Makaleler

Blockchain perspektifinden DesignOps

SHERPA UX Writer Burak Güngör, DesignOps kavramını blockchain teknolojisi, merkeziyetsizlik ve otonomluk kavramlarından destek alarak anlatıyor.

Burak Güngör 17 Ağustos 2022

Bu yazımda, mevcutta yürütülmekte olan tasarım süreçlerini iyileştirme vaadiyle masada yerini alan DesignOps’tan bahsedeceğim. DesignOps’un gerekliliğini anlatırken de blockchain teknolojisinden ve blockchain ile birlikte sıkça duymaya başladığımız merkeziyetsizlik ve otonomluk kavramlarından destek alacağım.

Optimizasyon ve sürdürülebilir kaliteyi amaçlayan DesignOps, özellikle multi-disipliner takımların yer aldığı organizasyonlarda ekipleri ortak bir zeminde buluşturup diyalog ortamı yarattığı için, tasarımcıların deneyimini tasarlama bağlamında oldukça önemli bir pratik.

DesignOps nedir?

Nielsen Norman Group, DesignOps’u şu şekilde ifade ediyor:

“Tasarım ekiplerinin sahip olduğu ortak zorluklara, ölçeklenebilir çözümler getirmek amacıyla süreçlerin ve önlemlerin oluşturulması ve tasarımın değerini-etkisini artırmak için bireylerin, işleyişlerin ve zanaatin düzenlenip optimize edilmesi.”

Buradan hareketle elde edilecek değer ise tasarımcıların (son kullanıcı deneyimine katkıda bulunan herkesin) tüm odağını araştırma ve tasarıma yöneltebilmesini sağlamak.

Bu tanımdan yola çıkınca DesignOps’u, tasarım odaklı düşünmenin endüstriye sirayet etmiş hali olarak değerlendirebiliriz. DesignOps’un odaklandığı iyileştirme noktalarını aşağıdaki şekilde listeleyebiliriz:

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Keşfetmeye Devam Et