Makaleler

Akıllıca başarısız olmak için prototiplendirme

İnsanlar "prototip" kelimesini duyduğunda, genellikle akıllarına gevşek tellerle asılı duran robotlar, makineler veya aygıtlar gelir. Fakat prototiplendirme, bir fikri kavramak ve geliştirmek için o fikrin çeşitli taslak versiyonlarının oluşturulması ve test edilmesidir. Geç hata yapmak yerine daha erken hata yapmanın avantajını kullanmaktır.

Serdar Arıçelik 20 Şubat 2017

İnsanlar “prototip” kelimesini duyduğunda, genellikle akıllarına gevşek tellerle asılı duran robotlar, makineler veya aygıtlar gelir. Fakat prototiplendirme bir eylem olarak değerlendirildiğinde, bir fikri kavramak ve geliştirmek için o fikrin çeşitli taslak versiyonlarının oluşturulması ve test edilmesidir. Bu, kablolarla tutturulmuş karışık bir aygıt ya da kağıda çizilmiş bir eskiz kadar basit olabilir. Doğru açıdan yaklaşıldığında her şeyin prototipi üretilebilir. Örneğin; mobil uygulamalar, arabalar, yemekler, deneyimler, çalışma çizelgeleri veya sunumlar gibi çeşitli fikirler veya ürünler prototiplenebilir.

Prototip nedir ve neden yapmalıyım?

Prototiplemeyi geç hata yapmak yerine daha erken hata yapmak olarak düşünebilirsiniz. Ürün veya fikir geliştirmek, ilk seferde hatta ikinci seferde doğruya ulaşmak değil, fikrinizi deneme yanılma yoluyla hızla geliştirmektir. Ayrıca fikri prototipleyerek önceden test etmeniz, son ürün üzerinde test etmenizden daha az risklidir.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
  • Nilay Ocak

    Henüz kodlanmamış UI aşamasındaki arayüzler için prototiplemede invision favorim, onun dışında daha basic şeyler için powerpoint hatta kağıt bile yeterli 🙂 Çocukken gerçek dünyanın “prototipleri” ile oynayarak öğreniyoruz, büyüyünce neden yapmayalım 😉

  • Efkan Kaya

    Merhaba, bu güzel bilgi için teşekkür ederim.Emeğinize sağlık.

    • Serdar Arıçelik

      Yorumun için teşekkürler Efkan, beğenmene sevindim!

Senin İçin Öneriyoruz