Makaleler

Geleneksel sanat, NFT’ye karşı

Hazal Orta, NFT'ler ve geleneksel sanatı SHERPA Blog okurları için karşılaştırdı. Geleneksel sanat eserleri ile NFT sanatı aslında ne gibi farklar var? Oluşturulan eserler birbirinden hangi açılardan ayrışıyor?

Hazal Orta 14 Aralık 2021

2021 yılına damga vuran teknoloji yeniliklerinin başında hiç kuşkusuz NFT’ler geliyor. Özellikle son aylarda NFT’lere olan ilgi arttı. Sanat alanında da öne çıkmaya başlayan bu yeni teknoloji, akıllara ‘Geleneksel sanatla ne farkı var ki canım?’ sorusunu getiriyor. Daha önceki yazımızda müzelerin ve sanat galerinin NFT’ye nasıl yaklaşması gerektiğini mercek altına almıştık. Peki, buralarda sergilenen geleneksel sanat eserleri ile NFT sanatı aslında ne gibi farklar var?

Bitcoin’in fiyat değişikliğine göre değişen sanat eseri olur mu?

Doğrudan konuya girmek gerekirse, teknoloji çağında oldurulamayacakların sayısı oldukça az. Bugün değilse bile bir gün mutlaka olur. Hatta sorusunu sormanın aklımızın ucundan geçmediği yenilikler de olur. Öyle ya bundan yıllar önce, kaç kişi ‘radyonun resimlisini’ hayal edebilmiştir ki. Veyahut kaç kişi, evlerde bir kabloya bağlı duran telefonların ufalıp cebimize gireceğini ve tek tuşla dünyanın öbür ucundaki sevdiklerimizi canlı şekilde karşımızda görebileceğimizi düşünmüştür. Yani özetle, Bitcoin’in fiyat hareketiyle değişen sanat eseri olur. Peki ama nasıl olur? Neden olur? Ne fayda sağlar? Yazının devamında bu eserle ilgili detaylara değineceğiz. Ancak şimdi gelin biraz geleneksel sanat eserleri ile NFT eserlerin arasındaki farkları inceleyelim.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Keşfetmeye Devam Et