışı sağlamışsa, bu modül sayesinde bunu fark etmeniz mümkün. Bu modüle eklenirse harika olabileceğini düşündüğüm şeylerden biri ise, rakiplerin site üstü değişimlerini de görebiliyor olmak. Bunu yapabildiğimiz takdirde, rekabet içgörüleri bölümü bizim için çok daha kullanışlı hale gelebilir.
Künye
Şirket ve kurucunun adı: SEOmonitor / Cosmin Negrescu Kuruluş yılı: 2014 Menşei: Romanya / Bükreş
Değer önermesi: Anlamlı SEO raporları, öngörülebilir SEO performansı. Kategori: Çevrimiçi SEO servisleri. Hedef kullanıcı: SEO profesyonelleri, dijital pazarlama profesyonelleri.
Neden kullanıyoruz? SEOmonitor ile SHERPA Blog’un SEO performansını gözlemliyor, içerik üretim planımızı yaparken odaklanacağımız konu başlıklarını belirlemede bir referans noktası olarak faydalanıyoruz.
Artıları
Organik trafiği branded – non-branded olarak ayrıştırması.
Google Search Console ve Google Analytics entegrasyonu ile not-provided keyword sorununa çare olması.
Desktop ve mobil Türkçe arama sonuçlarını günlük olarak taramak suretiyle veritabanını düzenli güncellemesi.
Yeni çıkan “On-Page Changes” özelliği ile landing page bazında sıralama performansı ile site üstü değişiklikler arasında korelasyon kurabilme imkanı.
Topic Explorer özelliği ile Türkçe arama sorgularını konu başlıklarına göre gruplandırması.
Gelişmiş tahmin aracı (forecast) ile büyük ölçüde tutarlı tahminlerde bulunması.
4 sene geriye dönük olarak kampanyanızda hedeflediğiniz keyword’lerin yıllık arama trendlerini göstermesi.
Eksileri
Site üstü SEO tarama özelliğinin bulunmayışı.
Backlink ölçümü için 3.parti araçlar kullanmak zorunda kalınması.
Content Performance bölümünün çoğu durumda ancak manuel olarak güncellendiğinde çalışabilmesi.
Ekran görüntüleri
Son olarak;
SEO’nun geldiği noktada, tabir-i caizse, kelebek etkisinden bahsedebiliriz. Düzenli olarak aldığınız küçük aksiyonlar — bir an geliyor — organik trafiğinizde muazzam bir artış sağlıyor. Gündelik SEO faaliyetlerinizde SEOmonitor gibi bir araç ile özellikle anahtar kelime ve giriş sayfası bazlı alınabilecek pek çok aksiyon bulabilirsiniz. Bu aksiyon maddelerini bir akış haline getirmenizi ve bıkmadan usanmadan her hafta bu rutini takip etmenizi tavsiye ederim.
Backlink takibi, site üstü tarama ve içerik performansı gibi geliştirilmesi gereken bazı önemli özellikler olsa da, Searchmetrics gibi ciddi yatırım isteyen SEO araçlarından çok daha makul bir ücretle kullanabileceğiniz SEOmonitor’e kesinlikle bir şans vermelisiniz.
teşekkürler