Makaleler

Yükselen bir çıktı formatı: Wireflow

Wireflow, akış şeması ve wireframe'in kombinasyonu olarak değerlendirilebilecek bir çıktı tipidir. İş akışlarının soyut semboller yerine wireframe'ler kullanılarak oluşturulması anlamına gelir. Wireflow çizerek, düzeni ya da içeriği dinamik olarak değişen sayfalardan oluşan mobil ya da web uygulamalarının iş akışlarını daha iyi ifade etmek mümkündür.

Bora Kılıç 05 Mayıs 2017

Wireflow’un ne olduğunu anlatan en eğlenceli tanım şu olabilir: Wireframe ve akış şeması (flowchart) evlenip çocuk yapsa, ismi wireflow olurdu.

Daha resmi bir tanım yapmak gerekirse; wireflow’lar, wireframe ve akış şemalarının bir kombinasyonudur diyebiliriz. Bu kombinasyon iş akışlarını ve ekran tasarımlarını birlikte dokümante ederek projeye dair kuşbakışı bir görünüm sunar.

Baştan başlayalım

Dilerseniz çocuktan önce anne ve babayı kısaca tanıyalım. Wireframe’ler kullanıcı deneyimi çalışmalarında yüksek frekansta sunulan çıktılardan biridir. Wireframe tasarlamanın temel amacı, estetik ve stil atamasına kaynak ayırmadan bilgi mimarisini eskiz olarak oluşturmaktır. Akış şemaları ise kullanıcı iş akışlarının dokümante edilmesinde kullanılır. Bu dokümantasyonun amacı, üzerinde çalıştığınız süreci başkasına aktarmak, kullanıcının yolculuğunu daha iyi anlamak ya da süreçteki eksiklikleri ortaya çıkarmak olabilir.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
  • Onur Özgür Özkan

    Bir solukta okuduğum güzel bir yazı. Wireflow için önerdiğiniz yazılım var mıdır?

    • Bora Kilic

      Onur Bey merhaba,

      İlginiz için teşekkürler öncelikle.
      Daha pratik olması açısından ayrı bir yazılım kullanmak yerine wireflow’u wireframe’leri tasarlardığınız yazılım üzerinde oluşturabilirsiniz.
      Eğer wireframe tasarımları için Sketch kullanıyorsanız, “ArtBoardTitles” plugin’ine göz atmanızı öneririm. Bu plugin sayesinde wireflow için ihtiyacınız olan tüm artboard’ları içine alacak bir artboard oluşturup isimlendirme ve renk/boyut değişikliklerini pratik bir şekilde halledebilirsiniz.

      Wireflow’u prototip haline getirerek sunmak isterseniz de Invision ya da Marvel SaaS’larını kullanabilirsiniz.
      Ayrıca flow çizmek için hazır bir flowkit de yardımcı olabilir. Umarım bu bilgiler yardımcı olur.

Senin İçin Öneriyoruz