Makaleler

“Benim bugün burada olmamı bir ketçap sağladı.”

Bir ketçap şişesi tasarımı, bir insana tasarım kariyerine başlaması konusunda nasıl bir ilham verebilir? Yakup Bayrak Heinz'ın tasarım konusunda seçtiği ilham verici yolu ve kullanıcı deneyimi tasarımında araştırma safhasının önemini yazdı.

Yakup Bayrak 10 Aralık 2018

2016 yılı Nisan ayında TedX Reset’te Kullanıcı Deneyimi Tasarımı ile ilgili yaptığım konuşmaya bu cümleyle başlamıştım. Heinz’ın bugün artık “ikonik”leşmiş, baş aşağıya duran sıkılabilir plastik şişedeki ketçap şişesi tasarımının arkasında yatan kullanıcı deneyimi araştırması destekli inovasyon sürecinin, benim deneyim tasarımına atılmamdaki rolünü aktarmıştım.

Baş aşağı duran inovasyon

Geçmişi 1876 yılına kadar dayanan ketçabın hikayesi, Heinz’in 1980’lerde aldığı “ambalaj değiştirme kararı” ile kullanıcı deneyimi araştırması ve tasarımıyla belki de bir daha hiç ayrılmayacakmış gibi kesişti. Bu radikal yeni ambalaj kararı, hane halkının (anne, bana ve çocuk özelinde ayrı ayrı) masadaki yemek deneyimini gözlemleyerek başladı. Kendisi de bizzat araştırma süreçlerine dahil olan dönemin Heinz yöneticisi Casey Keller verdiği bir röportajda, gözlemlerinden bir tanesinde 3 yaşındaki bir çocuğun annesinden ketçap istediğine, annenin (bugünküne kıyasla devasa cam şişeyi) masaya getirdikten sonra onu eline almaya yeltenen çocuğunu “Hayır, bunu yapamazsın. Dökersin.” şeklinde uyarmasına şahit olduğunu, “İşte o an, o zamanki ketçap işinin tam anlamıyla ‘Büyüklerin işi’ olduğuna kanaat getirmiştim.” diye düşündüğünü dile getirmişti.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
  • ahuseynovteymur@gmail.com

    Her markanın kendine özgü ambalaj tasarımı vardır. . . Çok gariptir ki, kullanıcı ambalajdan o markaya ait olan ürünü (ambalajın içerisindeki maddeyi yani) tüketmese bile o marka ürünü kullanıyormuşcasına tat algılıyor. Yani aslında Heinz ürünü yemediyi halde onun gibi tat algılıyor . . Ben ürünün reng kısmına odaklanan bir tez konusunu araştırıyorum… çok ilginç bir konu

İlgini çekebilir