Makaleler

Tipografi savaşları: Başlıkları büyük harfle mi küçük harfle mi yazmalı?

Bir uygulama veya web sitesi için içerik üretirken başlıklarda büyük harf kullanmayı tercih etmek, küçük bir konu gibi görünse de aslında önemli bir karardır. Çünkü büyük harf kullanımı okunabilirliği, anlaşılırlığı ve kullanılabilirliği etkiler. Dolayısıyla, sunduğunuz kullanıcı deneyimini ve sonuç olarak insanların markanızı nasıl algıladığını da.

Tuba Çakır 11 Mayıs 2018
title case or sentence case

Bir uygulama veya web sitesi için içerik üretirken başlıklarda büyük harf kullanmayı tercih etmek, küçük bir konu gibi görünse de aslında önemli bir karardır. Çünkü büyük harf kullanımı; okunabilirliği, anlaşılırlığı ve kullanılabilirliği etkiler. Dolayısıyla, sunduğunuz kullanıcı deneyimini ve insanların markanızı nasıl algıladığını da.

İki popüler yaklaşım

Bugün çoğu ürün ve web sitesinde, başlık yazımında 2 yaklaşım öne çıkar:

1) Title case: Başlıktaki tüm kelimelerin baş harflerinin büyük yazılması. Örneğin; Başlık Yazımında Büyük Harf Kullanımı Markanızla İlgili Ne Söylüyor?

2) Sentence case: Başlıkta sadece ilk kelimenin baş harfinin büyük yazılması. Örneğin; Başlık yazımında büyük harf kullanımı markanızla ilgili ne söylüyor?

Her iki yaklaşımın da hem avantajları hem de dezavantajları bulunur. Marka dili bağlamında hangi yaklaşımın benimseneceği ise önemli bir iş kararıdır. Örneğin; bir Apple kullanıcısıysanız, ürünlerinde çokça “title case” kullanımı görürsünüz. Çünkü Apple’ın tasarım yönergeleri; bildirim başlıkları, menü öğeleri ve butonlar dahil olmak üzere birçok kullanıcı arayüzü öğesi için bu yaklaşımı önerir. Ancak bir Google kullanıcısıysanız, ürünlerinde “sentence case” yaklaşımını görürsünüz. Bunun nedeni de yine, Google’ın tasarım yönergelerinin neredeyse her şey için bu yaklaşımı önermesidir.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
  • Mehmetemin.korkmaz@yahoo.com

    Daha fazla bilgi edinebilmek için önerdiğiniz akademik kaynaklar var mı ?

    • Tuba Çakır

      Merhaba Mehmet Emin, maalesef bu konuda önerebileceğim akademik bir kaynak yok. Öte yandan, konu oldukça spesifik. Muhtemelen bu konuyu da içeren ancak daha geniş perspektife sahip çalışmalar mevcuttur fakat benim bilgim dahilinde değil. Soruna yanıt veremediğim için üzgünüm.

      • ahuseynovteymur@gmail.com

        Peki ya grafik tasarım mı bitirmemuz lazım?

        • Tuba Çakır

          Merhaba. UX tasarımı alanında çalışmak için grafik tasarım bölümünden mezun olmak şart değil ancak avantaj olduğu kesin. Fakat söz konusu arayüz (UI) tasarımı olduğunda bu avantaj durumu biraz daha öne çıkıyor. Her ne kadar eğitimi tasarım kökenli olmayıp arayüz tasarımı yapan çok sayıda profesyonel olsa da işin okulundan mezun olmak pek çok anlamda sizi bir adım öne çıkaran faktör.

  • Fırat Özerpalet

    Teşekkürler güzel paylaşım. Bu konuda Apple ile Google arasındaki tercih farkı ortaya konulmuş fakat tasarım alanındaki disiplinlerin bir çoğunda Apple lider bir firma bunu bir çok otorite kabul ediyor. Bana göre Sentence case, Title Case’e göre daha avantajlı zira yazı içeriğinde buna vuru yapılmış fakat Apple neden Title Case tercih ediyor, argümanları nelerdir?

    • Tuba Çakır

      Merhaba Fırat, yorumunuz için teşekkür ederim. Sorunuza direkt yanıt vermek pek kolay değil. Apple’ın bu konudaki temel kaynağı Human Interface Guidelines’ı incelediğimizde Apple bünyesindeki tüm platformlar ve teknolojiler için özelleşmiş farklı rehberler hazırlandığını görüyoruz. Bu rehberlerde ise bahsi geçen tasarım kararlarının kök nedenlerine pek detaylı yer verilmemiş ancak; bir miktar mesai ile sorunuza genel çerçevede de olsa yanıt bulunabilir diye düşünüyorum. Diğer yandan, böylesi tasarım kararları ana hatlarıyla kullanıcı araştırmalarından, deneyim stratejisinden ve nihayet içerik stratejisinden besleniyor. Her ürün ve servisin temelinde yer alan iş hedeflerinden cevap vermeyi amaçladığı kullanıcı ihtiyaçlarına, sahip olduğu teknolojinin imkanlarından hedef kitlesinin yetkinliklerine pek çok unsur tarafından sınırları çizilen bir evrende yaşıyor bu tür kararlar. Apple’ın kılavuzlarını incelediğimizde anlaşılırlık (clarity), erişilebilirlik (accessibility), okunaklılık (legibility) ve basitçe “uluslararasılaştırma” olarak Türkçeleştirebileceğimiz “internationalisation” kavramlarının öne çıktığını görüyoruz. Buradan Apple’ın, her platformu ve teknolojisi için her coğrafyadan, kültürden, bilgi düzeyinden, dijital yetkinlikten ve okuma-yazma seviyesinden çok sayıda personayı kapsayacak kararlarla ilerlemeyi tercih ettiğini varsaymak mümkün. Bu açıdan bakarsak genelgeçer bir doğru olması sebebiyle başlıklarda “title case” kullanımının, Apple gibi dünyanın dört bir yanından kullanıcıları hedefleyen global bir marka için riski en düşük karar olması muhtemel. Bu noktada Apple’ın deneyim stratejisinin temeline aldığı ana prensipleri anlamaya çalışmak faydalı olabilir.

İlgini çekebilir