Makaleler

Pandemi bitince, e-ticaret sektörünün yükselişi duracak mı?

Pandemi, e-ticaret sektörünü pozitif yönde etkiledi. Peki, pandemi geçince bu etkileşimde sonraki perde ne olacak?

Yakup Bayrak 26 Kasım 2020

Dünya Gazetesi’nin 4 Temmuz 2020 tarihli haberinde, Nielsen Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan’ın Koronavirüs gündeminin Türkiye’de e-ticaret satışlarını ciddi oranda artırdığına ve Koronavirüs gündeminde e-ticaret satışları, geçen yılın aynı dönemine göre ortalama %159 büyüdüğüne dair, özü tartışma götürmeyecek kadar net bir demeci var: Pandemi, e-ticareti pozitif yönde etkiledi. Peki, pandemi geçince bu etkileşimde sonraki perde ne olacak? Öte yandan bunun, benim profesyonel hayatımın odağındaki kullanıcı deneyimi tasarımı ile olan bağı nedir?

Smartinsights’ın araştırmasına göre Tüketicilerin %97’si, elverişli bulmadığı bir alışveriş deneyimini terk etmeyi tercih ediyor.

1927’de Dallas, Teksas’taki Southland Ice Company’de girişimci bir işçi, biraz daha fazla para kazanmak için buz rıhtımındaki bir mağazadan süt, ekmek ve yumurta satmaya başladı. Yiyecekleri korumak için tükenmez miktarda buza erişimi olan Joe Thompson, diğer yerel marketler akşam geç saatlerde ve hafta sonları kapalı olduğunda satış yapabiliyordu. İlk kez, yerel topluluk, kendilerine uygun olduğunda, tipik çalışma saatleri dışında alışveriş yapabiliyordu. Kısa bir süre sonra Joe, 07:00-23:00 saatleri arasında benzeri görülmemiş ticaret saatlerine sahip yeni bir mağazada envanterine benzin ve diğer çeşitli yiyecek, içecek ve “elverişli” ürünleri ekledi. 2011 yılına kadar, 7-Eleven dünya çapında 41.000 lokasyona ulaştı ve belki de hiçbirimiz o zamanlar konuyu bu şekilde yorumlayamamış olsak da “elverişlilik” için prototip oldu.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
İlgini çekebilir