Makaleler

Zor hayatlarımız için basit çözüm önerileri

Kabul edelim, “Öyle bir fikrim var ki, dünyadaki açlık sorununu çözecek” gibi beylik iddialarda bulunabilmek çoğumuzun hayali. Bu, birçok açıdan aslında lotonun bize çıkmasını beklemekten pek farklı değil. Oysa gözümüzün önünde, burnumuzun ucunda çözüm bekleyen onlarca “küçük” problem hayatımızın tam merkezinde. Bu yazıda bu problemlerden bazılarına ve naçizane çözüm önerilerine değinmek istedim.

Berk Bayri 07 Ekim 2016

Kabul edelim, “Öyle bir fikrim var ki, dünyadaki açlık sorununu çözecek” gibi beylik iddialarda bulunabilmek çoğumuzun hayali. Bu, birçok açıdan aslında lotonun bize çıkmasını beklemekten pek farklı değil. Oysa gözümüzün önünde, burnumuzun ucunda çözüm bekleyen onlarca “küçük” problem hayatımızın tam merkezinde. Bu yazıda bu problemlerden bazılarına ve naçizane çözüm önerilerine değinmek istedim.

İyi bir tasarımcı olabilirsiniz. Ancak siz “dünyayı kurtaracak” -ve belki de sizi bir anda zengin ya da popüler bir insana dönüştürebilecek- muhteşem fikrinizi bulmaya çalışırken odaklanabileceğiniz, sık tekrarlandığı için bireysel ya da sosyal yaşam kalitenizi azaltan birçok problem tespit edebileceğinizden eminim. Hatta neredeyse her gün böyle saptamalar yaptığınızdan hiç kuşkum yok. Markete uğrayıp sıra beklememek ve yük taşımamak için markete telefonla sipariş verdiğimiz, tasarruf edebileceğimiz 5 dakikanın bile hesabını yaptığımız bir çağda yaşadığımız hepimiz için ortak bir gerçek.

Ben benim aklıma gelen birkaç problemi ve bu problemlerin çözümüne yönelik birkaç ufak çözüm önerisini paylaşmak istedim:

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
  • Y.Emre KILIÇ

    Bunlar kümülatif kullanımlı öneriler teoride bile bence imkansız, banka bu iş için bütçe,zaman, iş güçü ayıracak bireyler uygulamayı edinecek, uygulamanın reklamı yapılacak uygulamanın bankaya karı olacak ki uygulama ölmeyecek bu arada bireyin telefonunda şarj olacak falan filan.

    • Berk Bayri

      Merhaba Y. Emre Kışıç bey, yorumunuz için çok teşekkür ederim. Bu çözüm önerilerini bir makaleye dönüştürürken, okuyucularımızın değerli görüşlerini de alabilmekti.

      Sözünü ettiğim çözüm elbette bir çırpıda hayata geçirilemeyebilir, fakat çoğu bankanın – belki de Türkiye’de hizmet vermekte olan her bankanın bir mobil uygulaması var ve kullanıcıların bu mobil uygulamaları kullanarak, çoğunlukla kullanıcı girişi yapmaya bile ihtiyaç duymadan en yakın şube ve ATMleri harita üzerinde görmesi mümkün. Benim söz ettiğim iyileştirme, mevcut uygulamaları ek bilgilerle bir adım öteye taşımaktan ibaret.

      Bankalar elbette hayatımızın merkezinde yer almıyor, özellikle dijital mecrada. Fakat bu tarz iyileştirmelerin müşteri deneyimi açısından olumlu sonuçlar doğuracağı, hatta bu diğer alanlara göre gelişme alanları görece daha geniş olduğu için atacakları her olumlu adımın daha iyi müşteri deneyimi sağlayacağı bir süredir tartışılageliyor. Geçtiğimiz 2 yıl içerisinde yayınlanan şu iki makale de bu yaklaşımı destekler nitelikte diye düşünüyorum:

      http://whatusersdo.com/blog/5-ways-banks-should-improve-digital-customer-experience/

      https://uxmag.com/articles/why-banks-need-to-revamp-their-user-experience

      Makalede de belirttiğim gibi, bu konuları enine boyuna değerlendirmek çok geniş çaplı bir bilgi birikimi gerektiriyor, ama umudumuzu kaybetmeyip bu tarz öneriler geliştirmek ve bunları birer talep olarak dile getirmek hem kullanıcı deneyimi tasarımcıları olarak hem de birer müşteri olarak görevimiz diye düşünüyorum.

      Yorumunuz için tekrar teşekkür ederim.

  • Ömer Arı

    ATM’ler hem çok akıllı hem de oldukça ilkel cihazlar. Yazılım esnekliği olmaması da diğer bir dezavantaj olduğu için “yapılabilecek iyileştirmelerin” son kullanıcıya yansıması için harcanacak efor çok fazla olacaktır. Ki bu cihazlardan yapılan işlem cihaz kabiliyetinin onda biri. Sadece para çekme ve yatırma için kullanılan cihazların belki de fonksiyonaliteye boğulmadan önce bu tip kullanıcı ihtiyaçlarına yönelik yazılımları yapılmalıydı… fonksiyonalite mi deneyim mi 🙂

    • Berk Bayri

      Bu çok zor bir soru belki, ama görece kolay bir yanıtı var Ömer: ikisinin dengesi 🙂 Makalede de belirttiğim gibi, bu konuyu (özellikle teknik açıdan) enine boyuna değerlendirebilecek bilgi birikimine sahip olmayabilirim ama ATM verilerinin merkeze gerçek zamanlı olarak iletilebiliyor olduğunu düşünmüşümdür hep 🙂 Eğer bu mümkünse, mobil uygulamaları müşteri deneyimini iyileştirecek verilerle zenginleştirmek kayda değer bir fayda sağlayabilir. Esnek ve sürdürülebilir alt yapı ihtiyacı her iyileştirme sürecinde mutlaka karşımıza çıkıyor değil mi? 🙂

      Şaka bir yana, bir kullanıcı deneyimcisi ve bir SHERPA olarak aklıma takılan, sık sık takım arkadaşlarımla da konuştuğum bu önerileri SHERPA Blog okurlarıyla paylaşmak istedim. Eğer bir şirketler bu konuda efor sarf etmeyi tercih eder ve bu müşterilerine fayda sağlarsa, bize de sadece bundan mutluluk duymak düşer 🙂

      Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      • Ömer Arı

        Öneriler çok değerli… Dile getirilmesi de önemli. Eline sağlık Berk, zihinler açılsın, farklı fikirler ortaya çıksın. Tüm detaylarıyla enine boyuna değerlendirebilecek kişi sayısı zaten çok az 🙂 Ben de o kişilerden değilim o yüzden endişelenmeyelim fikir üretmeye devam edelim. Şube yoğunluklarında da benzer sıkıntılar yaşanıyor. Yine çözümü için randevu verme, tahmini bekleme sürelerini gösterme veya az yoğun olan şube önerme gibi iyileştirmeler mobil uygulamalarda yapılabilir. Çözüm ihtiyaçla örtüşürse dengeyi de yakalarız gibi…

        • Berk Bayri

          Aynen öyle Ömer. Bu arada şube yoğunlukları konusunda da haklısın, bu yaklaşım müşterilerin sıkıntı yaşadığı bütün noktalara uygulanabilir. Önemli olan problemleri saptayabilmek ve bu problemlere yönelik çözüm fikirleri geliştirebilmek. Çok teşekkürler!

Keşfetmeye Devam Et