Gelişim Neden Yavaşlıyor?
Tekrara düşmek
Kişisel gelişim ve öğrenme süreçlerinin yavaşlamasına ve hatta durmasına sebep olan en büyük etkenlerden biri monotona düşmek olabilir. Sabah kalk, hazırlan, bir şeyler atıştır, yola çık, işe var, sabah kahvesi, maillerine bak, öğle yemeği, arada insanlarla sohbet et, işten çık, eve gel, yemek ye, biraz sosyal medya eşliğinde bir dizi ya da film izle, sonra yatağa. Günler tekrar etmeye başladıktan sonra ardından gelen haftaların tekrar etmesi sonrasında ise ayların ve belki yılların tekrara düşmesi. Üzerinizdekiler değişir, mevsimler değişir ama yapılan iş değişmez. Bu monotonluğa insan kendini kaptırdığında ise zaman o kadar hızlı geçiyor ki, yarın yaparım, haftaya başlarım denilen şeylerin üzerinden aylar geçebiliyor.
Oysa monotonu bozmak, düzeni yerinden oynatmak tek bir hamleye bakıyor. Okumak istediğiniz kitabı da gitmek istediğiniz etkinliği de dilediğiniz zaman yapabilirsiniz ama monotonluğun verdiği rahatlık ve erteleme hissiyatı sizi yere bağlayan zincirler oluyor. Bu zinciri kırmak gelişimin ilk adımı olabilir.
Takılıp Kalmak
Neredeyse herkes yaptığı işte daha iyi olmayı istiyor ve bu çok normal. Hepimiz daha iyi olmak, kendimizi geliştirmek ve işimizde ilerlemek istiyoruz. Bununla beraber belli bir noktaya gelindiğinde ise çok basit bir perspektif hatasına düşüyoruz. Takılıp kalıyoruz. Günlerimizin nerdeyse çoğunu aynı işle geçirmemiz ya da sektörün öncülerinin öngörülerine olması gerektiğinden fazla değer vermemiz bu takılmayı daha da derinleştiriyor. Sadece yaptığımız işle alakalı konulara zaman ayırmak, kendimizi onlarda geliştirmek istiyoruz ama canımız istemeyebiliyor.
Günün, haftanın çoğunu ayırdığınız bir konu ya da bir iş için – ne kadar sevilirse sevilsin – fazladan zaman harcamak çok zor olabiliyor. İşte bu konu başlığı da tam burada devreye giriyor. Bambaşka bir konuda kendinizi geliştirmeniz, şu an yaptığınız iş için size bir katma değer katabilir. Hobi olarak adlandırmayı tercih ettiğimiz şeyler gözünüze zaman kaybı gibi gelebilir ve bu hobilerin en kolayına kaçıyor olabilirsiniz ama bir hobi olarak tahtadan süs eşyası yapan bir tasarımcının ya da programcının bu hobisi beklemediği alanlarda işine katkıda bulunabilir. Bu sadece bir örnek, siz de benzer etkinlikleri araştırmalı ve hoşunuza giden her neyse bir an önce o işe girişmelisiniz.
Genel hatları ile toparlamak gerekirse, gelişimin devam etmesi için kişinin var olan düzeninden biraz ayrılması gerekiyor. Yaptığı şeyleri bırakıp, bambaşka bir şeyler yapması gerekli. Nedeni ise belli, gelişiminizin ve öğrenmenizin yavaşladığını düşünüyorsanız, bunu yavaşlatan şu anda yaptığınız şeyler.
Yükselebilmek için biraz ağırlık bırakmak gerekiyor. Farklı bir alanda kendinizi geliştirmeniz, hem öğrendiklerinizi başka alanlara aktarmanızın yolu hem de öğrenmenin hazzı ile motive olmanızı sağlayacak. Unutmamak gerekir ki, kişiler hiçbir şekilde kendi kendilerine gelişemez, çaba sarf etmek ve fedakarlık yapmak bu işin ilk adımı.
… teşekkürler.