Makaleler

Kullanıcı deneyimi tasarımında bilişsel psikoloji: Gestalt görsel algı ilkeleri

Gestalt, 20. yüzyılın sonlarında, Almanya'da ortaya çıkan; algı ve kavrama süreçlerine odaklanarak, algıya yön veren temel yasaları tanımlayan bir psikoloji kuramı. Bu kuram basitçe, bütünün, onu oluşturan parçaların toplamı değil, daha fazlası olduğunu savunuyor. Peki bu aslında ne demek ve kullanıcı deneyimi tasarımı ile nasıl ilişkileniyor? Bu makalede, kullanıcı deneyimi tasarımı ile temel algı ilkeleri arasındaki bağları inceledik.

Selen Şentürk 14 Mart 2016

Gestalt, 20. yüzyılın sonlarında, Almanya’da ortaya çıkan; algı ve kavrama süreçlerine odaklanarak, algıya yön veren temel yasaları tanımlayan bir psikoloji kuramı. Bu kuram basitçe, bütünün, onu oluşturan parçaların toplamı değil, daha fazlası olduğunu savunuyor.

Peki bu aslında ne demek ve kullanıcı deneyimi tasarımı ile nasıl ilişkileniyor. Bu makalede, kullanıcı deneyimi tasarımı ile temel algı ilkeleri arasındaki bağları inceledik. Kullanıcıların algıları, onlara sunduğumuz deneyimi nasıl yorumluyor?


Bir soruyla başlayalım. Aşağıdaki görsele baktığınızda ne görüyorsunuz? (Korkmayın, sizi “Bu elbise ne renk?” paranoyasına sokmayacağım.)

gestalt-triangle-300x314

Diğer birçok kişi gibiyseniz muhtemelen bir üçgen görüyorsunuz. Birçok kişi üçgen görüyor çünkü beynimiz, muğlak görsel bilgiyi alıp bize anlamlı gelen; tanıdık, düzenli simetrik ve anlayabileceğimiz şekilde bize sunuyor. Fakat normalde burada üç adet beyaz “pac man” var.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
  • Suleyman Akman

    Çok güzel bir yazı… Elinize sağlık…

    • Selen Şentürk

      Beğenmenize çok sevindik. Faydalı olduysa ne mutlu bize.

  • Ender Fikir

    Elinize sağlık güzel bir yazı olmuş. Gestalt algı yasalarını özellikle böyle bir alanla ilişkilendirmek konuyu daha iyi anlamamı sağladı.

  • Sümeyye Kavrazli

    Elinize sağlık güzel anlatım.

Keşfetmeye Devam Et