Dijital dünyada yaşanan gelişmeler ile hızlı büyüme gösteren firmaların sayısı da artıyor. İmkanların böylesine iyileşmesine rağmen Growth(Büyüme) süreci kolayca erişilebilecek ve kısa sürede tamamlanacak bir süreç değildir.
Dijital dünyada yaşanan gelişmeler ile hızlı büyüme gösteren firmaların sayısıda artıyor. Güçlü analiz araçları, yeni sosyal mecralar, e-mail pazarlaması vb. araçlar ile müşterilere doğrudan ulaşıp, isteklerini ve ihtiyaçlarını daha kolay anlayabiliyoruz. Tüm bu imkanların iyileşmesine rağmen Growth(Büyüme) süreci kolayca erişilebilecek ve kısa sürede tamamlanacak bir süreç değildir.
Dropbox, Hotmail, Linkedin, AirBnb, Facebook gibi örnekleri gördükçe iştahınızın kabardığını biliyorum. Hatta pazarda en iyi ürünün sizin ki olduğunuda biliyorum! Yazılımcılarınızın yazamadığı kod, tasarımcının elinden gelmeyen iş yok. Bu özelliklerin Growth(Büyüme) başlangıcı için yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?
Yazının 3 paragraflık girişini aslında atalarımız 3 kelime ile toparlıyor: Demir Tavında Dövülür
1. Zamanlama- Ürününüz Hazır mı?
Ürününüz tamamlanmadan pazarlamasını yapabilir misiniz? Growth Hacking konsepti aslında ürün/market uyumunu daha hızlı yakalamanız için yardımcı olacaktır. Ancak mevcut ürününüz belirli kitlenin pazardan beklentilerini karşılamalı, belli başlı sorunlarını çözmelidir. Aksi halde fikrinizin doğrulandığından söz edemeyiz.
Sean Ellis’in bloğunda yer alan makalede yer alan Growth Piramidi ürün/market uyumunun ne denli önemli olduğunu gösteriyor.
Ürün/market uyumunu yakalamadan büyüme sürecine geçmeniz büyük olasılıkla kısıtlı olan kaynaklarınızı israf etmenize, yanlış kişilere yanlış ürünü satmanıza ve hiç bir zaman büyüyememenize sebep olacaktır. Bu uyumu yakalamak için ise hedef kitlenin kim olduğunu net belirlemeli, marketin ihtiyaçlarını tespit etmelisiniz. Anketlerden, testlerden ve güncellemelerden hiç vazgeçmemelisiniz.
Peki işlerin yanlış gittiğini nasıl anlayacaksınız? Geliştirdiğiniz ürün/hizmet çok fazla trafik alıyor fakat geri dönen kullanıcı sayısı sizde hayal kırıklığımı yarattıysa tehlike çanları çalıyor demektir! Buradan basitçe ürün/hizmetinizin kullanıcılar için yetersiz olduğu, beklentilerini karşılayamadığı yada kullanıcıların bunları göremediği sonucunu çıkarabilirsiniz. Retention(bağlılık) bu noktada incelemeniz gereken AARRR metriklerinin başında gelmektedir. AARRR Metriklerini sisteme nasıl entegre edeceğinizi öğrenmek için: Sistem içinde AARRR
2. Sürdürülebilirlik İçin Planlama
Şüphesiz start-up kuruluş aşamasında veya yatırım ararken iş planınızı hazırladınız. Ancak dijital dünyanın dinamiklerinin farklı olduğunu unutmayın! Elbette bu farklılık birinden birini çöpe atacağınız anlamına gelmiyor, iş planınız büyüme süreci için hazırlayacağınız DMMP modeli için rehberlik edebilir. DMMP Modeli ile ilgili ayrıntılı bilgi için sizi yazımıza davet ederken “Biliyoruz devam et” diyenler için ufak hatırlatmalar yapmak istiyorum. DMMP ile:
Yapılabilir, anlaşılabilir, yönetilebilir ve yararlı işletme amaçlarını tanımlayabilir,
Her bir amaç için stratejik adımları belirleyebilir,
KPI’ları belirleyebilir,
Hedefleri belirleyebilir ve
Çıktıları segmentlere bölebilirsiniz.
Büyüme sürecine geçmeden önce hazırlayacağınız rehber ne zaman, hangi durumlarda, hangi stratejileri izlemeniz gerektiğini gösterecektir. Günümünüz değişken koşullarında elbette herşeyi öngöremiyorsunuz ancak en azından hazırlıklı olmanız rakiplerinizden önde olmanızı sağlayacaktır. Sürdürülebilir büyüme planı ile paralel olarak netleştirmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Bunlar:
Ekibinizi oluşturun: İş yükünü göz ardı etmeden yeteneklerine göre kişileri Growth Hacking ekibine dahil etmelisiniz.
Bir ekip lideri seçin: Fırtınalı havada gemiyi en son kim terk edecek? Sorumluluk bilinci, analitik düşünebilme kabiliyeti ve disiplin aramanız gereken özelliklerden bazıları olacaktır.
Sorun yaratacak muhtemel konuları belirleyin: Büyüme sürecinizi kısıtlayacak alanlar neler? Bunlar için ne gibi önlemler alabilirsiniz?
Fırsatları belirleyin: Büyüme sürecine hazırlıkta ve büyüme sürecinizde karşılacağınız muhtemel fırsatlar neler olabilir? Karşılaştığınız zaman ne gibi aksiyonlar alacaksınız?
Çevik davranın: Ekibiniz Agile metodolojilerine hakim mi? Kısa süreli ve yinelenen projelerde işiniz çok kolaylaşacaktır.
3. Araçlar ve Entegrasyon
Sizinle ortak noktalarımızdan birisi verileri ve onları yorumlamayı çok sevmemiz! “Bu verileri nasıl ve nereden alacağız?” sorusu başlangıç aşamasında herkesin aklını meşgul ediyor. Çok karmaşık bir süreç olmasada hangi aracı kullanacağınızı seçmek ve onu doğru şekilde entegre etmek önemli ölçüde vaktinizi alabilir. Doğru aracı nasıl seçeceğinize dair ipuçlarını paylaşmak istiyorum:
İşletme ihtiyaçları ve hedefleri: DMMP modelinde belirlediğini hedeflere(Arama sonuçlarında ki sıralamanız, içerik performansınız, sosyal medya etkileşiminiz vb.) ve gözlemleyeceğiniz metriklere göre özelleştirilmiş araçları kullanmanız daha gerçekçi verileri elde etmenizi sağlayacaktır.
Raporlama: Geçmiş veriler gelecekte hayata geçireceğiniz çalışmalar için size ışık tutacaktır. Bu verileri her an ve herkes için erişilebilir kılmak süreçlerde hız kazandıracaktır. Kullanacağınız araçlarda “Dışa Aktar(Export)” özelliğinin olmasına dikkat edin.
Toplam Maliyet: Elbette bütçeniz doğrultusunda araçlar kullanacaksınız. SaaS sahiplerinin çok iyi bildiği Freemium gelir modeli birçok analitik araç için kullanılmakta. İşletme boyutunuza göre en uygun paketi seçip geçerli ücretin süresi hakkında emin olun.
Ziyaretçi Verileri: Bu başlık altında ki tekniklerin gerçekçi olması kampanyalarınızı hayata geçirirken, optimizasyon süreçlerinde ve hedef kitlenizi tanımlarken yardımcı olacaktır.
Teknik Destek: Kurulumu kompleks süreçler içermesede kullanımı her zaman o kadar kolay olmuyor. Destek ekibinin sizinle ihtiyacınız olduğunda iletişim halinde olması yükünüzü hafifletecektir.
Diğer Araçlar ile Entegrasyon: Verilerinizi farklı araçlarda birleştirip tek bir araçtan ilerlemek isteyebilirsiniz(Birçok web analiz aracının Google Analytics bağlantısı mevcut). Kullanacağınız aracın buna izin vermesi ileride ortaya çıkacak ihtiyaçlara hızlı cevap vermenizi ve mevcut süreçleri kolay kontrol etmenizi sağlayacaktır.
Doğru analiz aracının seçimi ile ilgili Avinash Kaushik’in blog yazısını okuyabilirsiniz.
Özetle- Growth Bakış açısı
Yukarıda ki maddelerin her biri önemli ancak birşey var ki olmazsa olmaz… Growth odaklı düşünme! Eğer tek motivasyonunuz Dropbox, Hotmail, Linkedin, AirBnb, Facebook ayarında, olabildiğince çabuk para kazanmak ise gelecek hakkında iyi şeyler söyleyemeyeceğim. Büyüme odaklı düşünme yapısı ve bunun organizasyonun merkezinde konumlandırılması en önemli kriterdir. Oluşturacağınız planlamalar, uygulayacağınız stratejiler ve vereceğiniz kararlar buna hizmet etmelidir.