Makaleler

Kullanıcınız o aksiyonu nasıl alır?

İnsanların uygulamanızı kullanmasını nasıl sağlayabilirsiniz? Onurcan Eki, kullanıcıların harekete geçmesini sağlayan 5 önemli koşulu listeledi.

Onurcan Eki 10 Eylül 2021

Yükselen teknolojilerin etkisiyle günlük hayatımıza giren dijital ürünler, çoğu zaman günlük davranışlarımızı ve rutinlerimizi değiştiriyor. Üstelik bunlarda sonradan cilalanan birkaç reklam aracılığıyla değil, kullanıcıların ürün içinde o anda yapmak istedikleri eylemlerden, gerçekleştirmenin zaman ve efor alacağı tüm aksiyonlara kadar. Daha fazla egzersiz yapmaktan, mail kutularına gelen mailleri düzenlemeye kadar. 

Özellikle son birkaç yılda insan zihninin nasıl karar verdiği hakkında pek çok şey öğrendik. Davranışsal analizin konu edinildiği bazı popüler kitaplarda karmaşık problemlerle karşılaştığımızda; aklımızın, sonuca giderken kullandığı bilişsel yöntemler hakkında epey içerik tükettik. Tasarımdaki geleneksel perspektifteki yargılama ve karar verme psikolojisinden iş, mobil cihazlardaki cüzdanları kontrol etmeye hatta insanların kendi enerjilerini kontrol etmeye kadar geldi.

Davranışsal ekonomi ve psikolojinin ürün tasarımına nasıl uygulanacağı konusunda adım adım rehberlik sağlayan Designing for Behavior Change kitabının yazarı, Stephen Wendel: Bir kullanıcının ürün için harekete geçip bir aksiyon aldığı anda nelerin bir araya gelmesi gerektiğini araştırırken, kullanıcının harekete geçmeyi düşünmeden önce, zihnin otomatik ve sezgisel işlem sistemi arasında tepkisinden önce bir araya gelmesi gereken beş tür ön koşuldan bahsediyor.

Örneğin RunKeeper gibi insanların daha fazla egzersiz yapmasına yardımcı olan yeni bir uygulama geliştirdiğinizi varsayalım. Şimdi de kanepelerinde oturup televizyon izleyen 100 kişi düşünelim. Bu kullanıcıların uygulamanızı daha önce telefonlarına indirdiğini hayal ettiğimizde, sizce ne zaman ve neden yerlerinden kalkıp uygulamanızda aktif olarak koşuya çıkarlar?

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Keşfetmeye Devam Et