Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Herhangi bir ürünün, hizmetin, teknolojinin ya da ortamın engelliler ve yaşlılar dahil olmak üzere her kesimden insan tarafından ulaşılabilir ve kullanılabilir olmasını ifade eden erişilebilirlik kavramına dair tüm SHERPa Blog içeriklerine bu kategoriden erişebilirsiniz.
SHERPA Information Architect Tuba Çakır, bu Interaction Design Foundation makalesi çevirisiyle kullanıcı deneyimi tasarımında neden erişilebilirlik odaklı bir yaklaşım benimsememiz gerektiği sorusuna sosyal ihtiyaçlar bağlamında cevap veriyor.
Kullanıcılarımızın zihinsel sağlığını, mahremiyetini ve bilişsel durumunu nasıl koruyabiliriz? Clo S.'in makalesini Onurcan Eki'nin çevirisiyle okuyalım.
ROI’ni yükseltirken dijital bölünmeye deva olabilirsin. Tuğba Erdem bizi, tasarım disiplininde bunu başarmamızı sağlayan seçkin bir metodolojiyle tanıştırıyor: "Kapsayıcı tasarım".
Tasarımda erişilebilirlik, yazı büyüklüğünü artırmak ya da kontrast renkler kullanmaktan çok daha fazlası. İşte Dribbble'da bulduğumuz erişilebilirliği ve kapsayıcılığı yücelten tasarımlardan en çok beğendiğimiz 8 tanesi.
Türkiye’de yaklaşık 10 milyon engelli bulunuyor, ancak böylesine yaygın bir durum karşısında bile neredeyse körlük derecesinde bir kayıtsızlık var... Peki yazılım geliştirme alanında farkındalık seviyemiz ne? Yavuz İnal araştırdı...
Kabiliyetlerin herkese her zaman açık olduğunu varsaymak, insanlığın büyük bir kısmını göz ardı etmek anlamına geliyor. İnsan çeşitliliğini bir engel değil, bir fırsat olarak görmeli ve mümkün olduğunca çok sayıda insana açık olan ürünler, deneyimler tasarlamalıyız. Bunun farkına vardığımız noktada, kapsayıcı tasarımı uygulamaya başlamış oluyoruz.
Küçük yaştaki çocuklar için tasarım yapmak, o yaş grubunu hedeflemek isteyen bir müşteri tarafından talep gelmedikçe pek çok tasarımcının düşünmediği bir şeydir. Ancak gerçek şu ki 3-12 yaş grubundaki çocukların internet kullanım oranı azımsanamayacak derecede yüksek. On yıl önce, henüz okul yaşına gelmemiş bir çocuğun bilgisayar kullanması nadirdi fakat her geçen gün bu oran artıyor.
Sizce görme kaybına ya da görme engeline sahip bireyler dizileri ya da filmleri nasıl izliyorlar? Daha da önemlisi, bu deneyimi nasıl daha iyi ve daha yaygın hale getirebiliriz?
Biliyoruz ki, yazılım dünyasının “geliştirici” ihtiyacını büyük oranda bilgisayar mühendisliği bölümü mezunları karşılıyor. O zaman sorulması gereken soruya geçelim: Yazılım geliştiricileri erişilebilirlik konusunda ne kadar bilgi sahibi? Bu sorunun cevabı, tek başına belirleyici olmasa bile, son kullanıcı olarak karşımıza çıkan uygulamaların ne kadar erişilebilir olduğu ile de bağlantılı olacak.
“Kullanıcı arabirimi” kavramı bize çoğu kez bir web sitesini ya da bir mobil uygulamayı; başka bir deyişle ekranlar içerisinde görüntülenen arabirimleri hatırlatıyor olsa da, daha geniş bir perspektiften baktığımızda bir kullanıcının yaşamsal deneyiminde yer alan her tür aracı katmanı bir kullanıcı arabirimi olarak tanımlayabiliriz. Bu yazımda, Washington Üniversitesi’nden Thomas Pryor ve Navid Azodi’den, ve işitme ve konuşma engelli kullanıcıların hayatlarını iyileştirmek amacıyla tasarladıkları ve geliştirdikleri SignAloud adlı akıllı eldivenden söz ederek; kullanıcı arabirimi ve kullanıcı deneyimi tasarımının ticaret dışında başka hangi alanlarda fayda sağlayacağından söz etmek istedim.
Hayatın farklı gözler ve kabiliyetlerle sürdürüldüğü bu iki döneminde bulunan kullanıcalar için yapılan tasarımlarda, etkili kullanılabilirlik için yapılması gerekeneler nelerdir?
Daha önce Erişilebilirlik için hızlı çözümler ve Erişim yoksa trafik de yok! yazılarımızda erişilebilirlikle ilgili çözümlerden bahsetmiştik. Bu yazımızda, HTML tarafında erişilebilirlikle ilgili daha güvenilir ve daha sağlam bir çözüm olan aria-label ve role kullanımından bahsedeceğiz.