Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Geleneksel cüzdanın yenilikçi alternatifi mobil cüzdan mı? Kullanıcıların mobil cüzdan ve benzeri teknolojilere güvenmesini nasıl bir deneyimle sağlayabiliriz?
Bu bir oksimoron öyle değil mi? Aslında değil. İzin verin, derdimi basit bir örnekle hızlıca aktarayım…
Cüzdanımı elime alıyor, önce baş aşağıya çeviriyor ve sert bir şekilde sallayarak, içerisinde ne var ne yoksa masaya döküyorum. Dönüp masaya bakıyor ve karman çorman bir şekilde masaya dağılmış olarak bir tutam nakit, fişler (evet fişler), bir ton kredi kartı, az ton sadakat uygulaması kartı, ehliyet, bir tutam kartvizit, İstanbul Kart ve şahsi önem taşıyan bir iki not görüyorum. Yetmiyor, hunharca cüzdanın iç organlarını da (sağ ve sol cepleri kast ediyorum) masaya döküyorum. Yine birkaç önemli nota ek olarak (ne ara aldığımı bile hatırlamadığım) diğer sadakat kartları ve 1 adet NFC destekli kapı güvenlik kartı gözüme çarpıyor. Beklentilerin aksine, cüzdanımın (aşağıdaki gibi) çok büyük bir cüzdan olmadığını peşin peşin söyleyebilirim. Çok büyük olmasa da bu kadar kartı içerisinde barındırabiliyor.
Benim cüzdanım, yöneticisi olduğum şirket kredi kartlarını da taşımak zorunda olduğundan, normal bir vatandaşın cüzdanına kıyasla biraz daha dolu olabilir, bunu kabul ediyorum. Ancak mevcut makro ekonomik düzlemde yaşanan ekonomik darboğaz sebebiyle, normal vatandaşın kredi kart sahiplik oranının 2’nin üzerinde olduğunu da peşin peşin kabul edebiliriz diye düşünüyorum. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin açıkladığı Ağustos 2020 verilerine göre yaklaşık 25,4 milyon kişinin kredi kartı bulunuyor. Toplamda 61,7 milyon bireysel kredi kartı bulunduğu, bunların da 55,5 milyonunun fiziki kart olduğu göz önüne alındığında Türkiye’de kredi kartı sahiplerinin, cüzdanlarında ortalama 2,2 kredi kartı taşıdığı ortaya çıkıyor. (Kaynak: https://www.haberturk.com/cuzdanlarda-ortalama-2-2-kredi-karti-bulunuyor-2227366-ekonomi)
Bu kadar fazla ödeme aracı (kredi kartları ve nakit), sadakat kartları, özel notlar, yetkinlik / yeterlilik doğrulama aracı (ehliyet) ve hatta alışverişe ait kayıtların farklı bir ortamda belgelenmesi amacıyla taşınan fişlerin tamamına ev sahipliği yapan geleneksel koruyucu, hepimizin tanıdığı eski toprak “cüzdan”ın, dijital transformasyon sonrasında adının dijital ve mobil cüzdan (ikisinin arasındaki farkın bile henüz net bir şekilde ayrıştırıldığından emin değilim) olarak tanımlanmaya çalışılması, sizce de biraz tembellik değil mi?
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.