Makaleler

“Design fiction” nedir?

Her şey muhteşem yüzüklerin yapılmasıyla başlamadı; bilimkurgu ve tasarım arasındaki bağ hep vardı ve bunu görmek için elf gözlerine ihtiyacımız yok. Bu yakın bağın daha iyi tanımlanabilmesi ve bir metodolojiye sahip olması fikriyle yola çıkan, Hugo ödüllü bilimkurgu yazarı Bruce Sterling, 2005 yılında yayımlanan "Shaping Things" adlı çalışmasında "design fiction" kavramını ilk kez ortaya attı.

Can Aslan 28 Nisan 2017

“Geleceği tahmin etmenin en iyi yolu onu icat etmektir.”

— Alan Kay

Her şey muhteşem yüzüklerin yapılmasıyla başlamadı; bilimkurgu ve tasarım arasındaki bağ hep vardı ve bunu görmek için elf gözlerine ihtiyacımız yok.

Hugo ödüllü bilimkurgu yazarı Bruce Sterling bu yakın bağın daha iyi tanımlanabilmesi ve bir metodolojiye sahip olması fikriyle yola çıkarak 2005 yılında yayımlanan Shaping Things adlı çalışmasında design fiction kavramını ilk kez ortaya attı. Bugüne değin, başta tasarım araştırmacısı Julian Bleecker olmak üzere, birçok akademisyen ve tasarımcı bu kavramın neyi ifade ettiğini ve neden önemli olduğunu anlatmaya yönelik çalışmalar yapmış olsa da, yıllar sonra yine Sterling —kendi tabiriyle— design fiction için resmi tanımı şöyle yaptı:

“The deliberate use of diegetic prototypes to suspend disbelief about change.”

Anlatısal prototiplerin değişime yönelik şüphenin ertelenmesi için bilinçli olarak kullanımı olarak dilimize aktarabileceğimiz bu tanım, açıklama gerektirebilecek bazı kavramlar içeriyor. Hollywood özelinde bilimkurgu sineması ile gerçek hayattaki bilimsel çalışmaların ilişkisi üzerine araştırmalar yapan David A. Kirby bu tanımdaki diegetic prototype kavramını ortaya atan kişi.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
    Keşfetmeye Devam Et