Makaleler

Kullanıcı araştırmalarında gerilla yöntemler

Bir ürünün hayata geçmesini tetikleyen ilk aşama, o ürünün tasarım aşaması değildir. Fikri bulduğunuz ilk an, proje ortaklarının "aha!" anı, yatırımcının ikna edildiği toplantı da değildir. Bir ürünün hayata geçirilip geçirilmeyeceğinin fizibilitesi kullanıcı testleri ile gerçekleşir.

Sinan Özdemir 25 Mayıs 2015

Bir ürünün hayata geçmesini tetikleyen ilk aşama, o ürünün tasarım aşaması değildir. Fikri bulduğunuz ilk an, proje ortaklarının “aha!” anı, yatırımcının ikna edildiği toplantı da değildir. Bir ürünün hayata geçirilip geçirilmeyeceğinin fizibilitesi kullanıcı testleri ile gerçekleşir. Bizler projeye ne kadar inanırsak inanalım, ürünün hayata geçmesi için o fikrin, kullanıcı araştırmalarından onayı alması şarttır.

Ne yazık ki ürün geliştirmek isteyen proje ortaklarının büyük bir kısmı bunun tam aksini kanıtlamaya çalışır. Bizim buralarda, proje sahipleri deneyimli bir ekipten oluşur, kullanıcılarını, pazar hedeflerini iyi bilirler, projeler acildir, ürün geliştirme ekipleri kullanıcıları değil lansman tarihlerine ulaşmaya çalışır ve tabii ki tasarımcılar yaratıcıdır.

Oysa araştırma yapmadığımız hiçbir fikrin başarısına tam anlamıyla güvenemeyeceğiz. Tereddütle baktığımız her fikre de araştırma yapacak kadar bütçe ayıramayacağız demektir. Bu kısır döngünün aşılması için tasarım sürecinin yeni bir düzleme oturması gerekir. Yıllardır müşteri-ajans arasında paslaşarak yürütülen tasarım süreçlerine alışmış proje ortakları ve ürün geliştirme ekiplerinin ezberlerini bozmak kolay değildir. Ama bir yerden de başlanması gerekir.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Senin İçin Öneriyoruz