Sizin için 2016’da sıklıkla karşılaşacağımız tasarım trendlerini bir araya getirdik. Bir kısmı teknoloji trendlerinin arayüz ve servis tasarımına nasıl etki edebileceğini açıklarken, diğerlerini ise direkt tasarım şirketlerinin trend raporlarından ve çeşitli UX bloglarından derledik.
Sizin için 2016’da sıklıkla karşılaşacağımız tasarım trendlerini bir araya getirdik. Bir kısmı teknoloji trendlerinin arayüz ve servis tasarımına nasıl etki edebileceğini açıklarken, diğerlerini ise direkt tasarım şirketlerinin trend raporlarından ve çeşitli UX bloglarından derledik.
İşte 2016’da en sık karşılaşacağımız trendler.
UI Patternleri
UI patternleri zaten halihazırda kullanılan tasarım öğeleri, ancak bazıları var ki son senelerde hayatımıza girip kalıcı yer edindiler ya da daha yeni olmalarına rağmen çok tutuldular. Bu patternlerin herkes tarafından sıklıkla kullanılıyor olması yapılan işlerin birbirine benzemesine sebep olsa da tasarımın okunabilirliğini artırdıkları, kullanımı sadeleştirdikleri ama yine de eğlenceli bir etkileşim sundukları yadsınamaz bir gerçek.
İşte 2016’da yoğunlukla kullanılmaya devam edecek patternlerin bazıları;
Hamburger Menu
Seveni de sevmeyeni de çok, hakkında çok yazıldı ve çizildi. Birçok UX blogunda işlevsizliği vurgulandı, birçok tasarımcı ise estetik değeri sebebiyle neredeyse her tasarımında kullanıyor. Karşıtlarına göre hamburgerin kullanımı semantik açıdan yanlış ve belli bir deneyim seviyesine sahip olmayan kullanıcı için bir şey ifade etmiyor. Ancak hamburger bir süre daha hayatlarımızda var olmaya devam edeceğe benziyor,. En azından yerini daha işlevsel ve kullanımı konusunda daha fazla kişinin hemfikir olacağı bir görsel öğe alana kadar.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Artık önemli her bilginin fold üzerinde kalması gerekliliğinden kurtulduğumuz için tek sayfa siteleri her sektörde görmek mümkün. Tabii ki paylaşmak istediğiniz içerik yoğunluğu sebebiyle size uygun olmayabilir ancak çok başarılı uygulamaları mevcut ve doğru bölüm ayrımları ve de menüde yer alan öğelerin scroll’da ilgili yere çapalanmasıyla, fazla sayfalı site etkisi yaratmak mümkün. Bazı örneklerde ise menu öğeleri yerine hikayeleştirmenin sinematografik öğe olarak kullanılması ile daha artistik bir atmosfer ve deneyim yaratıldığını görebilirsiniz. Bu uygulamalar da daha uzun süre kullanıcı deneyimi tasarımının bir parçası olacak gibi.
Kart düzeni
Pinterest önderliğinde başlayıp Dribbble ve daha birçok platform tarafından kullanılmakta olan kart sistemi, eldeki içeriği kolay tüketilebilir şekilde düzenlemeyi oldukça kolaylaştırıyor. Kartlar mobil cihazlarda görüntülemeyi de kolaylaştırdığı için portfolyo sitelerinden, haber ve emlak sitelerine kadar bir çok alanda uygulanabiliyor. Bir tek kartın içinde hem görsel, hem metin, hem de beğenme ve paylaşma gibi seçenekleri de düzenli bir şekilde sunmak mümkün oluyor. Kartta içeriğin sadece özeti yer alırken, karta tıklayan (ya da mobil deneyimde dokunan) kullanıcı açılan detay sayfasında daha fazla bilgi sahibi olabiliyor. Eğer içerik o siteye ait değilse, detay sayfasından orijinal kaynağa yönlenmek de mümkün oluyor.
HD hero görselleleri ve cinemagraph’lar
Tek sayfa olup olmaması fark etmeksizin son yıllarda kullanımı en yaygın olan ve 2016’da da kullanılmaya devam edeceğimiz uygulamalardan bir tanesi de HD hero görselleri. Tam genişlikte kullanılan, çarpıcı renkler ya da içeriğe sahip olan görselleri sıklıkla görmeye devam edeceğiz. Buna ek olarak yeni uygulamalardan biri olan cinemagraph da – fotoğraf karesine yaklaşma veya uzaklaşma ile verilen hareket hissi – yine fold üzerindeki alanı değerlendirmek üzere kullanılan öğelerden olacak.
Animasyonlar
Yükleme animasyonları
Sayfanın yüklendiği sırada kullanıcıyı oyalayıp bilgilendirmenin en estetik yolu yükleme animasyonları.
Navigasyon ve menu
Gizli menü ve navigasyon öğelerini tasarımlarımızı sadeleştirme imkanı verdiği için çoğumuz seviyoruz. Bir de menuyü açma ve kapama butonlarına ya da açılış işlemine iyi bir animasyon entegre edildiğinde tadından yenmiyor.
Hover animasyonları
Üzerine gelindiğinde tasarım öğesinin rengini, boyutunu, yönünü, içeriğini değiştiren animasyonlar bu sene özellikle call to action butonlarında ve kart düzeninde yoğunlukla uygulanmaya devam edecek.
Motion animation
Özellikle e-ticarette ürünlerin farklı açılardan görünmesini sağlayan motion animation uygulamalarını 2016’dan itibaren sıkça görmeye başlayacağız.
Scroll animasyonu
Scroll esnasında ekrandaki bazı öğeleri sabit tutarken eşzamanlı olarak başka öğeleri yumuşak bir geçişle hareket ettiren scroll animasyonlarını da bu sene kullanmaya devam!
Background video ve animasyonları
Huge’un sitesinde yaygın olarak kullandığı; Fantasy.co’nun da ana sayfasında, Ubiquity Hosting’in hizmet sayfalarında ve daha birçok websitesinde görebileceğiniz looplu arkaplan video ve animasyonları hala revaçta.
Mikro etkileşimler
Mikro etkileşimlere her gün hali hazırda maruz kalıyoruz. Yaptığınız her anlık dijital eylemin sonucu (eğer gözlenebiliyorsa) size bir mikro etkileşim sunar. Mesajınız gitti/okundu bildiriminden verdiğiniz geri bildirime kadar birçok eylem sonucunda bu etkileşimleri yaratıyor. Kullanıcıyı bilgilendirmesi ve ilgisini sabit tutmayı sağlamak üzere kullanmaya devam edeceğimiz tasarım öğeleri arasında.
Material design
Google’ın marifeti olan material design hepimizin sevdiği başka bir tasarım kaynak ve stili, hatta daha ötesi. Material Design geçen sene o kadar çok kullanıldı ve rağbet gördü ki, bunun üzerine Apple da iOS rehberini oluşturma ihtiyacı duydu. Bu rehberlerin amacı, tasarımcılara yalın ve anlaşılabilir arayüzler yaratmaları için yol göstermek ve sürece hız kazandırmak. Material Design mobil ürünler için kullanılırken yeni lite versiyonu ise web tasarımı için kullanılabiliyor ve birçok yazılım dilini destekliyor. Başta Material Design olmak üzere, bu tür rehber ve stilleri bu sene de sevmeye devam edeceğiz.
Responsive yapılar ve flat design
Yerine daha iyi bir şey bulunmadığı sürece responsive’in bizimle kalmaya devam edeceğini söylemek mümkün. Özellikle flat tasarım, kart düzeni ve material design’la birlikte uygulamaları daha da sık göreceğiz.
Güçlü ve cesur tipografi
Tahminlere bakılırsa bu sene arayüz tasarımında tipografinin en coştuğu sene olacak. Tasarımcıların tipografi ile hikayeleştirme oluşturduğu işler görmemiz ihtimal dahilinde.
Giyilebilir teknoloji arayüzleri
Pinterest ve Dribbble gibi platformların kullanıcısıysanız büyük ihtimalle zaten Apple watch için uygulama tasarlama çılgınlığına kenarından köşesinden tanık olmuşsunuzdur. Bu cihazların kullanımının yaygınlaşmasıyla tasarım dilinde ciddi değişiklikler oluşması bekleniyor. Çok küçük bir alanda maksimum verim sağlamanın şart olduğu bu arayüzler için tasarlanacak en başarılı ürünleri görmeyi, hatta üzerinde çalışmaya başlamayı ben de sabırsızlıkla bekliyorum. Kısacası bu sene, son zamanlarda zaten “Less is more” mantığıyla sadeleştirdiğimiz tasarımları iyice sadeleştirip, az içerikle yüksek etkileşim sağlayacağız.
Tasarımla gizliliği sağlamak
Özel bilgilerimizin ve üyelik bilgilerimizin sürekli kaydedilip üçüncü şahıslarla paylaşıldığı düşüncesi ile çoğumuzun paranoyaklaştığı şu günlerde ortaya çıkan yeni tasarım akımlarından bir tanesi de gizlilik için tasarlamak. Bu konuda Microsoft ve Fitbit gibi birçok şirket harekete geçmiş durumda. Örneğin Fjord bu konuda kullanıcıları paylaştıkları bilgilerle ilgili daha doğru bilgilendiren, okunmayan alanların önüne geçen ve kullanıcının haklarının korunmasını sağlayan kişinin tasarımcı olacağını öngörüyor. Görünen o ki işimizin doğası hızla değişmeye devam edecek.
Uygulamaların servisleşmesi
Uygulamaların kapsamı da hızla değişiyor. Artık daha servis tasarımı yaklaşımlı olacak olan uygulamalar, kullanıcısının hayatını kolaylaştırmak için başka uygulama ve araçlarla maksimum entegrasyona izin verecek ve konusu dahilindeki her durumda verimli olacak şekilde tasarlanacaklar.
Sanal gerçeklik
Sanal gerçeklik için kullanıcı deneyimi tasarımı ciddi ihtiyaç olan alanlardan bir tanesi ve bu konuda da yeni yaklaşımlar ortaya çıkacak. Sanal gerçeklik tıptan eğitime kadar birçok alanda kullanıldığı için, hitap ettiği personaya, hatta tekil kullanıcısına özel tasarım yaklaşımlarını bol miktarda göreceğiz.
Kullanıcı araştırması
Bu kadar ürün arasından sadece değişime ve kullanıcısının gerçek ihtiyaçlarına ayak uydurabilenler hayatta kalacak. Bunun en garanti yollarından bir tanesi de kullanıcı araştırmasını atlamamak. Bu sebeple senenin yeni trendlerinden bir tanesi de (esasında geçen sene başlayan) in-house tasarım ve araştırma ekipleri kurmak. Artık şirketler kendi tasarım dillerini oluşturmak ve hedef kitleleriyle en doğru iletişimi kuracak ürünlerin tasarımları için en yetenekli tasarımcıları ya da başarılı tasarım stüdyolarını bünyelerinde topluyorlar.
Sonuç olarak tabii ki bunlara ek olarak yeni birçok uygulama ve trend görmemiz mümkün. Önemli olan ise hangilerinin kalıcı olacağı, bize kolaylık sağlayacağı, kullanıcıyı mest edeceği ve birkaç sene sonra hangilerini hala kullanıyor olacağımız. Hepimize kolay gelsin ve iyi tasarımlar!