Bir önceki yazıda, NFT dünyasının jargonuna kısa bir bakış atmıştık. Bu arada söz konusu NFT sözlüğü yazısının sıklıkla güncelleneceğini de söylemiş olalım. NFT dünyasında aşina olmanız gereken kelimelerin yanında, eğer bu işlere girmek istiyorsanız aşina olmanız gereken uygulamalar da var.
Yeni projelerin günden güne artması ve kripto para birimlerinin artık hemen her gün konuşulmasıyla birlikte beklentiler, NFT faaliyetlerinin de bir patlama yaşayacağı yönünde. Durum böyle olunca her gün daha fazla kullanıcı buradan pay almak isteyecek. NFTdünyasına bir eser bırakmak ve onun hakettiği değere ulaştığını görmek istiyorsanız, olmazsa olmaz bazı uygulamalarda varlık göstermeniz şart.
Şimdi gelin bu uygulamaların bir kısmına yakından bakalım.
OpenSea’den aslında NFT’leri anlatmaya başladığımızdan beri bahsediyoruz. Bir NFT pazaryeri olan platform, tüm alıcı ve satıcıların buluştuğu adreslerden biri. Herhangi bir NFT koleksiyonunu görüntülemek, satın almak ya da açık artırmaya çıkarmak için burayı kullanan milyonlarca kullanıcı var.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Ethereum destekli olan OpenSea, NFT’ler için önemli bir pazar. İstatistiklere göre Ocak 2022’de 6 milyar dolarlık da işlem hacmine sahip. Buranın en önemli kozlarından biri çok fazla eser olması.
Ethereum destekli dedik ama platform, diğer blok zincirlerindeki NFT’leri de kapsıyor ve çoklu destek sunuyor. OpenSea, altyapısını ücretsiz olarak kullandırıyor. Ancak anlaşma, her bir NFT satışından yüzde 2,5 komisyon alma üzerine kurulu. Burada bir karşılaştırma yapacak olursak eBay’i düşünebiliriz. Bir e-ticaret pazar yeri olan eBay, komisyonunu yüzde 10’dan başlatıp daha yüksele çıkarmıştı. OpenSea’de ise NFT’nin değeri ister 10 dolar olsun ister 10.000.000 dolar, platforma ödenen ücret aynı.
OpenSea dedik fakat, OpenSea’den bir NFT satın almak için bir de cüzdana ihtiyacımız var. Bunun için de karşımıza MetaMask çıkıyor. Kullanıcıların bir tarayıcı uzantısı aracılığıyla web3 uygulamalarıyla etkileşime girmesine olanak sağlayan Ethereum cüzdanı MetaMask, OpenSea’de alışveriş yapmak için ideal.
MetaMask’ın uzantısı Google Chrome’a eklenebiliyor. Bu da olaya bir pratiklik katıyor. Aslında sistem, tarayıcıya kayıtlı bir kredi kartı gibi düşünülebilir. Sadece para birimi Ethereum (ETH). MetaMask’ı yüklemek oldukça kolay. Sonrasında hızlıca Ethereum cüzdanı oluşturulabiliyor. Sonra sahip olduğunuz ETH’yi buradaki cüzdana gerekli adresleri girerek gönderiyorsunuz. MetaMask’ta her kullanıcı için gizli bir ifade var. Bunu bir yere not almak önemli. Unutulduğu takdirde içerideki ETH’leri de unutmak gerekiyor.
Blockchain dünyasında topluluk her şeydir. Bu, NFT’ler için de tabii ki böyle. Toplulukların bir araya geldiği belli başlı platformlar var. Discord da onlar arasında. Discord, özellikle NFT ekipleri tarafından kullanıcılarla topluluk oluşturmak, gelecekteki projeleri konuşmak, NFT ‘drop’larını duyurmak için kullanılan bir platform.
Bu platformda, NFT severler, proje geliştiricileri herkes bir arada. İletişim kuruyor, yeni projeler hakkında konuşuyor. NFT dünyasına girmek istiyorsanız buradaki topluluklara mutlaka göz atmanız lazım. Kullanımı da oldukça basit: Uygulamayı indirmek. sonrasında ilgi alanlarınıza göre kurulmuş kanallara göz atmaya başlayabilirsiniz.
NFT’lere dair birçok istatistiğin bulunduğu NFT Stats da önemli araçlardan biri. Burada NFT koleksiyonlarına dair temel bilgileri bulmak mümkün. Hem trend olan koleksiyonları hem yeni koleksiyonları hem de 30 günün en iyilerini buradan takip edebilirsiniz. Koleksiyonlara hızlı bir bakış atılması açısından NFT Stats, oldukça faydalı.
Aynı zamanda her koleksiyonun sayfasında da yakın zamanda satılan NFT’ler ve son 3 aylık fiyat çizelgesi de bulunuyor. Aslında sektörde ne olmuş ne bitmiş; ne, ne kadara satılmış tüm sorulara birkaç tık ile yanıt almak mümkün.
NFT’de nasıl bir performans sergilediğinizi görmek için NFT Bank’a bakabilirsiniz. Bu platform sizin bu oyunu ne kadar iyi oynadığınızı gösteriyor. Genel performansınız hakkında buradan hızlıca bilgi alabilirsiniz. Gelir, gider, yatırım getirisi, günlük etkinlik, finans ve vergilere dair sizin ekonominizi yakından ilgilendiren tüm bilgiler burada mevcut.
Aynı zamanda herhangi bir portföyü cüzdan adresine ve kullanıcı kimliğine göre de arayıp performans takibi yapılabiliyor.
NFT dünyasına alıcı ya da satıcı olarak giriş yapmak istiyorsanız aslında birçok uygulama var. Burada en faydalısını bulmak, kullanıcının tercihlerine göre değişkenlik gösteriyor.