Makaleler

Tasarım Odaklı Düşünce nedir?

Tasarım Odaklı Düşünce kitabının yazarı Emrah Kozan, SHERPA Blog için kaleme aldığı ikinci makalesinde konunun temeline hızlı bir giriş yapmamızı sağlıyor.

Emrah Kozan 08 Eylül 2021

İnsan için onlarca hatta yüzlerce doğru düşünce ve problem çözme yöntemi var. Mühendislikten, tıp bilimine kadar birçok farklı alan da birçok yöntem sayabiliriz. Son dönemin ve özellikle teknolojinin gelişmesi ile insan faktörünün ve deneyimin göz ardı edilmesi ile yeniden hatırlanan bir değerden bahsediyoruz. İşin içinde artık sadece teknik bilgiler ve klasik yöntemler yok. Duygular, hissiyatlar ve deneyimler var. Hatta gerçek yaşamdan örnekler ve deneyimler de var. Özellikle 80’li yılların başından beri uygulanmaya başlanan ve neredeyse birçok firmayı dünya devi yapan bir sistem.

Tasarım odaklı düşünce bir tasarımcının ürün tasarlarken, onu doğru ürüne götüren düşünme süreçlerinin tümüdür. Doğru düşünme metodolojisi olarak adlandırabileceğimiz bu fikir, bu zamana kadar birçok farklı metodolojiden daha başarılı oldu. Bunun temel sebebi tasarım odaklı düşüncenin en temelinde insan olmasıdır. İnsan için ve insanı odağa alarak bir ürün geliştirmek istediğimizde kesinlikle gitmeniz gereken en doğru yol bu olacaktır.

Her gün yaşamımızda binlerce sorunun ve karmaşık süreçlerin üstesinden geliyoruz. Düşündüğümüzde bunlar size şimdi zor ya da karmaşık gelmese de herhangi bir işi ilk kez yaptığınız anı hatırlayın. Evden işe ilk gidişinizi ya da şu anda çalıştığınız iş yerini nasıl bulduğunuzu hatırlayın. Bunların hepsini ve daha fazlasını bu zamana kadar çözdünüz. Peki, şimdi asıl soruya geliyorum. Bu sorunları hangi aşama ile ve ne şekilde çözdünüz? Doğruya nasıl ulaştınız? Evden işe giden en kısa ve en konforlu yolu nasıl buldunuz? Ya da şu an çalıştığınız işi nasıl edindiniz?

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Keşfetmeye Devam Et