Makaleler

Tasarım odaklı düşünme (design thinking) nedir ve neden bu kadar popüler?

Tasarım odaklı düşünme, tasarımcılara özgü bir şey değildir — edebiyat, sanat, müzik, bilim, mühendislik ve iş dünyasındaki tüm büyük yenilikçiler tarafından uygulanmaktadır.

Tuba Çakır 20 Aralık 2017

Tasarım odaklı düşünme, tasarımcılara özgü bir şey değildir — edebiyat, sanat, müzik, bilim, mühendislik ve iş dünyasındaki tüm büyük yenilikçiler tarafından uygulanmaktadır. O halde neden adı “tasarım” odaklı düşünmedir? Tasarım odaklı düşünmede özel olan şey; tasarımcıların (başka bir deyişle design thinker’ların) çalışma süreçlerini; insan odaklı teknikleri sistematik olarak ayıklama, öğretme, öğrenme konusunda ve — tasarımlarımızda, işletmelerimizde, ülkelerimizde, hayatlarımızda — varolan problemleri yaratıcı ve yenilikçi bir yaklaşımla çözmek için bu teknikleri uygulamada bize yardımcı olmasıdır.

Bu makale, Interaction Design Foundation'ın izniyle, What is Design Thinking and Why Is It So Popular? başlıklı makaleden Türkçeye çevrilmiştir.

Apple, Google, Samsung ve GE gibi, dünyanın önde gelen markaları tasarım odaklı düşünme (design thinking) yaklaşımını hızlıca benimsedi ve tasarım odaklı düşünme d.school, Stanford, Harvard ve MIT gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinde öğretilmeye başlandı. Peki, tasarım odaklı düşünmenin ne olduğunu ve neden bu kadar popüler olduğunu biliyor musunuz? Burada artık lafı dolandırmadan konuya girip bunun ne olduğunu ve neden bu denli popüler olduğunu anlatacağız.

Tasarım odaklı düşünme nedir?

Tasarım odaklı düşünme, kavrayışın ilk aşamasında anında görünür olmayan alternatif stratejileri ve çözümleri belirlemek amacıyla kullanıcıyı anlamak, varsayımlarla mücadele etmek ve problemleri yeniden tanımlamak için çabaladığımız, iteratif bir süreçtir. Tasarım odaklı düşünme aynı zamanda, problemlerin çözümünde çözüm odaklı bir yaklaşım sunar. Bir pratik yöntemler koleksiyonu olduğu kadar, bir düşünme ve çalışma yöntemidir.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
    Senin İçin Öneriyoruz