Bora Kılıç

UX Producer @SHERPA

Bora 1985 Kasım’ının 1. gününde İstanbul Şişli’de dünyaya geliyor ve bu istisnai ilk günün ardından tüm hayatını bir Kadıköylü olarak geçiriyor. Küçüklüğünden beri Fenerbahçe maçlarını yan yana izlediği babasından dürüstlüğü ve çalışkanlığı, yağmurlu havalarda çizmelerini giyip birlikte yürüyüşe çıktığı annesinden de hayatın keyfini çıkarmayı öğreniyor.

Kafasına yatmayan şeyleri sorgulamaya, okulun ilk gününde "Anne acı bana, insan nasıl her gün 5 saat oturur burada?!” diye haykırarak başlıyor. Bu özelliğini de, örnek bir bilim insanı olan abisiyle paylaştığına göre, ailesinden almış olmalı.

Bora, ortaokul ve lise yıllarını iki dil öğrendiği ama daha da önemlisi paha biçilmez dostlar edindiği Saint Joseph Lisesi’nde okuyor. Derslerde öğrendiği pek çok şeyi unutmuş olsa da, okulun kocaman bahçelerinde geçen öğle teneffüslerini, Hababam Sınıfı’na taş çıkartacak hikayeleri hiç unutmuyor. Ha bir de Beyoğlu’nda grubuyla metal konseri vermeye kadar giden bir bas gitar macerası var ki uzunca bir ara vermesine rağmen son doğum gününde sevgilisinin yaptığı sürpriz sayesinde kaldığı yerden devam ediyor.

“Ben ip cambazı olmak istiyorum” dese bile ailesinin desteğini alacağını bilmesine rağmen Bora, sıradan sayılabilecek bir tercih yapıyor ve baba mesleği olan İşletme’yi” seçerek Sabancı Üniversitesi’ne adım atıyor. Üniversite hayatının ikinci yılında pazarlamaya sevdalanıyor ve mesleğini seçiyor. Alan derslerinin dışında, sanat tarihi ve antropoloji gibi konuları da büyük bir keyifle çalışıyor ve vizyonunu olabildiğince genişletmeye gayret ediyor.

İngiltere’de kazandığı bir yıllık yaşam tecrübesi ve pazarlama yüksek lisans diplomasının da verdiği özgüvenle 2010 yılında iş hayatına başlıyor Bora. Efes Pilsen’de asistan marka yöneticiliği yaptıktan sonra ezber bozan bir karar veriyor ve kurumsal hayatı bırakıp onun için yeni bir okul olacak olan Yirmibirgram’a geçiş yapıyor. Türkiye’nin önde gelen reklam ve aktivasyon ajanslarından Yirmibirgram’da 3.5 yıl çalışan Bora, kullanıcı (o yıllarda kullandığı tabirle tüketici) deneyimi tasarlamayı da o dönemde tecrübe ediyor. Gençlere yönelik üretilen dijital oyun ve araçların arayüz tasarımları olarak çizdiği taslaklara wireframe” dendiğini böylece öğreniyor. 2016 yılı itibarıyla da dijital dünyanın ve UX design alanının yörüngesinde değil merkezinde yer almaya karar veren Bora, büyük bir motivasyonla SHERPA ailesine katılıyor. 

Bora’nın kısa vadeli kariyer hedefleri arasında kullanıcı deneyimi alanında kendini geliştirmek, SHERPA ve iş ortaklarına maksimum katkı yapmak başı çekiyor.

Hayatında ise amacı, ailesi ve sevdikleriyle birlikte mutlu bir yaşam sürmek ve hikayenin sonu yaklaştığında, üstat Cemal Süreya’nın dizelerindeki gibi, içi rahat bir şekilde, üstü kalsın” diyebilmek.

Yazara ait içerikler

İyi bir fikrin mi var? Test et!
Makaleler

İyi bir fikrin mi var? Test et!

Göz açıp kapayıncaya kadar bir yılı daha geride kaldı ve yepyeni hedeflerle 2019’a giriş yaptın. Spor salonuna yazılmak ya da giderek yabancılaştığın işini bırakıp ne zamandır aklında olan girişim fikrini hayata geçirmek... Fikrin ne olursa olsun, önce test et!

Bora Kılıç
Dönüşüm odaklı tasarımın 7 prensibi
Makaleler

Dönüşüm odaklı tasarımın 7 prensibi

Pazarlamacılar için landing page tasarlama platformu olarak konumlanan Unbounce‘un kreatif direktörü Oli Gardner, dönüşüm odaklı tasarımın (DOT) önde gelen savunucularından. Gardner’a göre, bir websitesinde DOT’u rehber alarak yaratacağınız her sayfa, hesap verebilir içerik olarak tanımlanabilir. Bu da her bir sayfanın ziyaretçilerinin müşteriye dönüşüm sürecindeki etkisinin ve başarısının ölçülebilmesi anlamına gelir.

Bora Kılıç
Kariyer değişikliği: Pazarlamadan kullanıcı deneyimi tasarımına geçiş
Makaleler

Kariyer değişikliği: Pazarlamadan kullanıcı deneyimi tasarımına geçiş

Bir pazarlama profesyoneliyseniz, UX designer olmak için gereken pek çok yetkinliğe şimdiden sahipsiniz. Sizin için en büyük değişiklik odağınızı müşterilerden kullanıcılara çevirmek olacak.

Bora Kılıç
Verimlilik için besin kaynağı 5 müzik platformu
Listeler

Verimlilik için besin kaynağı 5 müzik platformu

Çalışırken müzik dinlemek size de iyi geliyor mu? Yeni keşiflere açık, zevkinize uygun müzik platformunu bu yazıda bulabilirsiniz.

Bora Kılıç
UX çağında ürün yöneticisinin rolü
Makaleler

UX çağında ürün yöneticisinin rolü

Bugün bir ürünün başarısını belirleyen en önemli faktör sunduğu kullanıcı deneyiminin kalitesi. Haliyle, ürün yöneticisi rolü de UX ekseninde evrilmek zorunda.

Bora Kılıç
Yükselen bir çıktı formatı: Wireflow
Makaleler

Yükselen bir çıktı formatı: Wireflow

Wireflow, akış şeması ve wireframe'in kombinasyonu olarak değerlendirilebilecek bir çıktı tipidir. İş akışlarının soyut semboller yerine wireframe'ler kullanılarak oluşturulması anlamına gelir. Wireflow çizerek, düzeni ya da içeriği dinamik olarak değişen sayfalardan oluşan mobil ya da web uygulamalarının iş akışlarını daha iyi ifade etmek mümkündür.

Bora Kılıç
Öngörülü tasarım nedir?
Makaleler

Öngörülü tasarım nedir?

Kullanıcıya ait geçmiş ve güncel tüm datanın analiz edilerek kullanıcının henüz ifade etmediği ihtiyaçları öngörmek ve tasarımı buna göre kurgulamak, öngörülü tasarım yaratmaktır. Günümüz dünyasında her gün daha fazla işlemi daha hızlı yapma ihtiyacı içinde olan kullanıcılar için tasarımın öngörülü olmasının bir tercih sebebi olmasından daha doğal bir şey yoktur.

Bora Kılıç
Kullanıcı güveni kazanmak için 5 adım
Makaleler

Kullanıcı güveni kazanmak için 5 adım

Web siteleri, ziyaretçilerden bilgi talep etmeden önce onların temel güven ihtiyaçlarını karşılamalı. 5 aşamalı güven piramidi, kullanıcının içinde bulunabileceği farklı bağlılık seviyelerini tespit etmeye ve kullanıcıdan hangi aşamada hangi bilginin istenebileceğini belirlemeye yardımcı olur.

Bora Kılıç
Güven veren tasarım nasıl yaratılır?
Makaleler

Güven veren tasarım nasıl yaratılır?

İnsan ilişkilerinde olduğu gibi, kullanıcı deneyimi söz konusu olduğunda da güven çok önemlidir. Her ne kadar tasarım trendleri hızlıca değişse de, güven veren tasarımın anahtarları değişmez. Tasarımın kalitesi, deneyimin tutarlılığı, insancıllık öğesi ve itibar yönetimi bu anahtarların başlıcaları.

Bora Kılıç