Makaleler

10 Adımda A/B testi nasıl yapılmaz?

A/B testi veya ecnebilerin yer yer verdiği adıyla "Split testing", son dönemde bizim de çok sıklıkla değindiğimiz, test etmenin en pratik ve veriye dayalı hipotez sağlaması yapma yöntemlerinden biri.

Can Taner 07 Nisan 2015

A/B testi veya ecnebilerin yer yer verdiği adıyla split testing, son dönemde bizim de çok sıklıkla değindiğimiz, test etmenin en pratik ve veriye dayalı hipotez sağlaması yapma yöntemlerinden biri. “Hipotez sağlaması ne abi? Biz buraya A/B diye geldik” diyenlerin önden şu yazıyı okumasını tavsiye etsem de konuyu dağıtmamak için detaylara girmeyeceğim.

Tabii sadece biz değil tüm sektör içinde bir A/B testi furyası oluşmuş durumda ve zamanla Optimizely, Unbounce ve VWO gibi bu işin önde gelen araçları Türkiye pazarına önem vermeye başladıkça daha da bu ateşin alevleri yükselmekte. Şahsen kesinlikle A/B testinin uygulanmasına, yayılmasına ve “Test edip görelim” mentalitesine %100 destek veriyorum. Zaten öyle olmasa adı Growth Hackers olan bir yerde çalışmazdım herhalde. Neyse, portakalın faydalarından bahsetmek değil bugünki yazımızın amacı. Bu yazıda asıl değinmek istediğim konu, bir gazla “Haydi test yapalım” dedikten sonraki bilgi eksiklikleri nedeniyle hüsrana uğrama sebepleri… Şimdi eğri oturup doğru konuşalım; biz Türkler, bozana kadar direkt işin içine girer, baktık ki yıldız tornavidayla yapamıyoruz, o zaman kullanma kılavuzuna bakarız. Tamam, tamam; tüm genellemeler gibi bu da istatistiksel olarak yanlışlık barındırıyor ama haksız olduğumu kim söyleyebilir? Toplum analizi noktasından yine bir U dönüşü yapıyor ve asıl konuya giriyorum, A/B testi yaparken “Ulen çalışmıyor bu test olayı” demenize neden olacak, ancak kabahatin çoğunlukla sizde olduğu maddeleri aşağıdaki listede paylaşıyorum. Bunlara dikkat ederseniz kim bilir belki de gerçekten efektif bir A/B testi yapabilirsiniz. Her zamanki gibi yararlandığım yazının linkini paylaşayım.

1- A/B testi default değerlerle yapmak

A/B testi araçlarının ne yazık ki çoğunluğu kısıtlı örneklemelere göre sonuç vermektedir. Ancak yeterli örnekleme olmadan bir alternatifin orjinalinden daha iyi bir performans gösterip göstermediğini konusunda edinilecek bilgiler çoğunlukla yanıltıcı olabilir. Burada ortalama 250-400 arası bir dönüşüm örneklemesinin ortalama testlerde gerekli olduğu genel olarak kabul görmüş bir sayıdır. İki sayının arasındaki fark trafik yoğunluğunuza göre belirleyeceğiniz bir noktada bulunmalıdır.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Senin İçin Öneriyoruz