Makaleler

Çocuklar ve yaşlılar için UX

Hayatın farklı gözler ve kabiliyetlerle sürdürüldüğü bu iki döneminde bulunan kullanıcalar için yapılan tasarımlarda, etkili kullanılabilirlik için yapılması gerekeneler nelerdir?

Nazlı Binyıldırım 16 Kasım 2015

Çocuklar ve yaşlılar için tasarım yapmak, tasarımın her alanında zordur. Bu iki kullanıcı grubunun ihtiyaçları – ki çocuk kullanıcıları ikişer ya da dörder yaş arayla çok daha alt gruplara bölmek mümkün – istekleri, bilgi/deneyimleri, algıları, ilgi alanları, fiziksel ve zihinsel kabiliyetleri geri kalan kullanıcılarınkine göre çok farklıdır. Bu sebepten ötürü, onlar için tasarım yapılırken izlenmesi gereken yaklaşım da farklı olmalıdır.

Çocuklar

Çocuklar için kullanıcı deneyimi tasarlamaya başlamadan önce, kafanızdan yanlış bir inanışı silmenizi tavsiye ederim:

“Yeni nesil, dijital ürünleri kullanmayı doğuştan biliyor.”

Nefes almayı, yemek yemeyi ve benzer hayatta kalma eylemlerini doğuştan biliyor olsak da, bunlar haricindeki hiçbir kabiliyete doğuştan sahip değiliz. Evet, yeni jenerasyon belki bizim yaşımıza geldiğinde bizden daha iyi teknoloji kullanıcısı olacak, ama bunun sebebi bu yeteneklerin onlarda içgüdüsel olarak oluşmuş olması değil, öğrenmenin en hızlı olduğu ve şekillendiği çocukluk yaşlarında bu ürünlere 7/24 maruz kalıyor olmaları. Dolayısıyla, çocuklar için tasarım yaparken de – aynı diğer yaş gruplarında olduğu gibi – kolay algılanıp öğrenilebilecek, hataya mahal vermeyecek ve kullanım zorluğu ile kullanıcıyı usandırmayacak bir deneyim tasarlamanız gerekiyor.

3 yaşındaki bir çocuk ile 6 yaşındaki bir çocuğun bir aksiyon butonunu kullanmasında, kesinlik farkı olduğunun gözlemlenmiş ve tahmin edilebiliyor olması ve bu durumun aksiyon tetikleme başarı oranına etki edebileceğinin öngörülebiliyor olması gerekir ki, tasarımcı doğru yaş grubu için kullanılabilir ürünler tasarlayabilsin.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Senin İçin Öneriyoruz