Makaleler

Cinsiyet ve liderlik: Kadınlarla erkekler birbirinden farklı şekillerde mi liderlik eder?

1993’te henüz 23 yaşındayken İngiltere’nin en önemli futbol takımlarından biri olan Birmingham City Football Club’ın en genç yönetim direktörü Karren Brady gibi insanlar, kadınların "erkek dünyası"nı yönetebildiğini kanıtlamışlardır fakat kadınlar ve erkeklerin yönetim biçimleri farklı mı? Cinsiyetin liderlik üzerinde etkisi var mı?

Gülbüke Kınay 17 Ağustos 2020

Büyük insan teorisi, (The Great Man Theory) tarihin büyük adamları veya kahramanlarının örüntülerinin büyük ölçüde açıklanmaya çalışıldığı 19. yüzyıl düşüncesidir; Üstün zeka, kahramanca cesaret veya ilahi ilham gibi doğal nitelikleriyle belirleyici bir tarihsel etkiye sahip olan bireylerin ortak nitelikleri belirlenmiş ve Thomas Carlyle tarafından teorileştirilmiştir.

Bu teoriye ve Carlyle’nin kurduğu anlatıya kadınlar anne ve eş olarak dahil edilmişlerdir. Nitekim yazar, Çinli derebeylerini 2000 yıl önce püskürten, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ulusal Trung ordusundan ya da Fransa’nın yüz yıl savaşları kahramanı kabul edilen Ark Joan’dan bahsetmeyi unutmuştur. Yani aslında öngörülen ve kabul edilen varsayım liderliğin bir erkek faaliyeti olduğunu söylese de geçtiğimiz birkaç yüz yıl içerisinde kadınların rollerindeki dramatik değişimler ve “başarılar” beraberinde bu varsayımın çok da yerinde olmadığını ortaya koymakta, liderlik denilen şeyin çevreye ve geniş bağlamdaki sosyalleşmelere bağlı gelişebilen bir şey olduğunu düşündürmektedir.

2016’nın sonuna doğru dünyadaki öne çıkan liderlik pozisyonlarını kadınlar doldurmaya başlamış ve “kadın lider” kategorisi altına girmişlerdir. Bunlardan bazıları Almanya’dan Angela Merkel, Theresa May gibi ülke yönetimlerinde söz sahibi olan kişilerdir. Çevreci aktivist Greta Thunberg gibi uluslararası tanınırlık kazanmış isimler de liderlik kavramının ya da potansiyelinin ne yaşı ne de cinsiyeti olmadığını kanıtlar niteliktedir. Kadınlar eril özellikler atfedilmiş liderlik pozisyonlarına kendi yorumlarını ve stillerini entegre ederek kavramların zihinde yarattığı imgelemleri yeniden şekillendirmişlerdir.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
İlgini çekebilir