Kullanıcı akışları, kullanıcıların ürününüzde veya hizmetinizde bir hedefe ulaşmak için gerçekleştirebilecekleri tüm işlemleri haritalayan bir kullanıcı deneyimi eseridir.
Kullanıcı akışları şemaları ile;
- Sistemdeki kullanıcıların kararlarını tanımlar,
- Tam bir ürün veya hizmetin mantık akışını gösterir,
- Karmaşık süreçleri ve iş akışlarını basitleştirir,
- Tasarımcılar, yazılım geliştiriciler ve proje sahipleri arasında müşterek bir dil oluşturur,
- Bilgi mimarisi veya kullanıcı arayüzü tasarımı gibi diğer adımlar için bir temel oluşturarak tasarım sürecini hızlandırırız.
Akış şeması, kullanıcıları tasarım sürecinin tam merkezine koyan ve açık bir şekilde ifade edilmiş ürünler yaratmamıza yardımcı olan önemli bir bileşendir. Dahası, tasarımın ne kadar karmaşık olabileceğine bakılmaksızın, akışı oluşturmak için sadece birkaç temel bileşen yeterlidir.
Akış ile ilgili temel bileşenleri inceleyecek olursak;
- Karar verme: Elmas şekli ile gösterilir ve koşullu durumları temsil etmek için kullanılır.
- Kullanıcı eylemi: Kare ile gösterilir ve kullanıcıların yapabileceği temel bir görev, işlem veya süreci açıklar.
- Oklar: Yönlü akımı gösteren birleştirici hatlar
- Veri girdisi / Sistem çıktısı: Paralelkenar olarak gösterilir ve kullanıcı girdisi veya sistem çıktısı olarak işlem görür.
Geniş yelpazedeki olasılıklar
Bu bileşenleri kullanarak, cep telefonunuzdan çalar saat ayarlamak gibi basit işlemlerden bir e-ticaret web sitesinde arama yapmak gibi daha karmaşık işlemlere kadar akışlar oluşturabilirsiniz. Size bir fikir vermesi adına gelin basit bir şekilde, kullanıcının bir makaleyi online olarak mantıklı bir şekilde okumak istediğinde attığı adımları yazalım.
Kullanıcı;
- Websitesine girer
- Ekranı aşağı kaydırır
- Makaleyi arar
- Tıklayıp makaleyi okur
- Önemli cümlelerin altını çizer
- Makaleyi beğenir ve kaydeder
- Son olarak sayfadan çıkar
Eğer bu akış işiniz için çok basitse sizden bir kullanıcının ailesi için uçak bileti satın aldığınız istediği bir senaryo hakkında düşünmenizi rica ediyoruz. Bu spesifik durum için akışlar oluşturmak zorunda olduğunuzu varsayın; 4 yetişkin, 2 çocuk ve bir bebek seyahat edecek. Bunlardan biri sırt çantasıyla seyahat eden ve hafif olmayı seven bir gezgin diğeri ise 40 kg’ın üzerinde 2 bagaja sahip olan biri. Aile üyelerinden birinin ise özel yardıma ihtiyacı olduğunu düşünelim.
Biri giden uçuşta, ancak dönüş uçuşunda değil. Birisi vejetaryen ve bir diğeri gluten intoleransına sahipken, ötekisinin fıstık alerjisi var. Tüm bunların üstüne, bir de yolcuların çıkış kapılarının yakınındaki koltukları seçmesini engelleyen bir havacılık kısıtlamasının olduğunu farz edin…
Bu aslında şu anda bir havayolu şirketinin dijital ürününün yeniden tasarımı için üzerinde çalıştığımız gerçek hayattan bir örnek – birçok vakadan biri – Sadece deneyimleri tasarlarken dikkate aldığımız muazzam olasılıkların bir örneğidir. (Evet, mükemmeliyetçiyiz ve işimizi çok ciddiye alıyoruz.) İşler ilerleyen seviyelerde karmaşıklaştığında, kullanıcı akışlarının değeri gittikçe daha belirgin hale gelir. Bu tür karmaşık sistemleri basitleştirmek ve görselleştirmek için yeteri kadar zaman ayırmazsanız maliyetli, yapısal hatalar yapmak neredeyse kaçınılmazdır. Bu minvalde, kullanıcı akışlarının ne kadar önemli olduğu bizim için tartışma götürmez bir gerçektir.
Kullanıcı akışı şeması oluşturmanın faydaları
Basitliği ve esnekliği gibi bariz avantajlarının yanı sıra, bu yöntemi çok sevmemizin ve ürün geliştirmenin erken aşamalarında kullanmaya çalışmamızın çok sağlam nedenleri var.
Kullanıcı akışlarının en büyük avantajlarından biri, ekiplerin bir proje üzerinde aynı anda çalışmasına olanak tanımasıdır. Proje sahiplerimizle kullanıcı akışları şeması üzerine anlaştıktan sonra her iki taraf kendi uzmanlık alanları üzerinde çalışmaya başlar. Akışlar üzerinde içerik mimarisi oluşturmaya başlarken, sistem geliştirici ekipler kod yapısını oluşturmaya başlayabilir. Bu şekilde, geliştiriciler şablonu görmeden önce bile proje yolu üzerinde çalışmaya başlarlar. Bu minvalde, birlikte çalışmak için ortak bir yapı sağlamak projeyi bitirme süresini önemli ölçüde azaltır.
Bir kullanıcı akışı şeması kullanmak diyalog kanallarını açık tutar ve iki farklı ekibin tek bir birim olarak çalışmasını sağlar. Bu, proje takımları arasındaki iletişim esnasında ne kadar çok bilginin kaybolabildiği düşünüldüğünde inanılmaz derecede değerli bir özellik. Nielsen Norman Group makalelerinin birinde der ki;
Akışlar, proje paydaşları ve geliştiricilerle yararlı bir iletişim biçimi olmasının yanı sıra ekip üyeleri arasında işbirliği açısından bir araç olarak da iyi çalışır. Özellikle hareketli ortamlarda, çok işlevli bir ekip arasında iyi işbirliği ve iletişim kurabilmek kritik öneme sahiptir.
Taraflar arasında açık bir iletişim, net bir anlayış ve uyum sağladığımızda küçük bir sorun, geliştirme döngüsünün sonraki adımlarında büyük bir çığa dönüşmeden önce olası kusurları denetleyebilir ve hızlı bir şekilde müdahale edebiliriz.
Bir dijital tasarım stüdyosu olarak bizim işimiz, ürün veya hizmet sağlayıcısı olarak kullanıcılara denemek istedikleri her yol için olağanüstü bir deneyim sunduklarından emin olmaktır.
Ve biz, müşterilerimizin iş hedefleri ile uyum sağlaması, kullanıcıları bütünen anlamak ve dijital bir üründe nasıl gezinebileceklerini görselleştirmek için elimizden gelenin en iyisini yaparız.
Kullanıcı akışları oluşturmak ise bu saydıklarımızı mümkün kılan en iyi kullanıcı deneyimi yöntemlerinden biridir.