Makaleler

Kullanım ekseninde tırnaklı ve tırnaksız yazı tipleri

Tırnaklı ve tırnaksız yazı tipleri okunabilirlik, tutarlılık gibi konular bağlamında karşılaştırılmaya devam ediyor fakat işin gerçeği şu ki, ikisinin de kullanım olarak yeri ve zamanı var. Kullanılabilirlik, okunabilirlik gibi eksenlerde, iki farklı yazı tipine, çeşitlerine ve kullanım inceliklerine değindik.

Özgür Korkmaz 21 Ağustos 2015

Tırnaklı ve tırnaksız yazı tipleri okunabilirlik, tutarlılık gibi konular bağlamında karşılaştırılmaya devam ediyor fakat işin gerçeği şu ki, ikisinin de kullanım olarak yeri ve zamanı var. Bu ikisinin tarihi ve terminolojisi üzerine daha fazla bilgi sahibi olmak, bunların benzerliklerini, farklılıklarını ve ikisini projelerinizde nasıl bir araya getirebileceğinizi anlamanızı kolaylaştıracaktır.

Önce bahse konu olanları kısaca özetleyelim;

Tırnaksız yazı tipi (sans serif)

Ana özelliği harflerin uç kısımlarında tırnak, çengel, çentik, çıkıntı gibi yapıların olmamasıdır ve bu sayede en üst seviyede estetik sağlanmış olur. Ancak çok uzun yazılarda, okuyucu konsantre oldukça yazıların sanki birbirine geçtiğini hisseder ve gözler çok çabuk yorulur. Bu gruptaki fontlar daha çok levhalar, başlıklar, kısa çocuk kitapları gibi kısa ve estetik kaygısı yüksek yerlerde kullanılır.

Tırnaklı yazı tipi (serif)

Tırnaklı yazı tipleri ise çok yaygın olarak kitaplarda ve ansiklopedilerde halen kullanılmaktadır. Ne kadar az görsek de, daha çok blog post’lar da kullanılmakta olup, yavaş yavaş dijital dünyayı hem okunabilirlik etkeninde hem de şık tasarımlar bağlamında güzelleştirmeye devam etmektedir.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
İlgini çekebilir