Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Günümüzde online birçok araç ile sizin için önemli olan metrikleri belirleyebilir ve analizlerini yapabilirsiniz. Ancak birçok kişi ve kurum için sorunun kökü şu soruya dayanıyor: Doğru metrikleri, organizasyonun amacına uygun KPI'ları nasıl belirleyeceğim?
Reklama yatırdığım paranın yarısı boşa gidiyor. Fakat hangi yarısı bilmiyorum
John Wanamaker
Dijital pazarlamada ki en büyük sorunlardan birisi verinin yanlış şekilde kullanılıp, gereksiz yere israf edilmesidir. Bu durum, organizasyonların karlılığını arttıracak stratejileri üretmesinin de önüne geçer.
Günümüzde online birçok araç ile sizin için önemli olan metrikleri belirleyebilir ve analizlerini yapabilirsiniz(Google Analytics, Radian6, Kissmetrics vs.). Ancak birçok kişi ve kurum için sorunun kökü bir önceki cümleye dayanıyor. Doğru metrikleri, organizasyonun amacına uygun KPI’ları nasıl belirleyeceğim?
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Yukarıda belirttiğimiz araçlar ile sayfalarca excel dökümanı elde edebilir, üst yönetime sunumlar hazırlayabilirsiniz. Peki siz bu verilere neden ihtiyacınız olduğunu, hangilerine daha çok odaklanmanız gerektiğini biliyor musunuz? Gereksiz noktalarda vakit harcamanız iş gücünüzden götüreceği gibi, süreçlerinizi daha kompleks hale getirecektir.
Dijital pazarlama yatırımlarının verimliliğini ölçme noktasında yaşanılan sıkıntıların iş dünyasına yansımalarını görmek mümkün. Martin Walsh’ın sunumu ve act-on’un raporundan derlenen bazı istatistiki bilgiler bu konuda bize yardımcı olabilir:
Günümüz iş dünyasında veri avı ve yorumlaması olmasa da olur noktasından çıkıp bir zorunluluk haline geldi. Analitik raporların iş sonuçları ile birlikte yorumlanması hem mevcut süreçlerinizi geliştirmenizi, hemde gelecekte ki çalışmalarınızı daha sağlam temeller üzerine atmanıza yardımcı olacaktır. Kurumların dijital pazarlama çalışmalarını planlamaları, ölçümlemeleri ve gerekli optimizasyonları yapabilmeleri için izlemeleri gereken adımları takip edebileceği yol haritasını oluşturmaları atılacak ilk adım olmalıdır.
Avinash Kaushik geliştirdiği DMMP modeli ile bu yol haritasını bize sunuyor. Kurumun dijital mecralarda var olma sebebi, atacağı stratejik adımlar, izlemesi gereken veriler ve kullanması gereken araçlar, hedefleri ve çıktıların yorumlanması gibi konular bu metodolojinin bir parçası.
Oluşturacağınız yol haritası sadece pazarlama departmanı tarafından değil ilişkili olduğunuz tüm birimler tarafından benimsenmeli ve ciddiyetle yaklaşılmalıdır. Yapacağınız ön çalışmalar, örneğin organizasyonun neden var olduğu, hangi amacı benimsediği gibi soruların cevapları sadece pazarlama çalışmalarınızı değil diğer birimlerinde sorumluluklarına yeni bir boyut katabilir. Sahip olduğunuz kaynaklar, güçlü ve zayıf yanlarınız bu ön çalışma esnasında yeni fırsatları görmenize sebep olabilir. Ancak bu yol haritasını çıkarmak kurumlar için her zaman kolay olmuyor. Bu süreçte karşılacağınız muhtemel problemler:
Peki DMMP modelini kurumunuza nasıl entegre edeceksiniz? İzlemeniz gereken adımlar neler? Bu sorunun cevabını modelin mimarı Avinash Kaushik’in oluşturduğu framework üzerinden vereceğiz.
Avinash Kaushik’e göre dijital pazarlama çalışmalarının en büyük başarısızlık nedeni ne yaratıcılık nede milyonlarca kişiye ulaşmak ile ilgili. Başarısızlığın en büyük nedenleri kampanyada ki amacın, stratejik hareketlerin eksikliği ve gözlemlenecek KPI’ların yanlış tanımlanmasıdır.
Kauishik’e göre organizasyonlar dijital pazarlama aksiyonlarını oluştururken ve ölçümlerken aşağıdaki maddelere göre hareket etmelidir.
Kaushik’in oluşturduğu DMMP modeli dijital pazarlama kampanyanız için 3 ana başlık altında ki sorulara cevap verecektir.
1. Hedeflerin Belirlenmesi (Objectives)
Dijital kampanyanız neden var oldu? Web sitesi neden var? Neden buraya girmek istiyoruz?
Mutlu müşteri yaratmak, satışları arttırmak, farkındalık yaratmak, trafik çekmek, etkileşimi arttırmak gibi gnellikle high level hedefler belirlenmelidir.
Bu süreçte belirlenecek hedeflerin 4 karakteristik özelliği(DUMB) olmalıdır.
Bütün çalışmaları kenara bırakıp bunu neden yaptığınızın cevabını bulun. Müşterilerle veya üst yönetim ile konuşabilirsiniz.
2. Her bir hedef için yapılacak faaliyetleri belirleyin(How)
Yukarıda belirlediğiniz high level amaçlar için atacağınız spesifik adımları kararlaştırmalısınız. Kullanıcı edinme ve kullanıcılara davranış noktasında doğru soruları sormalısınız.
Ürün ve hizmetinizde ki eksikleri tespit edip, giderici önlemleri bulabilirsiniz. Sizin yapacağınız türden kampanyaları analiz ederek süreçlerinizi hızlandırabilir, öncelikleri belirleyebilirsiniz.
Örnek: Farkındalığı Arttırmak —> Siteyi beslemek, online offline reklam
3. Faaliyetleri ölçümlemek için temel düzeyde sinyalleri belirleyin.
Başlangıçta belirlediğiniz hedeflerin ve stratejilerin neresinde olduğunuzu ölçümlemenizi sağlar.
Örnek: Farkındalığı arttırmak —> Siteyi beslemek, online offline reklam –> Kazanılmış trafik
Bağlılık, conversation rate, paylaşım oranı, günlük ziyaret, kontak
4. KPI için doğru hedefleri belirleyin.
Başarı ve başarısızlığı ölçmek optimizasyon için gereklidir. Başlangıç aşamasında geçmiş verilere bakarak veya benzer çalışmalara bakarak karar verebiliriz. Bu çeyrek dilimlik, aylık veya yıllık olabilir.
Başlangıçta hiç hedefiniz yoksa bile ulaşılabilir veya mevcutu korumaya yönelik hareket edip sonraki sefer üstüne çıkabilirsiniz.
Metrik ve KPI kavramları üzerinde biraz durmalıyız. Bu aşamada yanlış sayılara odaklanır ve raporlarınızı buna göre hazırlarsanız başarısızlık kaçınılmaz olacaktır. Metrikler ve KPI arasındaki farkı anlamak optimizasyon sürecini doğrudan etkileyecektir. Metrikler sayı veya oran olabilir. Conversation Rate veya ziyaretçi sayısı, Bounce Rate gibi… KPI ise bir önceki adımda belirlediğimiz, amaçlara ulaşmak için yapılacak stratejik hamlelerin verimliliğini ölçmemize olanak tanıyan metriklerdir. Örneğin; Marka bilinirliğini arttırmak için yapacağınız kampanyada hayata geçireceğiniz hamle marka topluluğu yaratmak olabilir. Bunun için gözlemleyeceğimiz KPI ise fan sayfalarında ki etkileşim oranı olabilir.
Örnek: Farkındalığı arttırmak—> Siteyi beslemek, online offline reklam –> Kazanılmış trafik–> Ayda 7.000 tekil ziyaretçi
Bir başka örnek: Metrikler ve KPI’lar ile ilgili Amazon.com‘un izlediği strateji oldukça ilginç. Amazon alışılmışın aksine soyut verilere odaklanarak hizmet kalitesini ve çeşitliliğini arttırmaya odaklanmıştır. Örneğin müşteri mutluluğunu KPI olarak belirleyip sitede geçirdiği zamanı, ziyaret ettiği sayfa sayısını ve çapraz satış oranı gibi rakamları bir arada incelemiş ve bir endeks oluşturmuş. Ayrıca “güvenlik” hissiyatını da ölçmek için müşterilerin Checkout sayfasındaki hareketlerine odaklanmıştır.
PR Çalışması yaptığınızı hayal edin… Hangi veriler, hangi kanallar sizin daha önemli olacaktır? Marka bilinirliğini arttırmak için atacağınız adımlar neler olacak? Sosyal medya ve web sitesi üzerinden gelecek olumlu yorumlar, mail aboneliği, demo ürün kullanımı, faydaları anlatan videoların izlenme oranı, ziyaretçi sayısı ve sitede geçirilen zamandan ziyade şüphesiz sizin için daha önemli.
Popüler konulardan birisi olan SEO ile devam edelim. Sitenize SEO çalışması yapıyorsunuz ve geri dönüşleri ölçümlemek istiyorsunuz hangi veriler sizin için daha önemli? SEO ölçümlemesi yaparken zaman aralığını geniş tutmanız ve gereken sabrı göstermeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Sayıyı arttırmak elbette mümkün…
5. Son olarak hedef kitleyi çıktıları, davranışları segmentlere ayırarak analiz yapın
Her bir strateji için odaklanmanız gereken segmentleri detaylı düşünmelisiniz. Trafik kaynaklarınızı, insanların karakterlerini, davranışlarını beklentilerini tanımlamalısınız. Segmentleri dimensionları gruplandırarak yapabiliriz.
İstanbul’dan siteye gelenler (reklam kampanyası varsa)
Sitede 1 dakikadan fazla zaman geçirenler vs.
Örnek: Farkındalığı arttırmak —> Siteyi beslemek, online – offline reklam –> Kazanılmış trafik –> Ayda 7.000 tekil –> Trafik kaynakları, lokasyon.
Beyaz eşya satışı yapan X firmasının dijital pazarlama çalışmaları için planlama yapacağınızı düşünün. Öncelikle Business Objective’leri, yani neden dijital dünyada yer alacağınızı düşünün. Ardından her bir objective için atacağınız stratejik adımları belirlemelisiniz (How?). Sonrasında ise bu stratejik hamleler için gözlemlememiz gereken KPI’ları belirleyeceğiz. Ardından belirlediğimiz KPI’ların başarısını ölçmek için hedefleri koyacağız.
Marka Bilinirliğinin Arttırılması
Efektif pazarlama yapmak
Son olarak çıktıları segmentlere ayırarak hangi kanalların daha verimli kullanıldığını ölçmeye geldi. Burada yeni üye sayısını kanallara ayırarak inceleyelim:
Kazanılan toplam üye: 312
AdWords: 120
Sosyal Medya: 82
Organik Arama: 30
Direkt: 15
Refferal: 65
Her organizasyonunun kendine özgü iş yapış şekli ve herkesin belli başlı alışkanlıkları var. Bu yüzden DMMP modelleri her ne kadar işleyiş sırası ve ana başlıklar bakımından aynı olsada, farklı adımlar ile karşılaşmanız mümkün. Sizler için bunları kısaca derledik.
Örneğin Matt Cooper’ın oluşturduğu yol haritası 7 adımdan oluşmaktadır:
Matt Cooper’ın oluşturduğu metodolojiyi örneklendirerek daha iyi anlaşılmasını sağlayalım.
Dijital pazarlama yöneticisi olduğunuz Y firması 6 aydır sağlık sektöründe hizmet veriyor. Üst yönetim sizden marka bilinirliğini arttırmaya yönelik çalışmalar yapmanızı talep etti.
Matt Cooper Modelinde Objective ve Atılabilecek Stratejik Adımlar;
İlk madde ile son maddenin ne kadar alakalı olduğunu göstermek için örneğimize doğrudan 2. maddeden başladık. Doğru metriklere odaklanmanız doğru raporları sunmanıza, gereksiz iş gücü harcamanıza ve karmaşalıktan sizi kurtaracağına daha önce değinmiştik. Yukarıda ki örneğimizde odaklanacağımız noktalar: Sosyal medya paylaşımları sonucu alacağımız etkileşim oranları, organik ve aktif takipçi sayısında ki artış, SEO çalışmaları sonucu organik site trafiğinde ki artış, arama sonuçlarında ki konumunuz, landing page tekil ziyaretçi sayısı vb. metrikler olabilir.
Sosyal medya hesaplarınıza ve web sitenize sağladığınız trafiğin hedefleriniz ile örtüştüğünü merak ediyor musunuz? Örneğin popüler takipçi sitelerinden alacağınız toplu fake takipçiler etkileşim oranınıza ve marka bilinirliğinize hiçbir katkı sağlamayacaktır. Trafiğin kalitesini ölçümledikten sonra hangi kanalların, hangi aşamalarda size daha çok yardımcı olacağını göreceksiniz. Bu noktada bir genelleme yapmak gerekirse:
Paid search, sosyal medya, e-mail kanalları ile satış yapmak zordur. Bunlar genellikle ilk izlenim yaratmak, yeni kulanıcı kazanmak ve retention sağlamak için kullanılır. Bu noktada landing page ve yönlendirmeler güzel hazırlanmalıdır.
Trafiğin segmentlere bölünmesi ile daha detaylı veriler elde edebilir bunlar ışığında daha farklı stratejiler üretebilirsiniz. Örneğin Mobil telefonlardan aldığınız online randevu sayısını ölçebilirsiniz. Elde ettiğiniz veriler hoşunuza gitmediyse kullanıcı deneyimini geliştirmek için çalışmalara başlayabilirisiniz.
Kullandığınız her sosyal mecra, yapacağınız AdWords kampanyaları beklediğiniz sonuçları vermeyebilir. Sağlık sektöründe ki firmaların hazırlayacağı içeriklerde belli başlı kısıtlamalar olduğu için yatırımlar buna göre düşünülecektir. Örneğin domuz gribi ile ilgili yazdığınız bir blog yazısı fazla ilgi gördüyse kaynaklarınızı içerik pazarlamasına kaydırmak akıllıca olabilir.
Hemen pes mi ediyorsunuz? Beklediğiniz katkıyı alamadığınız çalışmalar için A/B testleri uygulayarak hedef kitlenizi yakalayabilirsiniz. Ayrıca önceki süreçlerden topladığınız geri bildirimleride değerlendirerek daha iyi ürün/hizmet için gereken adımları atın. Örneğin yaptığınız e-posta kampanyalarından istediğiniz verimi alamıyorsunuz. Butonların rengini-konumunu, görsellerin boyutunu veya yazı stilini değiştirerek algı oyunlarına başvurabilirsiniz.
Son olarak hazırlayacağınız rapor ise kampanya çıktılarını, gözlemlerinizi, önerilerinizi ve site hareketliliğini göstermelidir.
techtarget’ın hazırladığı yol haritası (her ne kadar geleneksel pazarlamaya yönelik de olsa) bazı başlıkları ile dikkat çekiyor. Bunlar arasında bence önemlisi: Öğrenme ve Ders Çıkarma!
Her kampanya sunulan ürün/hizmet ve hedef kitle için uygun olmayabilir. Fikir ne kadar parlak olursa olsun, ne kadar detaylı çalışırsanız çalışın başarısızlık bazen kaçınılmaz oluyor. Bu gibi durumlarda yapılan ölçümlemeler ve düzeltici önlemler önünüzdeki çalışmalar için size ışık tutmalıdır. Her kampanya sonucu ortaya çıkacak raporda yer alan Öneriler(Reccomendations) kısmını sadece mevcut çalışmalarınız için kullanmanız aynı hatayı tekrar yapma ihtimalini arttıracaktır. Ayrıca varsayımları ve istatistiki bilgileri saklayarak, diğer dijital pazarlama çalışmalarında koyulacak hedefler daha sağlıklı belirlenebilir.
Dijital pazarlama kanalları markaların doğrudan ve efektif şekilde hedef kitlelerine ulaşmalarına şans veriyor. Dijital varlıklarınızın amaçlarını doğru tanımlayarak ve buna göre tasarlayarak başlayacağınız yolculukta bir çok zorluk ve fırsat sizleri bekliyor. Yaptığınız yatırımların geri dönüşünü görebilmek, organizasyonunuza ölçümleme modeli entegre etmek ve gelecek çalışmalarınızı sağlam temellere oturtmak için DMMP modelini kültür haline getirmelisiniz. Organizasyon yapınız ve sektörünüz yukarıda saydığımız adımlar üzerinden ekleme/çıkarma yaptırabilir. Hiç önemli değil!
Başarılar!
Olsun, hangimiz unutmuyoruz ki... Yeni bir şifre oluşturmak için e-posta adresini girmen yeterli.
Kapat