Makaleler

Berlin’e yerleşmek: Bir tasarımcının deneyimleri

Servis ve etkileşim tasarımcısı Cansın Bozoğlu, Fjord Berlin ofisinde çalışmaya başladığı günlerde yaşadığı "Berlin deneyimini" SHERPA Blog okurları için kaleme aldı.

Cansın Bozoğlu 26 Eylül 2019

Tasarımcı olarak gününüzün en az 8 saatini daha iyiyi yaratabilmek için tasarlayarak geçiriyorsanız, mesleki deformasyon kavramının ne demek olduğunu çok iyi biliyorsunuz demektir. Günlük hayatınızda aldığınız her hizmeti sorguluyor, anlamlandırmaya çalışıyor ve sonunda daha iyisi tasarlanabilecekken “Abi neden böyle yapmışlar ki?” diye kendinize soruyorsanız sizi bu tarafa alalım.

Bindiğimiz otobüsten kullandığımız haritaya, bastığımız akbilden satın aldığımız kahveye kadar; birbirinden habersiz birileri, hayatı ayrı parçalar halinde tasarlarken biz onu bir bütün olarak yaşıyoruz. Peki, bir gün başka bir ülkeye taşınmaya karar verip hiç bilmediğiniz bir kültürde olgunlaşmış bürokrasiyi deneyimlemeye başladığınızda neler olur dersiniz?

“Bir deneyimi anlamak için onu yaşayan kişiye anlattırın”

Bu bir deneyimin öyküsü; bir servis ve etkileşim tasarımcısı olarak Fjord’un İstanbul ofisinden Berlin ofisine transfer olmamla başlayan bir öykü. Hikâye, benden önce şehre yerleşen arkadaşlarımın deneyimlerini dinleyerek başladı; aslında daha çok, farklı kültürlerin bürokrasiyi nasıl şekillendirdiğini anlamaya çalışarak.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
  • bora@darwindsa.com

    Berlin’de yaşamanın en ürkütücü tarafı bu başlangıç süreci. Öğrenilen ilk kelime; Anmeldung! Çok fazla oynayan parça var, bunlar bir o kadar eski usül ve keskin bir bürokratik işlemler silsilesi. Avrupa olunca daha hızlı ve yumuşak bir süreç arzuluyor insan, N26’nın sunduğu bankacılık hizmeti benzeri. Fakat bu bilinçlerin yayılmasını uzun bir zaman daha bekleriz diye düşünüyorum. Değişen göç kanunun Mart 2020’de yürürlüğe girmesi ile, başvurusu sürecini de uzun bir zaman sonra tekrar ele almış ve yeniliğe açık olduklarını göstermiş oldular. Bakalım kullanıcı deneyiminin genişletilmesi ve iyileştirilmesi Alman bürokrasisini geçebilecek mi…

İlgini çekebilir