Makaleler

İyi “kullanıcı deneyimi” yetmez, iyi “müşteri deneyimi” de önemlidir!

Kullanıcı deneyimi ve müşteri deneyimi kavramları, aralarında farklar olan, ancak birbirinden tamamen ayrı ele alınması halinde, olumsuz sonuçlar doğurabilecek kavramlar olarak öne çıkıyor. Konunun inceliklerini, hayatın içinden bir örnek üzerinden ele aldık.

Selen Şentürk 04 Ağustos 2015

Bir şirketle, markayla yaşanan olumsuz deneyimde kendinize şunu sorun: “Sorun Kullanıcı Deneyimi mi, yoksa Müşteri Deneyimi mi?”

Peki, aralarında gerçekten fark var mı?

Deneyimi kötü veya iyi yapan şey, Müşteri Deneyimi ile Kullanıcı Deneyimi’nin uyumu ya da uyumsuzluğudur.

Müşteri Deneyimi yaygınlık kazanırken, kurumlar bu yeni disiplini mevcut stratejilerinin içine nasıl oturtabilecekleri, özellikle de Kullanıcı Deneyimi ile nasıl birleştirebilecekleri konusunda zorlanabiliyor. Her ne kadar, bu iki disiplinin amaçları ve hedef kitleleri benzeşse de, kendilerine has bazı amaçları da var.

Ancak, bu demek değil ki ikisi bir araya gelemez. Bu yazıda, hangi durumlarda bir araya geldiğini, gelmesi gerektiğini anlatmaya çalışacağım.

Kullanıcı mı, müşteri mi?

Kullanıcı Deneyimi ile Müşteri Deneyimi disiplinleri arasındaki fark, kullanıcı ve müşteriyi tanımladığımızda açıklık kazanacaktır.

Müşteri bazen kullanıcı olabilir, kullanıcı da bazen müşteri olabilir. Ancak bazen kullanıcı sadece kullanıcıdır ve müşteri değildir, bazen de müşteri kullanıcı değildir. Biraz arap saçı oldu sanki değil mi?

Kullanıcı olmak ile müşteri olmak arasındaki farkı görselleştirmek için bir Kullanıcı Deneyimi tasarımcısının yaşadığı kötü müşteri deneyiminden örnek vererek gideceğim.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Senin İçin Öneriyoruz